Herätys: Katso missä on eniten autottomia kotitalouksia, tänään on veropäivä, New Yorkin terrori-iskussa kuoli 8

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sadan euron seteleitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kun perheeltä puuttuu auto, niin isä raahaa fillarilla lapsen soittokamat

Peter Jones
Mikko Savolainen / Yle

Suomessa auto on liki jokaisessa taloudessa. Vain 20 prosenttia talouksista ei omista omaa autoa. Lappeenrantalainen Jonesin perhe jätti auton hankkimatta, kun talouteen tuli muita menoeriä. Sen jälkeen on pärjätty ilman autoa, ja perheen isä hurauttaa aamulla polkupyörällä reilut kuusi kilometriä musiikkiopistolle viemään sinne pojan soittimen – tämä jälkeen hän palaa pyörällä kotiin ja lähtee polkemaan töihin.

Veropäivä kertoo paljon muustakin kuin veroista

vero-grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Viime vuoden verotus on valmistunut ja on taas aika katsoa kuka yhteiskuntaa rahoittaa ja millä osuudella. Mutta onko suomalainen veropäiväperinne hyvää kateusjournalismia vai vallankäyttäjien valvontaa. Verotus kertoo monista muutoksista Suomessa: esimerkiksi terveydenhoitoalalla on käynnissä suuri rakennemuutos ennen sote-uudistusta. Se näkyy alan suurena yrityskauppojen määränä, jotka puolestaan heijastuvat verotietoihin.

Sähköliiton lakko alkaa

Sähköjohto pistorasiassa.
Ilkka Kemppinen / Yle

Sähköliitto aloittaa tänään lakon. Lakon piirissä on tuhansia sähköalan työntekijöitä, jotka työskentelevät muun muassa Uudenkaupungin autotehtaalla ja Turun telakalla.

Lakon vaikutuksista voit lukea tarkemmin tästä artikkelista. Lakon taustalla on Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden työriita sähköalan työntekijöiden neuvotteluoikeuksista.

New Yorkin terrori-iskussa kuoli kahdeksan ja loukkaantui 11

New Yorkin tapahtumien selvittely jatkuu.
New Yorkin tapahtumien selvittely jatkuu.Jason Szenes / EPA-EFE

Yhdysvaltojen New Yorkissa Manhattanilla on paikallisen pormestarin mukaan kuollut ainakin kahdeksan ja loukkaantunut 11 ihmistä, kun kuljettaja ajoi ihmisten yli Tribecan alueella myöhään tiistaina Suomen aikaa. Poliisi ampui kuljettajaa, ja otti hänet kiinni. Poliisi puhuu terrori-iskusta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt kansallisen turvallisuuden virastoa tiukentamaan maahantulijoiden taustaselvityksiä iskun vuoksi.

Yhdysvalloilla sittenkin yhteyksiä Pohjois-Korean kanssa

Ohjus nousee kohti taivasta nostattaen ympärilleen valtavan savupilven.
Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n julkaisema kuva 29. elokuuta 2017 tehdystä ohjuskokeesta.KCNA / EPA

Yhdysvallat on harjoittanut salaisesti suoraa diplomatiaa Pohjois-Korean kanssa, kertoo yhdysvaltalaisvirkamies. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut aiemmin julkisuudessa, että diplomaattiset keskustelut Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä ovat ajanhukkaa. Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Yhdysvaltojen neuvottelija on ollut yhteyksissä Pyongyangin diplomaattiin samaan aikaan, kun Trump ja Kim Jong-un ovat käyneet kärjekästä sananvaihtoaan.

Kylmä ja poutainen päivä luvassa – Lapissa jopa –20 astetta

keskiviikon sää
Yle

Aamulla maan länsi- ja eteläosassa tulee hajanaisia sateita. Päivällä sää on enimmäkseen poutainen ja monin paikoin myös aurinkoinen, kertoo Ylen Meteorologi Joonas Koskela. Etelä- ja Länsi-Suomessa lämpöasteissa liikutaan nollan yläpuolella. Muualla on pakkasta, Itä- ja Keski-Lapissa voi päivälläkin olla paikoin lähempänä -20 astetta. Lue lisää säästä osoitteessa yle.fi/saa.