1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mieskuorot

Mieskuoron 21 jäsentä teki jokainen soolosinkun eikä kuoro hajonnut – tähän pystyy vain Semmarit

Kohta  kolmikympppinen suomalaisen show-kuoromusiikin edelläkävijä, Seminaarinmäen Mieslaulajat, yllättää uudella kiertueellaan. Kuoron jokainen mies julkaisee soolosinglen.

Semmarit Espan lavalla kesällä 2017. Kuva: Lotta Emilia Mattila

Pasi Pohjola kertoo jonkun nauraneen Semmareiden lähtevän  Wanne be sinkku –kiertueelle. Tosiasiassa Semmarit – 20 Sinkkua –kiertue viittaa siihen, että kaikki kuorolaiset tekivät omat sinkut.

– Itse asiassa 0 + 20 äijää, kuoronjohtaja Reiman ollessa nolla, murjaisee Pohjola.

Semmareiden soolokappaleet paljastavat yhtenäiseltä kuorolta vaikuttavan miehistön ”monikulttuurisuuden”. Singleillä kajahtaa laaja sävelkirjo aina karibialaisrytmeistä punkkiin, syntikkapopista oriental-soundiin ja suomalaisesta iskelmästä saksankieliseen eurotranceen. Onpa yhden isännän singlellä mukana musisoimassa myös Leia –koira.

Emme mitenkään saa kaikkia ideoita mahtumaan konserttiin.

Joel Linna

Joel Linna muistuttaa, että kiertueella kuullaan kyllä uusia semmarikappaleita, muttei upouusia soolosinkkuja, vaikka ne julkaistaankin kiertueen alkajaisksi.

– Meillä kaikki säveltävät ja ovat mukana, ja kun emme mitenkään saa kaikkia ideoita mahtumaan konserttiin, niin teimme omat sinkut.

Sooloilussa luomisen tuskaa

Joel Linnan singlebiisi on nimeltään Tää ei ole vielä tässä ja kappaleeseen hän tavoitteli vanhaa suomalaista ja originaaliia klubitunnelmaa.

– Aika kova homma oli tehdä biisi yksin, kun meidän toimintamalli on yleensä, että ryhmässä työskennellään.

Loppusuoralla syntyy monesti ne luovimmat ajatukset.

Pasi Pohjola

Pasi Pohjolan soolosinkku on ”vähän sellaista latinohenkistä meininkiä” tihkuva Tanssin pillisi mukaan.

– Oli siinä luomisen tuskaakin, mutta taisin olla ensimmäisiä, joka pukkasi sinkun valmiiksi. Joillakin on mennyt viime tinkaan, mutta loppusuoralla syntyy monesti ne luovimmat ajatukset.

Turkka Saarikoski kuvailee singleään Motortalk  ”ihan tavalliseksi klassiseksi 90-luvun puolenvälin saksankieliseksi eurotranceksi”.

– Lähtökohta teokseeni oli miettiä, mikä voisi olla sellainen musatyyli, mitä kukaan muu meistä kahdestakymmenestä ei tekisi ja taisin onnistua, nauraa Saarikoski.

Joel Linna (vas.), Turkka Saarikoski, Pasi Pohjola ja muut Semmarit lähtevät sinkkukiertueelle. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kuorohistoriaa kokeilemalla sinkkuelämää

Semmarit tekevät kuorohistoriaa, sillä jokainen kuorolainen, mukaan lukien kuoronjohtaja, sävelsi, sanoitti, sovitti, soitti ja jopa äänitti oman kappaleensa.

– Olemme ensimmäinen kuoro maailmassa, jonka kaikki jäsenet tekevät yhtä aikaa oman soolojulkaisun. Bändimaailmassa soolourien houkutus on yleisempää, mutta halusimme nyt itsekin kokeilla sinkkuelämää, ylpeilee kuoronjohtaja Viitala.

Piilossa olevat taidot saadaan paremmin käyttöön.

Joel Linna

Turkka Saarikoskelle sooloprojektista jäi lämmin fiilis ja hän tunnustaa olevansa ylpeä porukasta.

– Sinkuilla on täysveristä radiosoittokamaa, todella persoonallisia, tekijöidensä näköisiä luomuksia. Esille nousee kavereita, jotka eivät ole vielä paljon päässeet esille sävellys- ja sanoituspuolella.

– Keikkamatkoilla pakkaudutaan samaan bussiin. En tiedä kuinka verisiä nuo matkat sitten ovat, kun selvitellään sinkkujen suosiota. Kaiken kaikkiaan tämä tuo uutta potkua siihen, että piilossa olevat taidot saadaan paremmin käyttöön, hehkuttaa Joel Linna.

Semmarit Fringe-festivaaleilla Edinburghissa. Kuva: Aki Tulikari

Suurimmat kaupungit ja hallit

Seminaarinmäen Mieslaulajien valtakunnallinen kiertue käynnistyy Seinäjoen Nurmohallista 1. marraskuuta ja päättyy Joensuun Carelia-saliin 3. helmikuuta. Näiden välissä kiertue etenee reittiä Kokkola, Oulu, Kuopio, Turku, Tampere, Helsinki, Lahti, Jyväskylä, Mikkeli, Hämeenlinna ja uudestaan Jyväskylä.

– Meillä on sellainen perinne, että me pyrimme aina yllättämään yleisömme myös visuaalisesti showtekniikalla ja lavan esillepanolla. Ja satojen biisien joukosta on kaivettu esille myös muutama herkkupala, vanha veteraanibiisi, lupaa Turkka Saarikoski.

Kuoron yhteishengen vuoksi soolokappaleita ei luultavasti konserteissa kuulla.

Reima Viitala

Vuonna 1989 perustettu Semmarit rikkoo musiikkirajoja omalla soundillaan ja showmeiningillä, jossa eivät ole vieraita edes ilmatäytteiset jättipossut. Kuoronjohtaja Viitala lupaa kiertueen tarjoavan uuden ja vanhan tuotannon lisäksi miehisen tunne-elämän vuoristoradan yllätyksineen.

– Kuoron yhteishengen vuoksi soolokappaleita ei luultavasti konserteissa kuulla.

Viime vuonna MTV3 ensiesitti Semmareista tehdyn dokumentin Hulluutta hieman tarvitaan (siirryt toiseen palveluun). Suomen lisäksi se kuvattiin Kiinassa ja Skotlannissa.

– Dokumentti antaa monipuolisen kuvan, minkälaista on olla sisällä meidän ryhmässä. Dokumentissa nähdään konserttien taakse eli järjetöntä säätöä, valmistautumisen tuskaa ja kovaa harjoittelua, kertoo Joel Linna.

Joulukuun 2. päivä Semmarit valtaavat Lutakon Tanssisalin ja sen backstagen Jyväskylässä. Kuva: Arvo Vuorela / Yle