"Ei ole noloa, ettei maakunnassa ole miljonääriä" – vain Keski-Pohjanmaalla kukaan ei tienannut miljoonaa

Keski-Pohjanmaa on ainoa maakunta, josta ei löydy yhtään tuoretta miljonääriä. Pakko kysyä kuin television viihdeohjelma: onko se hyvä vai huono uutinen?

verotus
Kalle Niskala / YLE

Vuoden 2016 verotietojen mukaan reilun 69 000 hengen maakunnassa Keski-Pohjanmaalla on vain kaksi ihmistä, jotka saivat pääoma- ja ansiotuloja yli puoli miljoonaa euroa.

Monessa maakunnassa miljoonatuloihin yltäneitä oli runsaastikin. Vähiten heitä oli Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa, kolme, Lapissa kaksi ja Kainuussa yksi. Keski-Pohjanmaalla miljoonaa ei tienannut viime vuonna kukaan.

– Tämä ei ole hyvä eikä huono uutinen. Sosiaalipolitiikan näkökulmasta on olennaisempaa se, kuinka paljon on köyhiä ihmisiä, sanoo sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

– Tämä on vain tavallaan gallup yhdestä vuodesta. Se kertoo, ettei ole tehty isoja yrityskauppoja, ja ettei meillä ole sellaisia yrityksiä, joista joka vuosi otettaisiin pääomatuloja ulos, kuittaa Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula.

Vuosi sitten Keski-Pohjanmaalla verolistalla oli kaksi miljoonarajan ylittänyttä. He kuittasivat pääomatuloa juuri yrityskaupasta.

Imagokysymys?

Professori Hiilamoa huvittaa kysymys miljonäärittömyyden vaikutuksesta maakunnan imagoon.

– Ei se ole mitenkään noloa, ettei ole yhtään miljonääriä. Helposti verotietojen äärellä syntyy harhakuvitelma, että isojen tulojen saaminen on ainoa menestyksen mittari. Oikeasti ihmisen hyvinvointi syntyy aivan muista tekijöistä, kun puhumme vaikkapa heistä, jotka elävät köyhyysrajalla. Ei kaikkea voi rahalla mitata, Hiilamo sanoo.

Maakuntajohtaja Ylikarjula kääntää miljonäärittömyyden imagovoitoksi.

– Ehkä tämä on Keski-Pohjanmaan imagolle hyvä, että olemme maakunta, missä toinen ei ole toistaan parempi. Ollaan tasavertaisia. Ja onhan meillä miljoonatuloihinkin ylletty, kun katsoo eri vuosien vertailuja.

Voi sanoa, että Keski-Pohjanmaalla ei ole sellaisia henkilöitä, joilla on noussut hattuun raha ja omaisuus.

Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula

Jukka Ylikarjulan mielestä miljonäärejä tärkeämpiä ovat hyvinvoivat yritykset, jotka tekevät tulosta ja ovat isoja yhteisöveron maksajia. Yksi tärkeimmistä Keski-Pohjanmaalla on Kokkolassa sijaitseva Boliden.

– Miljonääri ja menestyvä yritys käyvät usein käsi kädessä. Ei siinä ole mitään väärää, että on miljonääri, jos hoitaa veronsa asianmukaisesti, sanoo sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Osaaminen ja raha kulkevat käsi kädessä

Vuonna 2016 maakunnan suurituloisimpien kärjessä on yritysjohtajia, apteekkareita ja pankinjohtaja. Maakuntana Keski-Pohjanmaa on alkutuotantopainotteinen.

– Tämä on myös työlähtöisten työpaikkojen maakunta. Miljonäärittömyys kertoo siitä, että olemme vahvasti palkkatulo-maakunta, sanoo Ylikarjula.

Sadan euron seteleitä ja luottokortti.
Pixabay

Maakuntien keskiansiovertailussa keskipohjalaisten ansiotulot ovat maan keskitasoa. Koulutustasossa jäädään keskitason alapuolelle varsinkin korkeakoulutettujen osalta.

Sosiaalipolitiikan professori neuvoo Keski-Pohjanmaata panostamaan erityisesti koulutukseen ja etsimään tulevia miljoonayrittäjiä koulutuksen ja osaamisen ympäriltä.

– Koulutus ja korkeat tulot ovat yhteydessä toisiinsa. Uudet innovaatiot liittyvät tietoon ja osaamiseen. Isot firmat ja isot innovaatiot syntyvät todella usein isojen asutusalueiden ympärille, toteaa Heikki Hiilamo.

Pärjääkö maakunta miljonääreittä?

Heikki Hiilamo sanoo tietävänsä, että pohjalaismaakunnissa on paljon yrittäjähenkisyyttä. Hän kuitenkin uskoo, että isommat kalavedet voivat houkutella muualle, jolloin verotulot valuvat muihin kaupunkeihin.

Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula muistuttaa, että vaikka miljonäärejä ei verotuksessa löytynytkään, 100 000 euroon vuodessa yltäviä löytyy maakunnasta ihan mukavasti. Hän myös iloitsee, että maakunnasta löytyy erittäin hyvin pärjääviä yrityksiä.

– Tämä on mielenkiintoinen maakunta. Ne jotka ovat rikastuneet ja tienanneet eri vuosina huipputuloja pääomatulojen kautta, ovat aivan tavallisia ihmisiä. Moni on mukana aktiivisesti kuntien ja yhteiskunnan asioissa. Voi sanoa, että Keski-Pohjanmaalla ei ole sellaisia henkilöitä, joilla on noussut hattuun raha ja omaisuus, kertoo Jukka Ylikarjula.