Ei enää Green Card -arvontaa? Presidentti Trump haluaa lakkauttaa oleskelulupien loton

Yhdysvaltain presidentti haukkui demokraattisenaattorin Suomessakin tunnetusta oleskelulupa-arvonnasta, vaikka sen luomisessa oli mukana myös Trumpin oman puolueen väkeä.

Yhdysvaltain presidentti haluaa tiukentaa maan siirtolaispolitiikkaa ja mahdollisesti myös puuttua oleskelulupajärjestelmään eli niin sanottuun Green Card- lottoon. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa tehdä lopun oleskelulupien arvonnasta eli Suomessakin tunnetusta Green Card -lotosta. Hän esitti uhkauksensa keskiviikkona New Yorkin terrori-iskun jälkimainingeissa.

Päivällä lähettämässään tviitissä Trump haukkui demokraatti-senaattori Chuck Schumerin oleskelulupa-arvonnasta. Trumpin mukaan New Yorkissa ihmisten päälle tiistaina ajanut uzbekistanilainen olisi tullut maahan oleskelulupa-arvonnan kautta, jota Trump puolestaan pilkkasi demokraatti-senaattori Chuck Schumerin "kaunottareksi". Senaattoria hän taas nimitteli ketuksi.

– Tästä hulluudesta tehdään loppu, hän kirjoitti.

Kongressin lakkautettava arvonta-ohjelma välittömästi

Myöhemmin päivällä pidetystä tiedotustilaisuudessa hän sanoi pyytävänsä Yhdysvaltain kongressia lakkauttamaan arvonta-ohjelman "välittömästi", koska sen avulla voi hyökätä Yhdysvaltoja vastaan.

– Yhdysvallat tekee tarvittavat toimet suojellakseen kansalaisiaan, hän sanoi.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan hyökkääjä oli Uzbekistanista tullut siirtolainen, joka oli tullut Yhdysvaltoihin laillisesti vuonna 2010. Sitä viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet, että hän olisi siis tullut maahan juuri arvontajärjestelmän kautta.

Uutisissa vaihtoehto on ollut esillä, mutta sitä ei ole vahvistettu.

– Ei enää demokraattien lottojärjestelmää. Meidän täytyy olla paljon tiukempia (ja terävämpiä), Trump kirjoitti tviitissään.

Oleskelulupa-arvonnan vahvisti laiksi Trumpin oman puolueen presidentti

Oleskelulupa-arvonnan kautta myönnetään jopa 50 000 oleskelulupaa Yhdysvaltoihin vuosittain. Se sai alkunsa vuonna 1990, kun Trumpin pilkkaama senaattori Schumer teki edustajainhuoneen jäsenenä ehdotuksen "moniarvoisen siirtolaisuuden"mahdollistavasta ohjelmasta.

Toisin kuin Trump antaa ymmärtää, ohjelma ei kuitenkaan ollut pelkästään demokraattien aikaansaannos. Sen nimittäin valmisteli demokraattien senaattori Ted Kennedy, mutta allekirjoitti laiksi presidentti George H.W. Bush, joka taas on republikaani.

Schumer itse kommentoi asiaa keskiviikkona sanoen, että hän on aina uskonut ja uskoo edelleen, että siirtolaisuus on Yhdysvalloille hyväksi.

Schumerin mukaan sen sijaan, että presidentti Trump jatkaa Amerikan eristämistä, hänen tulisi keskittyä ratkaisujen löytämiseen ja esimerkiksi luopua ehdotuksestaan leikata terrorisminvastaiseen työhön tarkoitettuja varoja.

Juttua päivitetty 18:34 otsikon osalta tiedolla, jonka mukaan Trump pyytää kongressia lakkauttamaan arvonta-ohjelman sekä jutun alkua.

Jutun otsikkoa korjattu 2.11. klo 7.20: Koko Green Card -ohjelmaa ei lakkautettaisi, vain oleskelulupien arvonta.