Hämeen poliisi on hukkua valepoliisitapauksiin – oikeus vapautti epäillyn, koska tilitapahtumat eivät riittäneet vangitsemiseen

Hämeen poliisilla on tutkittavanaan jo yli 70 valepoliisi-juttua. Poliisi esitti yhtä epäiltyä vangittavaksi, mutta oikeuden mielestä tilitapahtumat eivät olleet vielä riittävä peruste.

Valepoliisi
Nettipankin tunnuslukuja
Hämeen poliisilla on iso suma epäiltyjä valepoliisi-tapauksia selvitettävänä.Yle

Poliisi esitti Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa viime perjantaina vangittavaksi miestä, jonka tiliä oli käytetty petoksella viedyn rahan siirtelyyn.

Miehen epäillään olevan mukana porukassa, jossa rikolliset ovat soitelleet seniorikansalaisille ja esittäytyneet poliiseina. Näin he ovat onnistuneet onkimaan uhreiltaan verkkopankkitunnuksia, joiden avulla rahoja on hyvin nopeasti siirretty joko omalle tai apurin pankkitilille.

Miehen vangitsemista esitettiin, koska poliisin mielestä oli todennäköisin syin syytä epäillä hänen syyllistyneen joko törkeään petokseen tai törkeään rahanpesuun.

Hämeen poliisi pelkäsi, että kiinniotettu keski-ikäinen mies saattaisi vapaana ollessaan vaikeuttaa jutun selvittämistä sopimalla asioista muiden osallisten kanssa. Samalla hän voisi estää yhä kateissa olevien rahojen saamista takaisin.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei kuitenkaan poliisin näkemystä jakanut, vaan määräsi kiinniotetun miehen vapautettavaksi.

– Tämänkin miehen kohdalla tutkitaan kuitenkin yhä jatketaan ja yritetään selvittää mitä siellä (tileillä) on todellisuudessa tapahtunut, kertoo rikoskomisario Ari Pullinen Hämeen poliisista.

Oikeus katsoi, että miehen pankkitilin tapahtumat ja rahojen nostot eivät riitä osoittamaan vangittavaksi vaaditun syyllistyneen rikokseen riittävän suurella todennäköisyydellä.

Valepoliisin soitosta heti ilmoitus 112:een

Poliisi on Hämeessä melkoisessa työpaineessa, sillä kevään ja kesän kuluessa sille on kertynyt pöydälle selvitettäväksi jo yli 70 tapausta, joissa valepoliisien epäillään urkkineen pankkitunnuksia ja siirtäneen rahat pankkitileiltä kiireen vilkkaa parempaan talteen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätös osoittaa, että petoksien selvittäminen ja todistaminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Hämeen poliisi haluaakin jälleen muistuttaa kansalaisia, että verkkopankkitunnuksia ei missään olosuhteissa pidä kertoa tai luovuttaa kenellekään.

Kukaan viranomainen ei tunnuksia virkatehtävissään tarvitse. Jos tunnukset luovuttaa, niin niiden avulla rikolliset voivat aiheuttaa uhreilleen huomattavia taloudellisia vahinkoja.

– Kansalaisen kannattaa toimia heti jos vähänkin epäilee, että nyt oli valepoliisi asialla. Yhteys saman tien 112:een ja ilmoitus poliisille, niin me pystymme nopeastikin jäädyttämään kansalaisen pankkitilin emmekä tarvitse siihen edes pankkitunnuksia, Ari Pullinen muistuttaa.