1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Hamas luovutti Gazan rajat – Kovia kokeneet gazalaiset toivovat nyt helpotusta arkeensa

Rajojen luovuttaminen oli pieni toivonpilkahdus kovia kokeneille gazalaisille. Sen toivotaan helpottavan hieman saartoa.

Vihanneskauppias Faez Bitaar toivoi kovasti tiistaina, että Rafahin rajanylityspaikka avautuisi. Kuva: Aishi Zidan / Yle

**Rafah/Gaza **Tiistaina Gazasta Egyptiin johtavalla Rafahin rajanylityspaikalla oli unelias tunnelma. Matkalaukkuhihnat olivat tyhjillään ja pieni kissa vaelteli tyhjässä hallissa.

Israel ja Egypti ovat saartaneet tiukasti islamistisen Hamas-järjestön hallitsemaa Gazan kaistaletta jo yli vuosikymmenen. Siksi myös Rafahin ylityspaikka on ollut harvoin auki.

Keskiviikkona Rafahissa ja Gazan muilla rajapisteillä vaihtui valta, kun Hamasin virkailijat pakkasivat tavaransa ja jättivät asemat. Tilalle tulivat kansainvälisesti tunnustetun palestiinalaishallinnon edustajat. Sitä johtaa Hamasin kilpailija Fatah-puolue.

Gazassa toivotaan nyt kovasti, että saartoon olisi tulossa vastineeksi helpotusta Egyptin puolelta. Juuri Rafahin rajanylityspaikan avaamista odotetaan paljon.

Niin myös tiistaina raja-aseman kahvilassa aikaa tappaneet kuorma-auton kuljettajat.

– Toivomme, että pääsisimme ajamaan kauemmas muihin paikkoihin. Se auttaisi meitä kuorma-autonkuljettajia, kaupankäyntiä, vientiä ja tuontia, sanoi kuorma-autonkuljettaja Muammar Abu Jazar.

Palestiinalaishallinnon mukaan Rafahin avaaminen tapahtuisi jo kahden viikon kuluttua.

Rafahin rajanylityspaikalla oli vielä tiistaina hiljaista. Kuva: Aishi Zidan / Yle

**Rajojen luovuttaminen on tärkeä askel **

palestiinalaisten keskinäisessä sovittelussa. Palestiinalaiset ovat olleet jakautuneita jo yli vuosikymmenen Hamasin johtamaan Gazaan ja Fatahin hallitsemaan Länsirantaan.

Nyt ne yrittävät sovitella välejään, minkä seurauksena Hamas on antamassa Gazan siviilihallinnon asteittain palestiinalaishallinnolle.

Israelin ja Egyptin pitkään jatkunut saarto on kiristänyt noin kahden miljoonan asukkaan Gazan pahaan taloudelliseen ja humanitaariseen ahdinkoon. Lisäksi palestiinalaishallinto lopetti keväällä Gazan sähkölaskujen maksamisen painostaakseen Hamasia ja leikkasi Gazassa olevien virkamiestensä palkkoja.

Kuorma-auton kuljettaja Muammar Abu Jazar toivoi kaupankäynnin vilkastumista. Kuva: Aishi Zidan / Yle

**Vuosia jatkunut saarto näkyy Gazan **katukuvassa. Iltaisin monen kodin ikkunat ovat pimeinä. Hämärillä kaduilla norkoilee toimettomia nuoria. Monien puheissa kaikuu toivottomuus. Omaa elämää ei voi rakentaa, kun työtä ei löydy.

Gazan työttömyysprosentti huitelee yli 40 prosentissa, sähköä on vain muutama tunti päivässä ja puhtaasta vedestä on pulaa.

Siksi palestiinalaisten keskinäinen sovittelu on pieni toivonpilkahdus gazalaisille. Gazan toreilla muutoksia odotettiinkin kovasti.

– Täällä ei ole työtä, eikä tavaraa. Ja tänne pääsevät tavarat ovat liian kalliita ihmisille, joilla ei ole töitä, sanoi vihanneskauppias Abdulkader Abu Shaab.

Vihanneskauppias Abdulkader Abu Shaib on huolissaan Gazan nuorista. Hänen omat lapsensa ovat valmistuneet yliopistolta työttömiksi. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Vaikka vaikealla taloustilanteella on vaikutus Abu Shaabin kaupankäyntiin, eniten hän kertoo olevansa huolissaan juuri Gazan nuorista. Hän kertoo lastensa valmistuneen yliopistolta työttömiksi.

– Kokonainen sukupolvi on menetetty. Nuoret, jotka valmistuivat kymmenen vuotta sitten insinööreiksi, lääkäreiksi tai muihin ammatteihin, ovat jo kolmekymppisiä. Kymmenen vuotta on mennyt, heidän tietonsa ovat hävinneet. Me olemme menettäneet heidät, Abu Shaab kuvailee.

Sama huoli on naapurikojussa.

– Täällä Gazassa on sivistyneitä ja fiksuja nuoria, joilla on paljon tietämystä. Mutta nämä 11 vuotta ovat vaikuttaneet heihin, sanoo vihanneskauppias Faez Biitar.

Vihanneskauppias Faez Biitarin mielestä palestiinalaisten kahtiajako saa riittää. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Lopullinen sopu Hamasin ja Fatahin välillä on vielä epävarma. Moni gazalainen pelkää sen kaatuvan vielä.

Inshallah eli jos jumala suo, monet vastaavat kysyttäessä sovittelun onnistumismahdollisuuksista.

Tilanteen herkkyys näkyi maanantaina, kun Israel tuhosi iskussaan tunnelin, jota oltiin kaivamassa Gazasta Israelin puolelle. Iskussa kuoli seitsemän Islamilainen jihad -järjestön ja Hamasin jäsentä.

Välikohtauksen jälkeen tunnelmaa oli Gazassa jännittynyt. Israelin ja Hamasin välillä on käyty jo kolme sotaa viime vuosina. Ne ovat jättäneet ihmisiin syvät arvet.

Ihmiset pelkäsivät, että välikohtaus voisi johtaa vastaiskuihin ja yhteenottoihin. Se olisi voinut lykätä rajojen luovuttamista palestiinalaishallinnolle.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Rajojen luovutus sai tapahtua rauhassa.

Myös Israeliin johtava Erezin rajanylityspaikka siirtyi keskiviikkona Hamasilta palestiinalaishallinnolle. Kuva: Mohammed Saber / EPA

Silti palestiinalaisten sovittelussa on vielä monta kysymystä ylitettävänä. Yksi niistä on kymmenientuhansien Hamasin palkkaamien virkamiesten kohtalo, kun palestiinalaishallinto ottaa hiljalleen Gazan virastot hallintaansa.

Toinen hankala kysymys on Hamasin aseellisen siiven tulevaisuus. Fatah ei halua, että Hamas jää Gazan todelliseksi valtiaaksi aseidensa turvin. Hamasille taas aseellinen siipi on sen merkittävimpiä vallanlähteitä.

Tästä ääntä on pitänyt myös Israel, joka pitää Hamasia terroristijärjestönä. Israel on vaatinut Hamasia tunnustamaan Israelin ja luopumaan aseistaan.

Jos sovintoyritykset kaatuvat jälleen, eniten kärsimään joutuvat jälleen kerran tavalliset gazalaiset.