Kahdessa koulussa huume-epäilyjä – ottivat heti kovat keinot käyttöön: Poliisit ja huumekoira paikalle, vanhemmat kriisikokoukseen

Poliisi nostaa hattua sille, että Kotkassa sijaitsevat koulut ovat tarttuneet toimeen heti, kun ovat havainneet ongelmia.

huumeet
Nuoria koulun käytävällä.
Arkistokuva. Kuva ei liity tapaukseen.Yle

Kaksi koulua Kotkassa on ryhtynyt poikkeuksellisen radikaaleihin toimiin nuorten huumeidenkäytön kitkemiseksi. Poliisin mukaan Karhulan ja Helilän kouluissa oli tehty syksyn mittaan havaintoja huumeita käyttävistä oppilaista, ja se on huolestuttanut sekä oppilaita että vanhempia.

Koulut pyysivät poliisia tekemään kouluihin etsintäoperaation. Poliisi kävi molemmissa kouluissa huumekoiran kanssa.

– Halusimme tehdä selväksi, että me aikuiset puutumme asioihin, jos tulee epäily huumeiden liikkumisesta koulussa. Siinä mielessä poliisin kutsuminen kouluun oli provokatiivinen toimi, kertoo Helilän koulun rehtori Jaana Länsimies.

Länsimies sanoo, ettei ole itse havainnut kouluissa huumeidenkäyttöä tai -välitystä. Myöskään poliisin etsinnöissä huumeita ei löytynyt. Poliisin mukaan epäily on kuitenkin edelleen olemassa, ja asian selvittely jatkuu yhteistyössä koulun kanssa.

Halusimme tehdä selväksi, että me aikuiset puutumme asioihin, jos tulee epäily huumeiden liikkumisesta koulussa.

Jaana Länsimies

Poliisi on myös menossa kouluihin pitämään oppitunteja siitä, millaisia rangaistuksia esimerkiksi huumeiden välityksestä seuraa. Lisäksi se on kouluttanut opettajia tunnistamaan huumausaineita ja merkkejä niiden käytöstä.

– Tavoitteena on saada selville henkilöt, jotka siellä mahdollisesti välittävät huumeita. Lisäksi järjestetään apua niille, jotka huumeita ostavat ja käyttävät, sanoo rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Viikonloppuongelma

Kotkan alueellisen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Cissu Mäkinen ei yllättynyt siitä, ettei kouluista löytynyt tarkastuksessa huumausaineita.

– Tämä on sellainen viikonloppuongelma. Esimerkiksi sain viime viikonlopulta tietää, että oli ollut isot juhlat, joissa oli ollut myyjiä ja käyttäjiä parinsadan nuoren seassa, Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan ongelma on ollut olemassa pidempään. Hän ihmettelee, miksei siihen ole puututtu riittävästi jo aiemmin. Vanhempainyhdistys on esimerkiksi tarjonnut avuksi kouluilla kiertävää ammattilaisryhmää. Ryhmä koostuisi päihdealan ammattilaisista.

– Nuoret voisivat puhua vapaasti ilman opettajia tai muita aikuisia. Nuoret kantavat omista kavereistaan hirveän suuren vastuun, kun he tietävät että tuo on nyt saanut essoa ja on sen vuoksi ihan hölmö.

Mäkinen sanoo, että nuorten keskuudessa liikkuu ainakin amfetamiinia, ekstaasia ja marihuanaa. Usein niihin törmätään paikoissa, joissa jo muutenkin ollaan päihteiden kuten alkoholin vaikutuksen alaisena.

Silmät saattavat avautua vasta sitten, kun joku ulkopuolinen puuttuu nuoren käytökseen. Ettei se olekaan energiajuomien aikaansaannosta.

Cissu Mäkinen

Mäkisen mukaan nuorten vanhemmat eivät välttämättä edes huomaa tai halua huomata, etteivät asiat ole hyvin.

– Silmät saattavat avautua vasta sitten, kun joku ulkopuolinen puuttuu nuoren käytökseen. Että mitäs se kikattelee tuolla tavalla tai miksi silmät näyttävät oudoilta. Ettei se olekaan pelkästään energiajuomien aikaansaannosta. Nuoret ovat lisäksi jo usein siinä elämänvaiheessa, että vanhemmat ovat nukkumassa, kun he tulevat kotiin.

Koko kirjo saatavilla

Karhulan ja Helilän kouluissa on tällä viikolla huumeisiin liittyvät vanhempainillat, joissa on paikalla poliisin lisäksi sosiaalitoimen ja nuorisotoimen työntekijöitä sekä seurakunnan edustaja. Helilän koulussa vanhempainilta järjestettiin tiistaina, ja väkeä oli paikalla runsaasti. Rehtori Jaana Länsimiehen mukaan vanhemmat yllätti se, että nuorten keskuudessa liikkuvien aineiden kirjo on hyvin laaja.

– Se ei ole vain yksittäinen kannabis tai hasis vaan kaikki mahdollinen lääkkeisiin ja muuntohuumeisiin asti. Koko kirjo on nuorten saatavilla, jos nuori niiden pariin hakeutuu, Länsimies toteaa.

Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen pitää hienona asiana sitä, että koulut ovat puuttuneet asiaan nopeasti ja ryhtyneet ennaltaehkäisemään nuorten huumeidenkäyttöä.

– Nostan kouluille hattua, sillä vastaavia tilanteita on muissakin kouluissa. Kun nuorilta on tullut viestejä huumekokeiluista ja päihteiden liikkumisesta, siihen on tartuttu tarmokkaasti. Näytetään, että välitetään ja ollaan huolissaan siitä, mitä nuoret touhuavat.