Vegaaniruoka kuuluu päiväkotiin, päätti Helsinki – Keravalla kiistellään

Viime vuonna käynnistetyn kokeilun tulokset kannustivat Helsinkiä laajentamaan vegaaniruoan tarjontaa päiväkodeissa, vaikka se aiheuttaa lisäkustannuksia.

kasvisruokavalio
lapsi syö vihanneksia
AOP

Kaikki helsinkiläiset päiväkotilapset, joiden kotona noudatetaan vegaaniruokavaliota, saavat vegaaniruokaa myös päiväkodeissa (siirryt toiseen palveluun) ensi vuoden alusta lähtien.

Helsingissä käynnistettiin viime vuonna 20 päiväkodin vegaaniruokakokeilu, jonka kokemusten perusteella vegaaniruoan tarjontaa laajennetaan nyt kaikkiin päiväkoteihin. Alustavan kyselyn mukaan kotonaan vegaaniruokaa syöviä lapsia olisi Helsingin päiväkodeissa noin 50.

Päiväkotien päivittäiset ruokakustannukset ovat keskimäärin runsaat seitsemän euroa lasta kohden. Hintaan kuuluvat aamupala, lounas ja välipala. Vegaaniruoan tarjoaminen on tullut kokeilun aikana noin viisi ja puoli euroa kalliimmaksi lasta kohden.

Ylimääräiset kustannukset syntyvät Helsingin kaupungin mukaan pääasiassa ruuan valmistamisesta ja tarjoilusta sekä suunnittelusta ja raaka-aineiden hallinnasta.

– Heti kun lasten määrä lisääntyy, jos heitä olisi vaikka kaksi tai kolme, kustannukset laskevat, valaisee Helsingin kaupungin ruokapalveluvastaava Erja Suokas.

– Suurin osa kustannuksista aiheutuu siitä, että ruoka tehdään erikseen. Samoin jos on yksi yksittäinen lapsi, joudutaan ostamaan isompi pakkauserä esimerkiksi jogurttia, jota käytetään vegaaniruokavaliossa. Tällöin syntyy hävikkiä ja korkeampia raaka-ainekustannuksia.

Kaupunki uskoo, että jatkossa vegaaniruokalistan hintaa saadaan reippaasti alaspäin. Tämä hoituu ruokalajien määrää säätelemällä ja valitsemalla erityistuotteita siten, että ne sopivat mahdollisimman monelle. Näin lisäkustannusten osuudeksi jäisi arviolta runsaat kaksi euroa lasta kohden päivässä.

Alun perin päiväkotien vegaaniruokavalion kustannuksiksi arvioitiin noin 100 000 euroa vuodessa. Yksi kokeilun tavoitteita oli selvittää vegaaniruokavaliosta aiheutuvat todelliset kustannukset. Arvio on pudonnut lähtötilanteesta rajusti.

– Kustannukset ovat vuositasolla 20 000 euron luokkaa, Erja Suokas sanoo.

Tutkimusten perusteella vegaaniperheet valitsevat lastensa ruokavalion ennen kaikkea eettisin perustein, kuten ruoan ympäristövaikutusten sekä eläinten oikeuksien ja elinolojen perusteella. Monet perheet mainitsivat myös vegaaniruoan terveysvaikutukset.

Vegaaniruokavalion terveysvaikutuksista lapsille ei kuitenkaan Helsingin kaupungin mukaan ole vielä riittävästi tutkittua tietoa.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat tänä vuonna aloittaneet yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa tutkimuksen, jossa selvitetään vegaaniruokakokeiluun osallistuneiden lasten ja heidän päiväkotikaveriensa ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia.

Kaikkiaan vegaaniruokakokeilu on Erja Suokkaan mukaan ollut Helsingissä erittäin myönteinen.

– Kokeilusta jäi todella hyvä mieli. Se on auttanut meitä ratkaisemaan, miten pystymme tarjoamaan vegaaniruokaa päiväkodeissa.

kasvissoppa
AOP

Keravalla kiista vegaaniruoasta

Aihe on puhuttanut myös Keravalla. Siellä yhden päiväkotilapsen vanhemmat kiistelevät varhaiskasvatuksen kanssa vegaaniruuasta. Vanhemmat haluavat, että päiväkoti tarjoaisi lapselle vegaanisen ruokavaihtoehdon vanhempien ilmoituksella.

Keravan päiväkodeissa tarjotaan sekaruokaa sekä kasvisruokaa, jossa on maitoa ja munaa. Kaupunki ilmoitti aluksi, että se ei aio muuttaa linjaustaan, jonka mukaan erikoisruokia valmistetaan vain terveydellisistä syistä. Kerava vetosi päätöksessään siihen, että vegaaniruoka ei ole virallisten ravitsemussuositusten mukaista.

Nyt kaupunki kuitenkin tekee selvityksen siitä, olisiko vegaaniruoan tarjoaminen päiväkodeissa kuitenkin mahdollista.

Kiistan keskipisteeseen joutunut äiti ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, koska hänelle on kiistan vuoksi tullut sosiaalisen median kautta negatiivisia yhteydenottoja.

"Viemme ruoat joka päivä päiväkotiin"

– Haluaisin tarjota lapsilleni puhtaan maailman. On mielestäni epäreilua, jos Kerava ei tue tällaista ympäristöystävällistä päätöstä.

Perheen yksivuotias lapsi sai alun perin vegaaniruokaa päiväkodissa, mutta kun lääkärintodistuksesta ilmeni, ettei lapsella ole ruoka-allergioita vaan että lapsi on vegaaninen, oikeus erikoisruokavalioon evättiin.

– Viemme ruoat joka päivä päiväkotiin. Joskus kasvisvaihtoehto on vegaaninen, mutta ei ole nyt pariin viikkoon ollut.

Keravalla on myös muita perheitä, joissa vanhemmat haluaisivat lapselleen vegaaniruokaa. Keravan kanssa kättä vääntänyt äiti on helpottunut siitä, että asia nyt selvitetään. Hän toivoo myös, että Helsingin tuore päätös kannustaisi Keravaa vastaavaan päätökseen.

– Ihan kiva, että asia on nyt otettu tosissaan ja että se liikkuu johonkin suuntaan.

– Minulle on antanut paljon voimaa se, että tiedän, että täällä on muitakin perheitä, jotka ovat samassa tilanteessa.

Keravan naapurikaupungissa Järvenpäässä vegaaniruokaa saa myös vedoten eettisiin syihin, ja toisessa naapurikunnassa Tuusulassa riittää huoltajan ilmoitus päiväkodille.