1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

EU ja Japani: YK:n pitää tuomita Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomukset

Uutistoimisto AFP:n saamassa YK:n päätöslauselmaluonnoksessa tuomitaan Pohjois-Korean keskittyminen ydinkokeisiin kansan nälän sijaan. Kritiikkiä saa myös ulkomaalaisten kohtelu.

Kuva: EPA

Euroopan unioni ja Japani ovat pyytäneet Yhdistyneitä Kansakuntia tuomitsemaan Pohjois-Korean törkeät ihmisoikeusrikkomukset, kirjoittaa uutistoimisto AFP. EU:n ja Japanin mukaan pohjoiskorealaiset kärsivät vakavasta nälästä Pjongjangin ohjus- ja ydinohjelmien vuoksi.

Pohjois-Korea on tehnyt kuudennen ydinkokeensa tänä vuonna ja testannut useita kehittyneitä ohjuksia, mukaan lukien mannertenväliset ballistiset ohjukset, vaikka 18 miljoonaa pohjoiskorealaista eli noin 70 prosenttia väestöstä kamppailee elintarvikepulan kanssa.

Päätöslauselmaesityksessä tuomitaan Pohjois-Korean "resurssien siirtäminen ydinaseiden ja ballististen ohjusten kehittämiseen kansan hyvinvoinnin sijaan". Lisäksi edellytetään, että Pohjois-Korean on annettava ulkomaalaisille konsulipalvelut ja sallia heidän kommunikoida perheidensä kanssa.

Päätöslauselmaluonnos ”tuomitsee Pohjois-Korean pitkäaikaiset ja jatkuvat systemaattiset, laaja-alaiset ja törkeät ihmisoikeusrikkomukset" ja siinä todetaan, että nämä loukkaukset ovat aiheuttaneet vakavaa nälkää ja aliravitsemusta. Lisäksi luonnoksessa ilmaistaan "hyvin vakavia huolenaiheita" siitä, että Pjongjang on suorittanut kidutusta, teloituksia, mielivaltaisia pidätyksiä ja ulkomaalaisten sieppauksia alueellaan ja sen ulkopuolella.

Toimenpide esitettiin tiistaina yleiskokouksen ihmisoikeuskomitealle, jonka odotetaan äänestävän tekstistä lähiviikkoina.

Artikkelin kieliasua muokattu 1.11.2017 klo 14.32