Paperiliitto katkaisi työehtoneuvottelut: Ota tai jätä -sopimus ei kelvannut

Paperiteollisuudessa alkaa nyt sopimukseton tila.

työehtosopimukset
Paperitehtaan paperirullia.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Paperiliitto on katkaissut työehtoneuvottelut Metsäteollisuus ry:n kanssa.

Liitto ilmoittaa aloittavansa perjantaiaamuna myös ylityökiellon paperiteollisuuden työpaikoilla.

Paperiliitto sai tilanteesta antamansa tiedotteen mukan tänään Metsäteollisuudelta kaksi sopimusesitystä, joihin ei sisältynyt neuvottelumahdollisuutta.

Liiton työehtosopimusneuvottelukunta perustelee neuvottelujen katkaisemista sillä, että neuvottelutuloksen saavuttaminen olisi edellyttänyt kaikkien työnantajapuolen vaatimusten hyväksymistä sellaisinaan.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo uskovansa ehdotusten tähtäävän kiistan viemiseen valtakunnansovittelijan ratkottavaksi.

– En ole kertaakaan törmännyt tällaisiin neuvotteluihin, missä ei neuvotella. Me olemme tavanneet yli 30 kertaa ja itse neuvotteluja on ollut äärimmäisen vähän. Se on tällaista sanelua ollut kaiken aikaa, sanoo Vanhala.

Paperiteollisuuden työehtosopimuksen voimassaolo päättyi syyskuun lopussa. Neuvottelujen katkeaminen merkitsee siirtymistä sopimuksettomaan tilaan. Sopimuksettomassa tilassa vanhan sopimuksen määräykset ovat voimassa, mutta työrauhavelvoite ei. Työrauhavelvoitteen katkeamisen jälkeen työntekijäpuoli voi painostaa työehtosopimuksen aikaansaamiseksi lakoilla.

Paperiliiton hallitus on koolla perjantaina aamupäivällä. Vanhalan mukaan on todennäköistä, että kokouksessa käsitellään myös mahdollisia lakkoja.

Metsäteollisuus: Ylityökielto haittaa yritysten toimintaa

Metsäteollisuus ry pitää neuvottelujen katkeamista valitettavana ja toivoo Paperiliiton palaamista neuvottelupöytään. Paperiliiton mukaan pelkkä ilmoitus ylityökiellosta voi heikentää Suomen mainetta luotettavana kauppakumppanina.

– Ilmoitettu työtaistelutoimi on Metsäteollisuus ry:n mielestä tarpeeton. On ensiarvoisen tärkeää, että Paperiliitto ry palaa neuvottelupöytään viipymättä, sanoo työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen Metsäteollisuuden tiedotteessa.