Hyppää sisältöön

Teatterikorkeakoulun professoriksi nimitettiin Kristian Smeds

Ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds on valittu näyttelijäntaiteen professoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Kristian Smeds Kuva: Kalle Koponen

Näyttelijäntaiteen professori täytettiin nyt ensimmäisen kerran avoimen haun kautta. Kristian Smeds valittiin 14 hakijan joukosta. Smeds on yksi menestyneimmistä suomalaisista teatterintekijöistä. Hänet tunnetaan etenkin teatteritaiteen uudistajana. Smeds kertoo Taideyliopiston tiedotteessa odottavansa innolla uutta tehtävää.

– Minulla on vilpitön halu siirtää fokus omasta taiteestani opiskelijoihin, heidän unelmiinsa teatterista ja taiteesta.

Smeds on itse opiskellut Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmassa vuosina 1990 - 1994. Hän on toiminut koulussa vierailevana opettajana. Tällä hetkellä Smeds työskentelee Kansallisteatterin residenssitaiteilijana, mutta professuurin myötä hän jättää pestin. Hän kuitenkin jatkaa taiteellista työskentelyä ohjaajana Kansallisteatterissa.

Smedsin merkittävimpiin ohjaustöihin kuuluu ristiriitaisen vastaanoton saanut Tuntematon sotilas (2007) Kansallisteatterissa. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat just filming (2016) ja _Tabu - ihmisen ääni _(2015) Kansallisteatterissa. Lisäksi Smeds tunnetaan ohjauksistaan Kajaanin kaupunginteatterissa ja sitä ennen helsinkiläisessä Teatteri Takomossa.

Smeds aloittaa tehtävässään maaliskuussa 2018. Hänet valittiin Kansallisteatteriin siirtyvän Hannu-Pekka Björkmanin tilalle. Toisena näyttelijäntaiteen professorina jatkaa edelleen Elina Knihtilä.