1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Ymmärtääkö päättäjä kaupunkilaisen rahahuolia? Helsingin valtuutetuista valtaosa tienaa enemmän kuin rividuunari

Helsingin valtuutettujen vuositulojen mediaani oli viime vuonna yli 74 000 euroa. Keskivertohelsinkiläinen puolestaan tienasi noin 40 000 euroa, kertoo Tilastokeskus.

Verotiedot
kokous nuija Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan pöydällä
Helsingin kaupunginvaltuustossa on kaikkiaan 85 jäsentä.Antti Kolppo / Yle

Helsingin kaupunginvaltuustossa noin neljä viidestä kuntapäättäjästä tienasi viime vuonna enemmän kuin tyypillinen helsinkiläinen. Asia käy ilmi tänään keskiviikkona julki tulleista verotiedoista sekä Tilastokeskuksen Ylelle toimittamista luvuista.

Kaupunginvaltuuston jäsenten vuositulojen mediaani oli edellisvuonna 74 286 euroa. Mediaanilla tarkoitetaan järjestetyn aineiston keskimmäistä lukua, eli puolet valtuutetuista ansaitsi vuoden aikana tätä enemmän ja puolet vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan kaikkien Helsingissä asuvien kokoaikatyössä käyvien kokonaisansioiden mediaani oli viime vuonna 3 285 euroa kuukaudessa. Luku on bruttomääräinen ja sisältää peruspalkan ohella kaikki palkanlisät ja ylityöt pois lukien lomarahat ja tulospalkkiot, Tilastokeskuksesta kerrotaan.

Vuodessa tämän voi laskea tarkoittavan karkeasti ottaen noin 40 000:ta euroa. Valtuutetuista liki 70 tienasi vuonna 2016 tätä enemmän.

Valtuutettujen tulokärjessä oli nykyinen kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaava apulaispormestari, kokoomuksen Pia Pakarinen. Hän toimi viime vuonna Helsingin seudun kauppakamarin johtajana ja hänelle kertyi sekä ansio- että pääomatuloja yhteensä 318 235 euroa.

Kärkikolmikossa olivat hänen lisäkseen demareiden Pentti Arajärvi 212 125 eurolla ja kristillisdemokraattien listoilta valittu Paavo Väyrynen 196 723 eurolla.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Verottajalta saadut tiedot eivät kerro välttämättä koko totuutta; niiden mukaan esimerkiksi Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi valittu kokoomuksen Jan Vapaavuori ansaitsi viime vuonna tasan 2 000 euroa. Ennen Suomeen ja Helsinkiin paluutaan Vapaavuori työskenteli Euroopan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa. Ylen kuntavaalikoneessa hän ilmoitti vuosituloikseen yli 100 000 euroa. (siirryt toiseen palveluun)

Kahdella tonnilla Vapaavuori on kuitenkin verottajan tiedoista kerätyn valtuutettujen tulolistan häntäpäässä.

Grafiikka
Yle UUtisgrafiikka

Tutkija: Suuret tulot eivät estä ymmärtämästä, mutta...

Ymmärtääkö enemmistö helsinkiläisvaltuutetuista tavallisen kansalaisen rahahuolia? Yle kysyi asiaa Helsingin yliopiston sosiologian tutkijalta Lotta Junnilaiselta.

Hänen mielestään valtuutettujen ja tyyppihelsinkiläisen väliset tuloerot kertovat kahdesta asiasta: niistä toinen on se, että päättäjien ansiot ovat usein keskivertoväestöä suuremmat, koska koulutus ja tulot korreloivat keskenään.

– Varmaankin on ihan hyvä, että on päättäjiä, jotka ovat koulutettuja ja jotka toivottavasti pystyvät tekemään sellaisia päätöksiä, jotka ovat kaikkien kaupunkilaisten parhaaksi.

Tulot vaikuttavat siihen, millainen on se todellisuus, jossa ihminen elää. Ne vaikuttavat oikeastaan kaikkeen.

Lotta Junnilainen

Toisaalta – mitä suuremmat ovat tuloerot, sitä suuremmaksi sosiaalinen etäisyys ihmisten välillä kasvaa, Junnilainen sanoo.

– Tulot vaikuttavat siihen, millainen on se todellisuus, jossa ihminen elää. Ne vaikuttavat oikeastaan kaikkeen: aina siitä, millaisia ihmisiä tapaa, siihen, missä asuu tai millaisella autolla ajaa.

Päätöksentekoon suuret tuloerot voivat aiheuttaa sokeita pisteitä, tutkija varoittaa. Kaikkien kaupunkilaisten tai alueiden asiat eivät välttämättä näy niissä pöydissä, missä päätöksiä tehdään, hän havainnollistaa.

– Suuret tulot eivät estä ymmärtämästä [tavallisen kansalaisen rahahuolia], mutta kyllä ne tekevät siitä vaikeampaa.

– Olisi hienoa, että valtuutetut huolehtisivat ainakin siitä, että tapaisivat mahdollisimman paljon kaikenlaisia kaupunkilaisia kaikista tuloluokista. Ja pitäisivät keskusteluyhteyden koko ajan auki, kaikkialle kaupunkiin, Junnilainen sanoo.

Lisää aiheesta:

Toimittajalta: Kateusjournalismia vai vallankäyttäjien valvontaa?

Lue seuraavaksi