1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Poliisilta lisätietoja New Yorkin terrori-iskusta: Yliajajalla useita puukkoja mukanaan, väitti toimivansa Isisin nimissä

New Yorkin maraton juostaan normaalisti sunnuntaina, mutta turvatoimia kiristetään.

terrorismi
Tutkijoita New Yorkin lokakuun viimeisen päivän terrori-iskun tekopaikalla.
Tutkijoita New Yorkin lokakuun viimeisen päivän terrori-iskun tekopaikalla.Justin Lane / EPA

New Yorkissa avolava-autolla tehdystä terrori-iskusta on saatu lisää tietoa. Poliisi on pitänyt tutkimuksistaan tiedotustilaisuuden.

Uzbekistanilainen Sayfullo Saipov suunnitteli tekoaan useita viikkoja.

Poliisin mukaan hänen käyttämästään autosta löydettiin useita puukkoja. Samalla löydettiin paperi, johon oli arabiaksi kirjoitettu ilmoitus, jossa hän kertoi tekevänsä iskun Isis-terrorijärjestön nimissä.

Paperissa Saipov uhosi Isisin "pysyvän ikuisesti".

Saipov ajoi vuokraamallaan avolava-autolla suositulla pyöräily- ja kävelytiellä ihmisten päälle, jolloin kahdeksan ihmistä kuoli ja 11 loukkaantui. Lopulta hän törmäsi koulubussiin.

Poliisi ampui pakenevaa Saipovia, jota hoidetaan nyt sairaalassa. Poliisi kuulustelee häntä siellä.

Saipov ei ollut Yhdysvaltain viranomaisten tarkkailussa. Sen sijaan hänen tiedettiin olleen yhteydessä terrori-iskun valmistelusta epäilltyyn henkilöön.

"Maraton juostaan"

New Yorkin kaupungin johto kertoi aamulla, että New Yorkin kuuluisa katumaraton juostaan normaalisti sunnuntaina. Juoksuun osallistuu noin 50 000 juoksijaa ja katujen varsille tulee jopa 2,5 miljoonaa ihmistä kannustamaan juoksijoita.

Tapahtuman turvajärjestelyjä kiristetään. Katujen varsille lähetetään sekä univormupukuisia kuin siviilipukuisiakin poliiseja. Talojen katoille sijoitetaan tarkkailijoita, joiden tehtävänä on löytää mahdolliset sala-ampujat.

– Se [maraton] viedään läpi suunnitellusti. Siitä tulee poikkeuksellinen tapahtuma, kuten aina, totesi New Yorkin pormestari Bill de Blasio.

Lue lisää:

Tämän tiedämme nyt New Yorkin iskusta: Epäilty kotoisin Uzbekistanista, työskenteli Uberin kuljettajana

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi