1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Pakolaiset eivät suostu lähtemään Australian kiistellystä pakolaiskeskuksesta – pelkäävät henkensä edestä

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Papua-Uudessa-Guinessa sijaitsevan Manus-saaren vastaanottokeskuksen oloja.

Australiaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita Manusin saarella Papua-Uudessa-Guineassa 21. maaliskuuta 2014. Kuva: Eoin Blackwell / EPA

Australian päätös sulkea Papua-Uudessa-Guinessa Manus-saarella pitämänsä pakolaiskeskus on joutunut vastatuuleen.

Keskuksessa pidettävät 600 turvapaikanhakijaa kieltäytyvät lähtemästä sen tiloista. He sanovat pelkäävänsä henkensä edestä, mikäli joutuvat jäämään Papua-Uuteen-Guineaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kertonut (siirryt toiseen palveluun) siviiliväestön hyökänneen pakolaisia kohti kepein, kivin, veitsin ja ruuvimeisselein. Järjestön mukaan maan viranomaiset eivät ole suojelleet turvapaikanhakijoita.

Suurin osa Manus-saaren turvapaikanhakijoista on hakenut turvapaikkaa Australiasta eivätkä he halua jäädä Papua-Uuteen-Guineaan. Maan mukaan puolestaan turvapaikanhakijat, jotka eivät halua jäädä maahan tai joiden turvapaikkahakemuksen on hylätty, ovat Australian vastuulla, eikä heitä aiota auttaa.

Australian turvapaikkapolitiikka on herättänyt laajaa kansainvälistä arvostelua. Maa käännyttää kaikki meriteitse saapuvat turvapaikanhakijat ja vie heidät Manus-saarella ja Nauru-saarilla sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Australian Guantanamoksi kutsuttu Manus-saaren keskus päätettiin sulkea sen jälkeen, kun Papua-Uuden-Guinean viranomaiset totesivat sen perustuslain vastaiseksi. Turvapaikanhakijat ovat haastaneet Papua-Uuden-Guinean oikeuteen keskuksen sulkemisen johdosta.

– Nämä ihmiset kirjaimellisesti heitetään kadulle. Tämä on hirvittävää, heitä edustava asianajaja Greg Barns sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).