Ministeri: USA:n joukot käyvät Nigerissä sotaa

Yhdysvaltain asevoima Nigerissä on kasvanut pikkuhiljaa. Maan puolustusministeri haluaa Yhdysvaltain käyttävän myös järeitä aseita.

Niger
Nigerin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Saharan alueella sijaitsevan Nigerin puolustusministeri Kalla Mountari sanoo maassa olevien amerikkalaissotilaiden suorittavan sotatoimia.

Yhdysvalloilla on Nigerissä nyt noin 800 sotilasta. Agadezin kaupunkiin on myös rakennettu tukikohta miehittämättömien lennokkien käyttöä varten. Tukikohdan perustaminen on maksanut 100 miljoonaa dollaria.

USA:n joukot ovat Nigerissä lähinnä kouluttamassa paikallisia joukkoja toimimaan alueellisia terroriorganisaatioita vastaan, sekä suorittamassa tiedustelua.

Joukoilla ei ole varsinaista taistelutehtävää, mutta ne ovat olleet yhteenotoissa terroriryhmien kanssa. Lokakuun 4. päivä neljä Yhdysvaltain sotilasta ja yhtä monta nigeriläistä kuoli, kun heidän yhteispartionsa joutui islamistiterroristien väijytykseen Malin rajan lähellä.

Puolustusministeri Mountarin mukaan Nigerin ja Yhdysvaltain aseellinen yhteistyö on läheistä.

– Amerikkalaiset eivät vain vaihda tietoja meidän kanssamme. He käyvät tarvittaessa sotaa.

Yhdysvaltain operaatio Nigerissä alkoi varsinaisesti vuonna 2012, kun Al-Qaida-järjestö valtasi suuren osan Malia. Osasto on kasvanut pikkuhiljaa.

Ministeri Mountari toivoo, että Agadezin tukikohdassa otettaisiin käyttöön myös taistelulennokit.

Niger on terrorijärjestöjen ympäröimä. Lännen puolella Malissa toimii al-Qaida ja etelässä Nigeriassa ja Tshadissa Isisin liittolainen Boko Haram -terrorijärjestö.

Kaikki nigeriläiset eivät katso hyvällä amerikkalaisten joukkojen läsnäoloa. Myös suuri osa amerikkalaisista ei hyväksy omien sotilaidensa asettamista vaaraan eksoottisissa maissa. Neljän sotilaan kuolema on nostanut asiasta kiivaan keskustelun Yhdysvalloissa.

Lähteet: Reuters