1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Lappajärven meteoriittinäyttely laajeni – kivitutkija palkataan keväällä

Lappajärven kraaterijärven ainutkertaisuus halutaan kaikkien tietoon. Kivitipun meteroriittinäytely on nyt laajennettu kiviin ja mineeraaleihin, ja loppuvuonna sinne saadaan myös virtuaalitekniikkaa elävöittämään näyttelyä.

näyttelyt
Tulivuoritutkija Heikki Mäkipää on viime kuukaudet viimeistellyt laajennettua kivi- ja mineraalinäyttelyä Lappajärven Kivitipussa.
Tulivuoritutkija Heikki Mäkipää on viime kuukaudet viimeistellyt laajennettua kivi- ja mineraalinäyttelyä Lappajärven Kivitipussa.Anne Elhaimer / Yle

Lappajärvellä Kivitipun alakerrassa vitriinit täyttyvät kivinäytteistä. Viime kuukaudet tulivuoritutkija Heikki Mäkipää on laajentanut kellarissa olevaa meteoriittinäyttelyä noin kolmellasadalla kivellä ja mineraalilla.

Lisäksi Kivitipun tiloihin on rakennettu tutkimushuone, jossa kiviä ja näytteitä voi tutkia mikroskoopeilla.

– Kun ensimmäisen kerran sinne katsoo ja kokee sen valtavan värimaailman ja järjestelmällisyyden, jolla luonto toimii, varmasti kiinnostuu, Mäkipää vakuuttaa epäilijöitä.

Hän uskoo, että muun muassa Lappajärven syntyä käsittelevä näyttely myös kiinnostaa kävijöitä.

– Ihmettelen jos näin ei olisi, sillä tämäntapaista näyttelykokonaisuutta saa etsiä kyllä muualta.

Uransa geologina Helsingin yliopistossa ja Geologian tutkimuskeskuksessa tehnyt Mäkipää on eläketyönään laajentanut meteoriittinäyttelyä niin, että sille toivotaan myös koululaisten ja matkailijoiden laajempaa kiinnostusta.

Tutkija palkataan keväällä

Mikroskoopit on tarkoitettu lähinnä matkailjoille, mutta keskukseen halutaan myös todellista tutkimuselämää. Ensi vuonna Lappajärvelle palkataankin tutkija yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Kunta osallistuu tutkijakuluihin stipendeillä budjettivaroista.

– Me avustamme sitä toimintaa lähinnä stipendien ja kulujen kautta. Tarkoitus on, että toimintaa jatketaan niin kauan kuin paukkuja riittää, sanoo kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.

Kivinäyttelyn laajentamisella Lappajärvi havittelee kuntaan myös Geopark-statusta, joka edellyttää tutkimustoimintaa.

– Meillä on tarkoitus, että tästä tulisi isompi vetovoimainen tekijä, joka houkuttelisi opiskelijaryhmiä ja matkailijoita laajemminkin, Lehtiniemi haaveilee.

Pelkät mikroskoopit ja kivet vitriineissään eivät kuitenkaan riitä, se Lappajärvelläkin tiedetään. Loppuvuoden aikana näyttelyä on tarkoitus elävöittää nykyaikaisen virtuaalitekniikan ja hologrammien keinoin.

– Jokainen voi lasien läpi katsoa ja kokea itse meteoriitin maahansyöksyn ja sen aiheuttamat tuhot. Ja myös sen, miten tämä kaunis Lappajärvi on syntynyt, tulivuoritutkija Heikki Mäkipää kuvaa.

Lue seuraavaksi