1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Korea

Etelä-Korean presidentti: Emme kehitä ydinaseita

Etelä-Korea kommentoi Pohjois-Korean tilannetta vain päivä sen jälkeen, kun Kiina ja Etelä-Korea ilmoittivat normalisoivansa keskinäiset valtiolliset suhteensa.

Etelä-Korea
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in (vas)Yonhap/ EPA-EFE

Pohjoisen naapurimaan uhka ei ohjaa Etelä-Koraa omaan ydinasevarusteluun. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-In sanoo, ettei maa kehitä omia ydinaseita, eikä hyväksy Pohjois-Korean ratkaisuja.

– Emme kehitä tai omista ydinaseita, presidentti painotti puhuessaan kansanedustajille.

Moon kommentoi Pohjois-Korean tilannetta vain päivä sen jälkeen, kun Kiina ja Etelä-Korea ilmoittivat normalisoivansa keskinäiset valtiolliset suhteensa. Kiinan ja Etelä-Korean välit viilenivät noin vuosi sitten, kun Yhdysvallat otti käyttöön ohjuspuolustusjärjestelmän Etelä-Koreassa.

Maanantaina Kiina ilmoitti maiden suhteiden normalisoinnista. Kiinan mukaan molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että yhteistyö maiden välillä palvelee yhteisiä etuja.

Kiina puolestaan sanoo tekevänsä yhteistyötä Etelä-Korean kanssa Korean niemimaan ydinvoimatilanteen hillitsemiseksi. Kiina painotti, että Kiina ja Etelä-Korea käyttävät jatkossakin diplomaattisia keinoja Korean niemimaalla.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Kiinan presidentti Xi Jinping pitävät korkeantason neuvottelun Aasian ja Tyynenmeren talousjärjestön APEC:in ensi viikon huippukokouksessa Vietnamissa 10.–11.11.2017.

Lue myös:

Virkamies: USA:lla hiljaisia yhteyksiä sittenkin Pohjois-Korean kanssa

EU ja Japani: YK:n pitää tuomita Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomukset

Pohjoiskorealainen diplomaatti: Varoitus ilmakehässä tehtävästä ydinkokeesta syytä ottaa tosissaan

Pohjoiskorealainen diplomaatti: Varoitus ilmakehässä tehtävästä ydinkokeesta syytä ottaa tosissaan

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi