1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uzbekistan

Uzbekit tehneet useita verisiä iskuja – miksi entinen neuvostotasavalta tuottaa terroristeja?

Ääri-islamilaiset värväävät väkeä Keski-Aasian moskeijoissa ja Venäjän siirtotyömailla.

Uzbekistan
kuorma-auto tukholmassa
Uzbekistanilaisen turvapaikanhakijan kuorma-autolla tekemä terrori-isku Tukholmassa huhtikuussa 2017 surmasi neljä ihmistä.Fredrik Sandberg / EPA

New Yorkin tiistaisen terrori-iskusta epäillään uzbekistanilaista 29-vuotiasta Sayfullo Saipovia.

Uzbekistanista tulleet siirtolaiset ovat tehneet terrori-iskuja myös tätä ennen. Viime keväänä 39-vuotias uzbekistanilainen Rakhmat Akilov ajoi autolla ihmisten päälle Tukholmassa, ja 22-vuotias uzbekkitaustainen venäläinen Akbarzon Dšalilov räjäytti pommin Pietarin metrossa.

Uzbekkeja on osallistunut myös muihin terrori-iskuihin tai sellaisten valmisteluun Turkissa, Pakistanissa ja Yhdysvalloissa. Turkissa Istanbulin yökerhoiskussa kuoli 39 ihmistä uudenvuodenyönä 2017, ja Istanbulin lentokentän pommi-iskussa kuoli 41 ihmistä kesäkuussa 2016.

Mikä uzbekkeja ajaa iskuihin, ja millainen maa on Keski-Aasiassa sijaitseva, aikoinaan Neuvostoliittoon kuulunut Uzbekistan?

Köyhä diktatuuri

Uzbekistan on kovaotteisesti hallittu diktatuuri, jonka talous ei ole erityisen vahva. Maan ihmisoikeustilanteesta kertoo karua kieltä Human Rights Watch -järjestön raportti (siirryt toiseen palveluun): kidutus on järjestelmällistä, poliittisia vankeja tuhansittain, puuvillaa korjataan pakkotyöllä.

Enemmistö Uzbekistanin asukkaista on muslimeja. Valtio määrää, miten uskontoa harjoitetaan, ja määräyksistä poikkeavia vainotaan ja pannaan vankilaan. Myös poliittinen oppositiotoiminta on kiellettyä.

karimovin hautajaiset
Uzbekistanin presidentti Islam Karimov kuoli syksyllä 2016. Hän oli vallassa 25 vuotta ja rakensi kovaotteisen diktatuurin.Dmitri Astahov / EPA

Myös Tukholmassa autoiskun tehnyt Rakhmat Akilov sanoi, että häntä kidutettiin vankisellissä päiväkausia, kun hän oli osallistunut vappumielenosoitukseen, missä heilutettiin rauhansymboleja.

Uzbekistanin taloutta leimaa korruptio ja sukulaisten suosiminen. Maa on köyhä jopa keskiaasialaisiin naapureihinsa verrattuna.

Monet uzbekistanilaiset ovatkin lähteneet siirtolaisiksi, enimmäkseen Venäjälle, Kazakstaniin ja Turkkiin mutta myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Siirtolaisista monet ovat nuoria miehiä.

Oma islamilainen liike

Uzbekistanissa on vahva islamistinen liike, IMU. Se teki iskuja Uzbekistanissa ainakin jo vuonna 1999. Uzbekistanin viranomaisten mukaan liike yritti murhata tuolloisen presidentin Islam Karimovin. IMU teki yhteistyötä Talibanin ja al-Qaidan kanssa.

Karimovin diktatuuri yritti kovin ottein kukistaa ääri-islamilaisen liikehdinnän – ja pani muunkin opposition nujertamisen terrorisminvastaisen sodan piikkiin. IMUa syytettiin muun muassa Andižanin kaupungin tapahtumista vuonna 2005. Tuolloin hallituksen joukot tappoivat Andižanissa satoja mielenosoittajia.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

IMU on tukenut äärijärjestö Isisiä, ja runsaat kaksi vuotta se peräti julisti liittyvänsä (siirryt toiseen palveluun) osaksi Isisä.

Jihadistit rekrytoineet Syyriaan

Köyhyys ja vaino ovat osaltaan auttaneet äärijärjestöjä rekrytoimaan keskiaasialaisia miehiä ja naisia riveihinsä. Rekrytointi on tapahtunut enimmäkseen moskeijoissa ja rukoushuoneissa, kertoo International Crisis Groupin (siirryt toiseen palveluun)raportti vuodelta 2015.

Enemmistö Keski-Aasiasta Syyrian sotaan lähteneistä on raportin mukaan ollut uzbekkeja. He ovat joko Uzbekistanista tai naapurimaan Kirgisian eteläosista. Kirgisiassa asuu paljon uzbekkeja, ja heidän ja valtaväestön kesken on ollut väkivaltaisuuksia.

