Sähköliiton lakko alkoi – sopua ei ole näkyvillä: "Aivan järjetöntä toimintaa"

Teknologiateollisuuden mukaan lakko on turha. Sähköliitto kuvailee työnantajaosapuolen toimintaa järjettömäksi.

lakot
sähkölinjoja sumussa
Sähköalan lakko alkoi keskiviikkona. Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kertoi Aamu-tv:ssä lakon vaikutuksista ja heidän näkemyksensä kiistassa. Puhelimessa työnajantajapuolen näkemyksiä kertoi Teknologiateollisuus ry:n neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäinen.

Sähköliiton lakko alkoi keskiviikkona aamulla, eikä sopua näytä olevan lähipiirissä.

Lakko kestää reilu viikon, ja mukana on tässä vaiheessa noin 1 000 sähköliittolaista. Useita satoja on myös mukana tukitoimenpiteissä. Lakko vaikuttaa ensisijaisesti Teknologiateollisuuden 15:ssa jäsenyrityksessä tehtäviin sähköalan töihin. Pahimmillaan vaikutukset tulevat olemaan laajoja.

Lakon taustalla on Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden työriita sähköalan työntekijöiden neuvotteluoikeuksista.

– Kyllä tässä aika kaukana vielä ollaan. Toki valtakunnansovittelijan toimistolla olemme samaan huoneeseen mahduttu, mutta näkemykset eivät ole vielä edes samassa huoneessa. Eli todella kaukana ollaan. Jos otettaisi järki käteen, niin ratkaisu löytyisi todella nopeasti, kuvaili Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti Ylen aamu-tv:ssä.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäisen mukaan koko lakko on turha.

– Sähkömiesten lakko on täysin turha, koska sähkömiesten työehdot on tarkoitus turvata entisenlaisena jatkossakin, ja Sähköliitto taistelee järjestöpoliittisesta vallasta työkiistassa, Kärkkäinen sanoi aamu-tv:n puhelinhaastattelussa.

Laajempi lakko voi olla edessä

Vastaus, että mistä lakossa on kyse, riippuu luonnollisesti siitä onko vastaaja palkansaajien vai työnantajien edustaja.

Työntekijöitä edustava Väntti sanoi, ettei Sähköliitto pystynyt käymään neuvotteluita, sillä työnantajapuoli ei ole ollut halukas neuvottelemaan.

– Voisi sanoa, että sähköalan työntekijöiltä on tietyllä tavalla kaapattu työehtosopimus toiselle taholle. Ja tästähän tässä nyt sitten on viime kädessä kysymys, Sähköliiton Väntti sanoi.

Kärkkäisen mukaan kyse on siis järjestöpoliittisesta vallasta. Hänen mukaansa sähkömiesten työehdot eivät muutu tai heikkene heidän kannattamassaan järjestelyssä.

– Ei ole mitään järkeä ja tarvetta ylläpitää kaksinkertaista sopimusjärjestelmää teollisuuden työntekijöille – toimenkuvat ovat hyvin samankaltaisia ja teknologinen kehitys muuttaa koko ajan työnkuvia, Kärkkäinen nosti myös yhdeksi esimerkiksi.

Väntti ei Kärkkäisen sanomisia osta. Hän ilmoittaa, että Sähköliitto on valmis neuvottelemaan milloin vain.

– Voisi kysyä Teknologiateollisuudelta, että kuinka suuren hinnan he ovat valmiita maksamaan siitä, että onnistuvat tiputtamaan Sähköliiton pois neuvottelupöydästä. Tämä on aivan järjetöntä toimintaa.

Mikäli osapuolet eivät pääse sopuun, alkaa laajempi toinen lakko ensi viikon lopulla. Tuolloin sen piirissä olisivat kaikki Teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevät lähes 2  500 Sähköliiton jäsentä.

Lue myös:

Sähköasentajien lakko vaikeuttaa Euroopan toiseksi suurimman sinkkitehtaan toimintaa: suuri sähkövika voi jopa pysäyttää tehtaan

Näin Sähköliiton lakko vaikuttaa: Tehtaille häiriöitä ja tappioita – talot voivat kylmentyä, koska vikoja ei korjata