Hyppää sisältöön

Tämän tiedämme nyt New Yorkin iskusta: Epäilty kotoisin Uzbekistanista, työskenteli Uberin kuljettajana

Viranomaislähteiden mukaan epäilty jätti käyttämäänsä ajoneuvoon viestin, jossa hän kertoi tehneensä iskun terroristijärjestö Isisin nimissä.

Viranomaiset tutkivat terroristi-iskussa käytettyä autoa New Yorkissa 31. lokakuuta. Kuva: Jason Szenes / EPA

New Yorkin terrori-iskusta epäilty 29-vuotias mies on kotoisin Uzbekistanista. Epäilty oli saapunut Yhdysvaltoihin laillisesti vuonna 2010.

Amerikkalaisten poliisilähteiden mukaan epäillyn nimi on Sayfullo Saipov. Hänet oli pidätetty liikennerikkomuksesta viime vuonna.

Ainakin kahdeksan ihmistä kuoli ja 11 loukkaantui, kun mies ajoi vuokratulla avolava-autolla ihmisten päälle eteläisellä Manhattanilla Tribecan alueella tiistai-iltapäivällä paikallista aikaa.

New Yorkin poliisikomentaja James O'Neillin mukaan epäilty oli vuokrannut iskussa käyttämänsä ajoneuvon Home Depot -rautakauppaketjun liikkeestä. Hän kieltäytyi paljastamasta auton tarkkaa vuokrauspaikkaa.

Uutistoimisto AP:n poliisilähteiden mukaan epäilty oli vuokrannut ajoneuvon New Jerseyssä. Tuntia myöhemmin hän ajoi ihmisten päälle West Streetin pyörä- ja kävelytiellä lähellä uutta World Trade Centeriä.

Lopulta mies törmäsi ajoneuvollaan koulubussiin. Kaksi aikuista ja kaksi lasta loukkaantui törmäyksessä.

Poliisi ampui epäiltyä vatsaan ja pidätti hänet. Mies on viety sairaalahoitoon. Hänen uskotaan jäävän henkiin.

Huhtikuussa 2016 otettu pidätyskuva Sayfullo Saipovista. Kuva: St. Charles County Police Department / AFP

Autonkuljettaja Floridasta

Kyytipalvelu Uber vahvisti, että epäilty on työskennellyt yhtiön kuljettajana yli puolen vuoden ajan. Uber auttaa viranomaisia selvittämään miehen historiaa yhtiön palveluksessa.

AP:n haastattelemien nimettömien viranomaislähteiden mukaan epäilty on ammatiltaan rekkakuski, jolla on floridalainen ajokortti.

Uutiskanava ABC Newsin mukaan epäilty asui Tampassa Floridassa. Hän saattoi oleskella ennen iskua New Jerseyssä.

Epäillyn perhetuttava kertoi AP:lle, että epäilty on aiemmin asunut Ohiossa. Tuttavan mukaan epäilty oli rauhallinen, teki paljon töitä eikä käynyt juhlissa.

AP:n haltuunsa saamien virallisten asiakirjojen mukaan epäilty oli perustanut kaksi yritystä Ohiossa sen jälkeen, kun hän oli muuttanut Yhdysvaltoihin. Tuomioistuimen asiakirjojen mukaan mies oli aiemmin syyllistynyt liikennerikkomuksiin.

Epäilty jätti viestin vuokra-autoon

Poliisi kertoo, että hyökkääjän käyttämän vuokra-auton sisältä löytyi käsin kirjoitettu viestilappu. Uutiskanava CNN:n ja The New York Times -lehden haastattelemien viranomaislähteiden mukaan epäilty väitti viestissä tehneensä iskun terroristijärjestö Isisin nimissä.

Poliisin mukaan miehen uskotaan toimineen yksin. Isis on kehottanut seuraajiaan tekemään terrori-iskuja ajoneuvoilla.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on pyytänyt kansallisen turvallisuuden virastoa kiristämään Yhdysvaltoihin saapuvien taustaselvityksiä New Yorkin terrori-iskun takia. Trump kertoi asiasta viestipalvelu Twitterissä.

Uzbekistanin presidentti Shavkat Mirziyoyev on esittänyt surunvalittelunsa presidentti Trumpille. Mirziyoyev myös ilmoitti, että Uzbekistan valmist auttamaan iskun tutkinnassa.

Argentiinan ulkoministeriö ilmoitti, että viisi iskussa kuolleista ja yksi loukkaantuneista on argentiinalaisia. Belgian viranomaisten mukaan yksi kuolleista oli belgialainen. Saksan ulkoministeriön mukaan yksi loukkaantuneista on saksalainen.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin varhain keskiviikkona STT:lle, että tämän hetkisten tietojen mukaan iskun uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Lue myös:

.
.