Pääministeri Sipilä: Suomi ei liity YK:n ydinasekieltosopimukseen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan on hyvä, että eduskunnan valiokunnat käyvät läpi perusteet, mutta hallitus pysyy kannassaan eikä Suomi liity YK:n ydinasekieltosopimukseen.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.Markku Ulander / Lehtikuva

Asia tuli ajankohtaiseksi, kun ydinasekieltoa ajava kansalaisliike ICAN julistettiin tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Suomessa oppositio on vaatinut Suomea liittymään sopimukseen ja esimerkiksi Ruotsi on ollut tiiviisti mukana uuden sopimuksen valmistelussa.

Asiasta väiteltiin tänään myös Pohjoismaiden neuvoston istunnossa.

Pääministeri Sipilän mukaan Suomi pitäytyy kuitenkin vanhassa ratkaisussaan eli YK:n ydinsulkusopimuksessa, koska siinä ovat mukana myös ydinasevaltiot.

– Hallituksen puolelta meillä on selvä linjaus tässä olemassa, mutta eduskunnan valiokuntien puolella tiedän, että on jonkinlainen keskustelu käyty ulkoministerin johdolla, Sipilä kertaa.

Sipilä ei näe mitään ongelmaa siinä, jos Ruotsi liittyy sopimukseen, mutta Suomi ei.

– En näe siinä ristiriitaa, koska molemmilla sopimuksilla tähdätään samaan asiaan.

Suomen viiteryhmästä eli sotilasliiittoihin kuluumattomista EU-maista Itävalta, Ruotsi, Irlanti, Kypros ja Malta ovat osallistuneet ydinasekieltosopimuksen valmisteluun. Ruotsi punnitsee parhaillaan sopimuksen vahvistamisen hyviä ja huonoja puolia. Ruotsin lopullinen ratkaisu siirtynee esnsi syksyyn.

Sopimukseen liittyminen jakaa myös Ruotsin päähallituspuolue sosialidemokraatteja. Ulkoministeri Margot Wahlström liputtaa sopimuksen puolesta.

– Sveitsin lailla haluamme nyt käydä läpi kaikki sopimustekstin kohdat ja varmistua, mitä oikein sovittiin, sillä loppuvaiheessa kaikki kävi hyvin nopeasti. Tässä ei ole mitään epätavallista, Wahlström kertoo.

– Tämä sopimus seuraa pitkää perinnettämme, jossa kuulumme ydinaseiden vastaisen taistelun kärkijoukkoihin ja nyt jos koskaan tämä on paikallaan. Ja uskon, että edustan kansan suuren enemmistön näkemystä, Wahlström perustelee.

Ydinasekieltosopimuksen neuvotteluihin osallistui 129 maata. Nato-maat eivät kuulu joukkoon. Yhdysvallat viesti kesällä Ruotsille, että sopimuksen allekirjoittaminen huonontaisi kumppanuussuhteita Natoon.