Keski-Aasiasta arvioidaan lähteneen Syyriaan useita tuhansia miehiä. Uzbekistan ei ole julkistanut arviota omista kansalaisistaan.

Syyrian sotaan lähteneistä uzbekeista kaikki eivät sodi äärijärjestö Isisin riveissä. Uzbekeilla on ollut Syyriassa jopa oma sotajoukkonsa (siirryt toiseen palveluun), jonka johtaja on vastustanut Isisiä.

Radikalisoituneet siirtotyöläiset

Rekrytointia tapahtuu paljon myös siirtotyöläisten keskuudessa Venäjällä, sanoo ruotsalainen tutkija Svante E. Cornell. Hänen mukaansa siirtotyöläiset ovat houkuttelevia kohteita ääriliikkeille, koska heitä syrjitään Venäjällä.

Monet siirtotyöläiset ovat myös joutuneet tuuliajolle, kun talouskriisit vieneet työpaikkoja.

Pietarin metrossa itsemurhaiskun tehnyt Dšalilov oli tullut töihin Venäjälle. Sitä ennen hän oli asunut Kirgisian Ošissa, missä uzbekkeja oli vainottu. Venäjän viranomaiset epäilevät (siirryt toiseen palveluun) hänen radikalisoituneen pari vuotta sitten pietarilaisessa muslimien rukoushuoneessa.

haavoittunutta kannetaan
Pietarin metroiskussa haavoittunutta viedään hoitoon huhtikuun alussa.Anton Vaganov / EPA

Tukholmassa autoiskun tehnyt Rakhmat Akilov oli ollut töissä Ruotsissa. Hän oli hakenut turvapaikkaa, mutta hakemus oli hylätty ja hän oli saanut käännytyspäätöksen. Uzbekistanin ulkoministerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Akilov oli liittynyt Isisin kannattajaksi ollessaan Ruotsissa.

Ei amerikkalaista unelmaa

New Yorkissa ihmisten päälle ajanut Sayfullo Saipov oli tullut Yhdysvaltoihin laillisesti ja asunut maassa seitsemän vuotta. Hän oli ajanut töikseen autoa ja perustanut pari firmaa. Hänen radikalisoitumisestaan ei vielä ole tarkempaa tietoa, mutta tiettävästi hän teki tekonsa Isisin nimissä.

– Uzbekkien radikalisoituminen tapahtuu samoin kuin muidenkin. Jos henkilö ei sopeudu yhteiskuntaan missä elää, jos hän ei kykene elämään amerikkalaista unelmaa, äärimmäisyysliikkeiden tarjoama vaihtoehto voi houkutella, sanoo tutkija Erica Marat (siirryt toiseen palveluun) Newsweek-lehdelle.

Saipov ei näytä kuitenkaan joutuneen poikkiteloin amerikkalaisen yhteiskunnan kanssa. Hänen tilillään oli joitakin liikennerikkeitä. The New York Times -lehden haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) tuttavan mukaan Saipov piti ainakin takavuosina Yhdysvalloissa olostaan.

sotilas kiikaroi
Kirgisialainen sotilas Keski-Aasian maiden yhteisessä terrorismintorjuntaharjoituksessa.Igor Kovalenko / EPA

Uusi Uzbekistan?

Uzbekistanin pitäaikainen yksinvaltias Islam Karimov kuoli viime vuonna. Maan uusi johtaja on Shavkat Mirzijojev, joka on lupaillut varovaisia uudistuksia. Kansalaisille on annettu lupa ostaa vierasta valuuttaa. Muutamia pitkään vankilassa viruneita poliittisia vankeja on vapautettu.

Mitenkään avoimeksi yhteiskunta ei ole muuttunut. Kidutus vankiloissa jatkuu, eikä sananvapautta ole. Puuvillapeltojen pakkotyöstä puhuminen johtaa yhä pidätykseen.

Presidentti Mirzijojev kehotti myös valtion televisiota uudistumaan. Televisio alkoi tehdä suoria ohjelmia, missä toimittajat tenttasivat viranomaisia. Sellaisia ei ollut ennen tehty. Kuukauden päästä kokeilu lopetettiin ja television johtaja vaihdettiin.

Terrorismin vastainen toiminta on edelleen asialistalla. Venäjä on äskettäin vaatinut lisää yhteistyötä Venäjän ja Uzbekistanin kesken terrorismin torjumisessa. Yhdysvalloille Mirzijojev tarjosi apuaan New Yorkin iskun tutkinnassa.

Lue raportti Uzbekistanista täältä (siirryt toiseen palveluun) (www.crisisgroup.org (siirryt toiseen palveluun)).

Lue seuraavaksi