Maatiaiskissojen pulleaposkinen puolestapuhuja Hemppa-kissa on somessa, ettei toisia kissoja hylättäisi

Hemppa Savonlinnasta on kissa, jolla ihan tavallisia kissan tehtäviä: olla seurana ja tuottaa hyvää mieltä. Lisäksi Hempalla on sosiaalisessa mediassa erityistehtävä, toimia maatiaiskissojen puolestapuhujana.

kissa
Hemppa, kotikissa
Hemppa on maatiaiskissa.Tanja Perkkiö / Yle

Oranssivalkoinen Hemppa nököttää limppuasennossa keskellä keittiön pöytää. Tämä kollipoika selvästi tietää arvonsa.

– Se ei pelkää ketään, eikä mitään, valitettavasti, kertoo kotikissa Hempan emäntä, Pirjo Mikkonen.

Hemppa onkin joskus aiemmassa elämässään loukannut takapäänsä jossain, mutta liikkuu silti ketterästi lumipeitteen päälle jääneitä keltaisia lehtiä saalistaen. Muuten Hemppa ei pyydystä kuin valmiiksi tarjottua ruokaa kupista.

Hemppa on kotikissa.
Hemppa kotirannassaan. Tanja Perkkiö / Yle

Hempan aiempi elämä, ennen kuin se reilut kaksi vuotta sitten muutti Orivedeltä löytöeläintalosta Mikkosen luo Savonlinnaan, on arvoitus. Hemppa oli tullut hylätyksi, kohtalo, jonka jopa 20 000 kotikissaa (siirryt toiseen palveluun) kokee vuosittain. Arvoitus on myös Hempan ikä, mutta ihan nuori se ei enää ole.

Muutaman kuukauden kollikissa etsi uutta kotia ja keräsi ihasteluja Facebookissa. Pirjo Mikkonen oli yksi ihastelijoista.

– Näin Hempasta jopa unta. Ajattelin, että ei ole mitään järkeä lähteä hakemaan kissaa monen sadan kilometrin päästä, kun kotia vailla olevia on lähempänäkin. Mutta lähdin kuitenkin katsomaan sitä.

Pirjo Mikkonen ja Hemppa
Pirjo Mikkonen ja maatiaiskissa Hemppa. "Saan Hempalta voimaa ja rakkautta."Tanja Perkkiö / Yle

Pirjo Mikkonen huomasi heti, että Hempalla oli monenlaista fyysistä vaivaa, astmaa, revityt korvat ja aristava takaselän seutu. Hemppa hurmasi niistä huolimatta Pirjon ja muutti Savonlinnaan, järven rannalle. Hännänaluspallerot jäivät eläinlääkärin pöydälle, kollia Hempassa on enää posket.

Pirjo Mikkonen on ollut ikänsä eläinrakas, erityisesti kissat ja hevoset ovat hänen sydäntään lähellä. Koirille hän on allerginen, mutta tyttären rottweiler Paavo vierailee silti säännöllisesti – ja on ainoa eläin, jonka myös Hemppa sietää reviirillään.

Pirjo Mikkonen kuvaa kissaansa Hemppaa.
Pirjo Mikkonen kuvaa kissaansa Facebookkiin. "Kissan kuvaaminen on vaikeaa."Tanja Perkkiö / Yle

Hemppa on hupia ja hyvää mieltä nettikuonan keskellä, mutta Pirjo Mikkosella on Hempalle myös erikoistehtävä.

– Melkein kaikki jutut ja ohjelmat, joita kissoista tehdään, käsittelevät rotukissoja. Annetaan se käsitys, että vain rotukissa on arvokas. Haluan tuoda Hempan kautta esille, että maatiaiskissa (siirryt toiseen palveluun) on yhtä tärkeä.

Etenkin aikuisia kissoja hylätään ja niiden on vaikea löytää uutta kotia.

– Tehtäisiinpä juttu niistä kissanhylkääjistä, millaisia ihmisiä ne oikein ovat, Pirjo Mikkonen kyselee.

Annetaan se käsitys, että vain rotukissa on arvokas. Haluan tuoda Hempan kautta esille, että maatiaiskissa on yhtä tärkeä.

Pirjo Mikkonen

Elämä kulkee Lehtiniemessä tavanomaisia latuja. Kun Mikkonen tekee pihatöitä, Hemppa on työnjohtajana. Kun emäntä pulahtaa uimaan, kissa vahtii laiturilla. Kaikesta tästä Mikkonen ottaa kuvia ja kirjoittelee kuulumisia Hempan Facebook-sivulle.

– Hempalla oli löytöeläinajoilta paljon ihmisystäviä, jotka halusivat kuulla sen uudesta elämästä. Kun puolen vuoden ajan olin välittänyt kuulumisia yksityisviesteillä, annoin periksi ja avasin Hempalle oman sivun.

Kuvakaappaus Hempan sivulta.
Kuvakaappaus Hempan Facebook-sivulta. Facebook / Hemppa Savonlinna

Nyt kun Hemppa käy tarpeillaan, eläinlääkärissä tai muuten vaan viettää kissanelämää, sadat ihmiset tykkäilevät ja kommentoivat. Pirjon Hempasta pilkkireiän äärellä ottaman kuvan on nähnyt 100 000 ihmistä.

Hemppa naukuu hiljaisella äänellä ja pyrkii ulos. Lumi ja märkyys eivät sitä liiemmin innosta, mutta ihmisten seurassa se liikkuu rannalle, pensaan alle pisulle ja välillä pitää pestä tassuja.

Hemppa, kotikissa
Hemppa-kissan Facebook-sivulta: "Kai se toimittaja huomas miten kuvauksellinen oot, Hemppa. Pyöreät posket, nätit korvat, ihana turkki..."Tanja Perkkiö / Yle

– On käsittämätöntä, miten ihania Hempan ystävät Facessa ovat ja miten positiivisia viestejä he kirjoittavat. Saan niistä viesteistä todella paljon ja kun kuvaan Hemppaa, nauran muutenkin usein, kertoo sairauden takia eläkkeellä oleva Pirjo Mikkonen.

Kissat kiinnostavat

Positiivisuuden salaisuus on tyylissä, jolla kissoista sosiaalisessa mediassa kerrotaan. Sekä Hempan Pirjo Mikkonen, että toisen suositun somekissan, oululaisen Sämpyn Riikka Hedman kertovat, että käyttävät huumoria päivitysten tehokeinona. Ravintoasiat ovat kuuma peruna ja neuvojen antaminen saa välittömästi ihmiset ärsyyntymään. Myöskään kissojen käyttämistä mainostamiseen ei tunnuta sulattavan.

Hemppa on tietämätön sivutoimestaan maatiaiskissojen arvostuksen nostajana. Sille tärkeintä on lämpö, turva, säännöllisesti eteen annettava vaihteleva ruoka ja paikka emännän sylissä.

– Sanotaan, että kissa ei olisi mustasukkainen, mutta kun tyttärentyttäreni on kylässä, niin Hemppa kyllä tunkee meidän väliimme nukkumaan, Pirjo Mikkonen kertoo.