Virkamies: USA:lla hiljaisia yhteyksiä sittenkin Pohjois-Korean kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuitenkin julkisissa kommenteissaan pitänyt kaikkia yrityksiä turhina.

Pohjois-Korea
Ohjus nousee kohti taivasta nostattaen ympärilleen valtavan savupilven.
Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n julkaisema kuva 29. elokuuta 2017 tehdystä ohjuskokeesta.KCNA / EPA

Yhdysvallat on harjoittanut salaisesti suoraa diplomatiaa Pohjois-Korean kanssa, kertoo yhdysvaltalaisvirkamies.

Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Yhdysvaltojen neuvottelija on ollut yhteyksissä Pyongyangin diplomaattiin samaan aikaan, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat käyneet kärjekästä sananvaihtoaan.

Trump on kommentoinut aiemmin julkisuudessa, että diplomaattiset keskustelut Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä ovat ajanhukkaa. Trump jopa kehotti sosiaalisessa mediassa ulkoministeri Rex Tillersonia lopettamaan keskustelut Pohjois-Korean kanssa.

Pohjois-Korea on tehnyt tänä vuonna kuudennen ja tehokkaimman ydinkokeensa ja on testannut myös ohjuksia, mukaan lukien mannertenväliset ballistiset ohjukset (ICMM), jotka voisivat teoriassa yltää Yhdysvaltojen mantereelle saakka.

Länsimaat ovat olleet erityisen huolestuneita Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on vaatinut kaikkia YK:n jäsenmaita kohdistamaan pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, sillä maasta on hänen mukaan tullut maailmanlaajuinen uhka.

Etenkin Kiina on kannustanut Pohjois-Koreaa ja Yhdysvaltoja kahdenvälisiin neuvotteluihin. Aiemmin Yhdysvallat ei ole niihin suostunut.

Lue myös:

EU ja Japani: YK:n pitää tuomita Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomukset

Pohjoiskorealainen diplomaatti: Varoitus ilmakehässä tehtävästä ydinkokeesta syytä ottaa tosissaan

Pohjois-Korea lähetti yllättäen Trumpia parjaavan kirjeen Australialle

Pohjois-Korea uhkasi ydinsodan alkavan "milloin tahansa" – Yhdysvallat valmis suoriin neuvotteluihinPohjois-Korean Kim nosti pikkusiskonsa puoluejohtoon

Trumpin näkemys Pohjois-Koreasta: "Vain yksi asia toimii"

Lähteet: Reuters