1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismaiden neuvosto

Pohjoismaiden neuvostossa leimahti väittely islamista – Suomalaisedustajat pelkäsivät Juho Eerolan tahraavan Suomen mainetta

– Olen iloinen, etten kuule tällaista puhetta Islannin parlamentissa, totesi islantilaisedustaja kansanedustaja Juho Eerolan puheista.

PN:n varapresidentti Juho Eerola Pohjoismaiden neuvoston kokouksen lehdistötilaisuudessa Helsingissä 31. lokakuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pohjoismaiden neuvoston istunnossa rauhallinen puheiden soljunta kiihtyi keskiviikkona väittelyksi, jossa kuultiin jopa välihuutoja, kun perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola käänsi puheen maahanmuuttoon. Hän sanoi puheenvuorossaan, että ääri-islamin nousu ja leviäminen Eurooppaan on vakava ongelma.

Eerola ihmetteli, ettei väkivaltaista ideologiaa saa kritisoida leimaantumatta rasistiksi.

– Trumpin tai Putinin voi sanoa olevan uhka maailmarauhalle, mutta jos kritisoi islamia, joka on todellisuudessa ehkä se suurin haaste, sitten puhutaan, että olen jotain sellaista, mitä ei sallita, Eerola sanoi.

Hänen mukaansa Pohjoismaiden on pyrittävä puhumaan yhtenäisellä äänellä.

Eerola puhui sekaisin ääri-islamista ja islamista.

Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) harmistui. Hänen mielestään suurin uhka ovat populistiset likkeet, jotka mustamaalaavat uskontoja ja ulkomaalaisia.

– On ikävää, että meillä on näitäkin ääniä nykyään Pohjoismaiden neuvostossa, Biaudet sanoi.

– Olen iloinen, etten kuule tällaista puhetta Islannin parlamentissa. Tämä kansanedustaja [Eerola] ei edusta yhteisiä arvoja, sanoi islantilaisedustaja Kolbeinn Óttarsson Proppé.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki harmistui siitä, että Eerola antoi ymmärtää ajattelunsa edustavan laajaa ryhmää.

– Tuo loukkaa suomalaisia ja pohjoismaalaisia. Ette edusta kaikkia vaan pientä ryhmää, Arhinmäki huomautti.

Soini pysyi hiljaa

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta oli huolissaan ympärillä istuvien pohjoismaalaisten edustajien saamasta kuvasta.

– Kollegat ovat hämillään siitä, että Suomessa olisi vallalla ihmisvihamielinen suuntaus.

Feldt-Ranta toivoi, että ulkoministeri Timo Soini vakuuttaisi, ettei näin ole. Soini edustaa nykyään perussuomalaisista irtautunutta sinistä eduskuntaryhmää.

Eerola täsmensi puhuvansa poliittisesta ääri-islamista, joka ei ole uskonto.

Ulkoministeri Timo Soini nojautui koko keskustelun ajan tuolissaan taaksepäin myhäillen. Hymy pyrki esiin. Elekieli kertoi, että tämä ei ole enää hänen päänsärkynsä.

Soini pyrki perussuomalaisten puheenjohtajana pitämään edustajien julkisia puheita ja ääriajattelua kurissa.

Kokoomuksen Wille Rydman katsoi asiakseen puolustaa Eerolaa. Hänen mukaansa tätä ymmärrettiin tahallaan väärin, kun hän puhui ääri-islamista.

Puhujalistalla mentiin eteenpäin.

– Nyt palataan rauhalliseen ruotsalaiseen keskusteluun. Vaikka olihan tuo viihdyttävää, sanoi Ruotsin kokoomuksen kansanedustaja Hans Wallmark.