Yo-todistuksella suoraan oikikseen – arvosanojen korottaminen kannattaa, kun korkeakoulujen valintakriteerit muuttuvat

Ensi keväänä aiempaa useampi opiskelupaikka voi aueta ylioppilastodistuksella pääsykokeen sijaan. Arvosanojen korottajat suuntaavat nyt aikuislukioon.

korkeakoulut
Ylioppilas ylioppilaslakki.
Kaisa Siren / AOP

Hanna Seppäläinen valmistui ylioppilaaksi ja lähti opiskelemaan itselleen ammattia. 10 vuotta myöhemmin Seppäläinen istuu työpäivän päätyttyä jälleen pitkän matematiikan tunnilla, tällä kertaa Lahden yhteiskoulun aikuislukiossa.

Seppäläisen haaveena on päästä opiskelemaan kemiaa Helsingin yliopistoon. Ensin on korotettava vanhan ylioppilastutkinnon arvosanoja.

– Kemiaa pääsisi lukemaan suoraan ylioppilasarvosanoilla. Ei pääsykokeissakaan mitään vikaa ole, mutta kun on jo tähän opiskeluun panostanut, olisi kiva, jos niillä arvosanoilla pääsisi sisään. Ehkä 20 prosenttia hakijoista pääsee suoraan arvosanoilla Helsinkiin kemiaa lukemaan, hän sanoo.

Laborantti kertoo työaikojensa sopivan hyvin yhteen aikuislukion aikataulujen kanssa. Nukkumaanmeno saattaa kuitenkin venyä.

– Arkisin töiden lisäksi en tee juurikaan muuta kuin opiskelen. Välillä huilaan viikonloppuisin.

Oikeustieteelliseenkin todistuksella vuodesta 2019

Aikuislukioon tullaan yhä useammin korottamaan vanhan tutkinnon arvosanoja, kertoo Lahden yhteiskoulun aikuislukion rehtori Riitta Yrjänä.

Yksi syy on korkeakoulujen valintakoeuudistus, jossa sekä ammatillisella että ylioppilastutkintotodistuksella on yhä suurempi merkitys.

Opetusministeriö on sopinut korkeakoulujen kanssa, että keväällä 2018 korkeakoulujen valintakokeissa todistusarvosanoihin perustuvaa opiskelijavalintaa tullaan lisäämään, eivätkä kokeet edellytä enää niin pitkää valmentautumista.

Tavoitteena on, että vuonna 2020 todistusarvosanat painaisivat korkeakouluhauissa yhä enemmän. On korkeakoulujen päätettävissä, millä tavalla se tulee tapahtumaan.

Esimerkiksi oikeustieteellinen ala ilmoitti marraskuun alussa, että vuonna 2018 alkavan yhteishaun lisäksi vuonna 2019 todistusvalinta aloitetaan kaikissa alan suomenkielistä koulutusta antavissa koulutusyksiköissä eli Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistoissa.

Todistusvalintaa on sovellettu jo nyt laajasti esimerkiksi yliopistojen luonnontieteellisissä aloissa sekä lääketieteessä ja tekniikan ja kaupan alalla.

Myös nämä aineet näkyvät Lahden yhteiskoulun aikuislukion rehtorin Riitta Yrjänän mukaan oppiaineiden suosiossa.

– Nämä ovat niitä aineita ja aloja, joille haetaan lisätietoa ja parannetaan arvosanoja, Yrjänä sanoo.

Hyväksytysti suoritetun ylioppilaskokeen saa toistaiseksi uusia vain yhden kerran. Yleisesti yo-kokeiden arvosanoja on voinut korottaa kahdesti vuodessa. Korkeakouluhaku-uudistuksen myötä myös hyväksytyn yo-kokeen uusimiskertoja on luvattu lisätä entisestä.

Lisäksi arvosanoja voi jatkossa korottaa määrällisesti enemmän.

Aikuislukio Lahden yhteiskoulussa
Heikki Kiseleff / Yle

Todistuksen arvo näkyy myös tutkinto-opiskelijoiden määrässä

Aikuislukiossa korkeakoulujen valintakoeuudistus näkyy arvosanojen korotuksen lisäksi myös tutkintojen suorituksina.

– Tutkintoja tehdään varsinkin nyt, kun todistus nostaa arvoaan. On ymmärretty, että todistus on se, jolla haetaan eteenpäin, Riitta Yrjänä selittää.

Hän sanoo, että uudelleen kouluttautumisen tarve näkyy aikuislukiossa.

– Ammatit loppuvat ja haetaan uutta ammattia tai alaa. Lukion yleissivistävän koulutuksen hyvä puoli on se, että erilaisia oppiaineita voi kokeilla ja niistä tulla uusia ideoita, Yrjänä sanoo.

Aikuislukiossa opiskeleva heinolalainen Hanna Seppäläinen toteaa, että kouluun hänet ajoi ensin oppimisen into ja vasta sitten heräsi ajatus uudelleen kouluttautumisesta.

– Opiskelu on ihanaa. Ensin aloitin huvikseni ja pohdin sitten, että voisiko tätä jotenkin hyödyntää, Seppäläinen kertoo.

Jotta tie kemian oppilaitoksessa Helsingissä aukeaisi, korottaa Seppäläinen sekä vanhoja arvosanojaan että tekee uusia kokeita.

Ylioppilaskokeetkin ovat muuttuneet hänen omista kouluajoistaan, ja sähköisenä suoritettavan englannin kielen Seppäläinen on päättänyt tehdä keväällä varmuuden vuoksi sekä lyhyenä että pitkänä oppimääränä.

Tarmokas opiskelija aikoo jatkaa yrittämistä, vaikka tie korkeakouluun ei aukenisi vielä ensi keväänä.

– Jos nyt ei vielä nappaa, niin lisää lukemista tai avoimeen yliopistoon. Kaikenlaisia kursseja kyllä löytyy, toteaa Seppäläinen.