Maailmantalous oli syöksykierteessä, kun Tuomo Rissanen ja Petri Tukiainen perustivat yrityksensä – nyt he ovat miljonäärejä

Kuopiolaiskaksikko nousi yrityskaupan ansiosta pääomatulojen Suomen kärkeen. Menestys tuli kovalla työllä.

yrittäjyys
Tuomo Rissanen
Toni Pitkänen / Yle

Sen piti oikeastaan olla huonoin mahdollinen aika perustaa yritys. Kun entiset työkaverit Tuomo Rissanen ja Petri Tukiainen päättivät panna pystyyn oman laskutusfirmansa, oli vuosi 2008. Finanssijätti Lehman Brothers kaatui ja maailmantalous oli syöksykierteessä.

Paitsi että Kuopion pienten ja keskisuurten yritysten parissa jättiläisten kompurointi ei näkynyt juuri mitenkään. Rissanen, Tukiainen ja sittemmin pois jäänyt kolmas perustajajäsen Antti Holopainen ryhtyivät digitalisoimaan pikkupajojen kassanhallintaa.

– Siellä oli yrittäjiä, jotka tekivät ohjelmalla laskut, tulostivat ne, pistivät kuoreen ja lähettivät. Monet tekivät töitä päivällä ja laskuttivat illalla, Rissanen kertoo.

Syntyi Trust Kapital. Miehet olivat varmoja siitä, että kysyntää olisi. He lanseerasivat palvelun alkuvuodesta 2009 ja saman vuoden aikana asiakkaita oli jo tuhat. Bisnes kasvoi nopeasti: Trustilta perintäkirjeen saaneet saattoivat googlettaa, oliko kyseessä huijauslasku, kun yhtiön nimi ei ollut tuttu.

Haaveena oli, että pystyisin menestymään yrittäjänä taloudellisesti paremmin kuin palkkatyössä.

Tuomo Rissanen

Klassiseen kasvutarinaan kuuluu, että yrityksellä olisi pitänyt olla edes alkuvaiheessa vaikeaa. Trustin tapauksessa näin ei ollut. Yritys laajensi palveluvalikoimaa ja sai asiakkaiksi yhä isompia tekijöitä. Jälkikäteen oli selvää, että yritysmaailmassa oli tilausta laskutuksen digitalisoinnille.

Kahdeksassa vuodessa yritys nousi alan suurimpien joukkoon Suomessa. Nyt joka kuudes paperilla liikkuva lasku kulkee Trustin, nykyisen Ropo Capitalin kautta, ja Rissanen ja Tukiainen mahtuvat Suomen kärkeen pääomatuloissa.

– Jälkeenpäin mietin, että se meni oikeasti kuin elokuvissa. Kun kysyntä lähti kasvamaan, se ei ole laantunut tähän päivään mennessäkään, Tukiainen ihmettelee.

"Halusin menestyä"

Trust oli jo vuodesta 2012 alkaen herättänyt kiinnostusta ostajissa. Viime vuonna miehillä oli aika korjata onnistuneen yritystoiminnan hedelmät. Kotimaisen pääomasijoittajan Sentica Partners Oy:n hallinnoima rahasto osti enemmistön Trust Kapital -konsernista.

Kaupan ansiosta Tuomo Rissanen ansaitsi viime vuonna 13,7 miljoonaa euroa ja Petri Tukiainen 13,3 miljoonaa euroa pääomatuloja. He molemmat mahtuivat koko maan kymmenen kärkeen pääomatuloissa.

– Se oli tunteikasta aikaa. Ensin tuli voittajafiilis, mutta nopeasti tuli myös luopumisen tuska. Olin siihen asti tehnyt täysillä töitä yhtiön eteen ja tiennyt aina, mitä milläkin osastolla tapahtuu, Rissanen miettii.

Yrityskaupan jälkeen hän jättäytyi itse pois Trustin, nykyisen Ropo Capitalin operatiivisesta toiminnasta ja hallituksesta. Nyt hän on enää mukana vain omistajana. Tukiainen on edelleen hallituksessa, mutta hänkin on siirtynyt pois yhtiön toimitusjohtajan paikalta.

– Tiesin, että yrittäjyys on kovaa työtä, mutta halusin menestyä. Haaveena oli, että pystyisin menestymään yrittäjänä taloudellisesti paremmin kuin palkkatyössä, Rissanen sanoo.

Jälkeenpäin mietin, että se meni oikeasti kuin elokuvissa.

Petri Tukiainen

Hän toivoi yrittäjyydeltä myös sitä, että jonakin päivänä pystyisi palkkaamaan sen verran henkilöstöä, että pystyisi vähentämään omaa työkuormaa ja viettämään enemmän vapaa-aikaa. Siihen asemaan miehet eivät päässeet aivan heti, vaikka yritys kasvoikin.

– En edes muista, montako vuotta Trustin kanssa meni ennen kuin vietin ensimmäisen lomapäivän. Se vaati venymistä itseltä ja perheeltä. Se muutos on tapahtunut, että nyt lapset ja vaimo ovat keskiössä ja työ tulee kakkosena, Tukiainen sanoo.

Rissasella on nykyään oma sijoitusyhtiö, TMR Invest. Tukiainen on lähtenyt puolestaan mukaan rakennusbisnekseen uudessa kuopiolaisessa perustajarakennuttajassa, Crane Hill Groupissa.

Lue myös:

Lista: Suomen 1 000 suurituloisinta – katso, kuka maksaa maakunnassasi eniten veroja
Peliala nousi Suomen suurimmaksi veronmaksajaksi – Nämä yritykset maksoivat eniten veroja viime vuonna
Katso tästä 100 suurituloisimman taustat – miesten miljoonat lisääntyneet