1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinki Dance Company palaa takaisin kaupunginteatterin tanssiryhmäksi

Teatterinjohtajan mukaan huhut tanssiryhmän kuolemasta ovat ennenaikaisia, mutta toiminnan muodosta käydään parhaillaan keskustelua.

Helsingin kaupunginteatteri
Tanssitaiteilija ja koreografi Jyrki Karttunen roolihahmo Jemina punaisen verhon edessä.
Helsingin kaupunginteatterin pääkoreografi Jyrki Karttunen Jemina-roolihahmossa (Jemina, The Great American Show)Jari Kovalainen / Yle

Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn nettisivuilla kerrotaan ryhmästä, jossa on 12 tanssijaa ja jonka toiminta painottuu tanssiteatteriin.

Sivuilta ei löydy tanssijoiden nimiä tai tietoa ohjelmistosta. Valikot palauttavat tietoa etsivän Kaupunginteatteri sivuille. Nettisivuilla esitellään Helsinki Dance Companyn taiteellinen johtaja Jyrki Karttunen, vaikka teatteri ilmoittikin keväällä, että Karttusen titteli on vaihtunut kaupunginteatterin pääkoreografiksi.

Nettisivut ovat hämmentäneet tanssia seuraavia ja herättäneet kysymyksen ryhmän kohtalosta. Onko sitä enää edes olemassa?

– Voi ei! Myönnän, että nettisivumme eivät ole ajan tasalla, teatterinjohtaja Kari Arffman parahtaa.

– Sivuja uudistetaan parhaillaan. On tietysti väärin, jos sivuilta välittyy tuollainen kuva. Se ei ole tarkoituksellista.

Kari Arffman
Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari ArffmanAntti Haanpää / Yle

Sen sijaan Arffman myöntää, että tanssiryhmä elää murrosvaihetta.

– Ryhmän toiminnasta käydään parhaillaan keskustelua. Siinä ovat mukana koreografi Jyrki Karttunen, tanssijat sekä luottamushenkilöt. Keskustelujen sävy on ollut myönteinen.

Tähtikoreografien ryhmä

Kaupunginteatterin ja tanssiryhmän johtajien välillä on ollut kautta aikain kiistaa siitä, onko ryhmän tanssijoiden tehtävä esiintyä teatterin musikaaleissa ja puhenäytelmien tanssikohtauksissa vai ei. Viime vuosina musikaalit ovat työllistäneet tanssijoita paljon. Osa tekijöistä täyttää produktioissa myös näyttelijän tehtäviä.

– Jotkut tanssijat ovat liukuneet kuin itsestään puheteatterin puolelle. Nyt täytyy miettiä, millaisia osaajia rekrytoimme jatkossa ja millainen kokoonpano tanssiryhmässä ylipäänsä on, Arffman sanoo.

Tanssiryhmän katsotaan aloittaneen Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 1973. Ryhmää johti vuodesta 1982 lähtien Jorma Uotinen, joka kehitti sitä itsenäisempään suuntaan. Ryhmä alkoi tehdä enemmän omia produktioitaan ja ovia avattiin myös ulkomaille. Arvostettu tanssiryhmä sai tanssitaiteen valtionpalkinnon vuonna 1992.

YOUMEKAME-teoksen tanssijoita lavalla.
Helsinki Dance Company: YOUMAKEME, koreografia Kenneth Kvarnström (2011)Sakari Viika

Uotisen lisäksi HDC:n taiteelliseen menestykseen ovat vaikuttaneet Marjo Kuusela, Carolyn Carlsson ja Kenneth Kvarnström. Kvarnström johti ryhmää 1990-luvun lopulla ja oli pääkoreografina 2010-2013.

– Nyt tilanne on se, että olemme palaamassa tanssiryhmän alkuaikoihin. Siihen, että ryhmä on orgaaninen osa teatteria, sanoo Arffman.

Tanssija voi jatkaa uraansa näyttelijänä eläkeikään asti

Kiertuetoimintaa HDC:llä ei ole ollut muutamaan vuoteen. Kansainvälisyyskään ei ole teatterinjohtajan mielestä tanssiryhmän ydintehtävä.

– Sen voi jättää muille ryhmille. Me olemme Helsingin kaupunginteatteri ja teemme täällä ihmisille laadukasta tanssi- ja teatteritaidetta niihin puitteisiin, jotka meillä täällä on.

Tanssijoita ei kuitenkaan olla irtisanomassa tai toimintaa supistamassa merkittävästi.

– Haluamme jatkossakin kiinnittää teatteriimme tanssialan huippuja. Ja jos tanssijalla on valmiuksia näytellä, hänen uransa voi jatkua täällä senkin jälkeen, kun tanssiminen ei enää fyysisten esteiden vuoksi ole mahdollista, Arffman pohtii.

Sosiaalisessa mediassa HDC:n kohtalosta käydään vilkasta keskustelua. Moni arvelee tanssiryhmää ajettavan alas, koska Tanssin talon rakentamiseen tarvitaan rahaa.

–Pohdiskelumme tanssiryhmän asioista ei liity mitenkään Tanssin taloon eikä valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen, Arffman rauhoittelee.

– Ei se niin voi mennä, että leikkaamme yhden palan toiminnastamme kokonaan pois, jos tulee tiukat ajat. Sen sijaan sopeutamme toimintamme siihen rahoitukseen, jota saamme niin valtiolta kuin muualtakin.

Jyrki Karttunen
Jyrki Karttunen on Helsingin kaupunginteatterin pääkoreografi.Nella Nuora / Yle

Tittelin muutos taiteellisesta johtajasta pääkoreografiksi ei Arffmanin mukaan romuta Karttusen johtajuutta vaan vapauttaa hänet hallinnon ikeestä.

– Jyrki voi keskittyä taiteelliseen puoleen ja minä hoidan hallinnon ja päätökset.

Jyrki Karttunen on johtanut HDC-ryhmää vuodesta 2013. Hänen kaudellaan tanssiryhmä on profiloitunut tanssiteatteriin. Karttusen viimeisimmässä koreografiassa tanssiryhmälle hänen luomansa hahmo Jemina lähti valloittamaan Amerikkaa.

Lue seuraavaksi