"Olen pahoillani, olin humalassa" – varas palautti polkupyörän poliisille anteeksipyynnön kera

Joskus myös pyörävarkaan omatunto kolkuttaa.

Polkupyörävarkaus
Varastetun polkupyörän tarakalla lappu, jossa varas kertoo palauttavansa pyörän poliisille.
Poliisi

Poliisi kohtasi harvinaisen näyn pääpoliisiaseman luona Kuopiossa keskiviikkoaamuna. Huonoa omaatuntoa potenut varas oli palauttanut asemalle varastamansa pyörän. Tarakkaan oli kiinnitetty lappu, jossa luki: "Varastin tämän ja nyt yritän palauttaa tämän. Olen pahoillani. Olin todella humalassa".

– En muista, että vastaavaa tapausta olisi ollut, vaikka olen reilut 24 vuotta alalla ollut, kertoo rikosylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisista.

Tynkkynen arvioi, että jos nyt palautetun pyörän anastaja olisi tullut kasvotusten tunnustamaan tekonsa, hän olisi voinut saada mahdollisesti sakkorangaistuksen. Mahdollinen rangaistus on kuitenkin asianomistajan vaatimuksista riippuvaista.

Poliisin mukaan pyörä on ollut omistajan tietämättä liikkeellä ilmeisesti viime päivinä tai öinä. Poliisille ei ole tullut vielä kyselyitä pyörästä. Pyörä odottaa omistajaa toistaiseksi Kuopion poliisiaseman päivystyksessä.

Varkaan poliisille palauttama pyörä.
Poliisi

Pelkästään Kuopiossa on tehty jo 500 rikosilmoitusta polkupyöräanastuksista tänä vuonna. Tynkkynen suositteleekin ottamaan oman polkupyörän tunnistetiedot ylös ja myös pitämään pyörän lukittuna.

– Monesti on ollut tieto, että pyörä on löytynyt, mutta omistaja ei ole ollut varma, onko tämä hänen pyöränsä vai ei, kun ei ole yksilöiviä tunnistetietoja. Pyörä kannattaa aina lukita, varsinkin, jos haluaa vakuutusyhtiöltä korvauksia.