1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Vanhat puolueet kasvattivat suosiotaan, Markkanen tykitti NBA:n piste-ennätyksensä, sadealue liikkuu itään – etelässä poutaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Yle

Ylen kannatusmittaus: Keskusta nousi aallonpohjasta, perussuomalaiset menettivät kolmanneksen kannatuksestaan

Vanhat puolueet vahvistivat kannatustaan lokakuussa osin uusien puolueiden kustannuksella. Ylen kannatusmittauksessa suosituimmat puolueet ovat kokoomus 22,8, SDP 18,4, ja keskusta 17,4 prosenttia.

Sekä vihreät että perussuomalaiset menettivät kannatusta. Perussuomalaisten kannatus romahti kolmanneksen 6,9 prosenttiin. Politiikan arki on ollut Halla-ahon johtamalle puolueelle kylmää kyytiä, kirjoittaa politiikantoimittaja Pekka Kinnunen analyysissaan.

Joulunavauskulkueiden turvatoimet kiristyvät

Joulukulkueet ovat perinne useissa Suomen kaupungeissa, kuten tässä Tampereen Hämeenkadulla. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Eri kaupunkien perinteiset joulukulkueet ovat tänä vuonna tiukilla, sillä kiristyneiden turvallisuusvaatimusten toteuttaminen on järjestäjän vastuulla. Esimerkiksi Riihimäellä kulkueen reitin risteävät sivukadut täytyy sulkea poikittain ajetuilla autoilla.

Turvatoimet päätetään kuitenkin aina tapauskohtaisesti, eikä poliisilla ole valtakunnallista ohjetta asiasta. Taustalla ovat eurooppalaiset terroriteot, joiden vuoksi yleisötapahtumiin kiinnitetään huomiota.

New Yorkin iskusta epäillylle luettiin syytteet

Poika toi kukkia terrori-iskussa kuolleiden muistopaikalle New Yorkissa 1. marraskuuta. Kuva: Justin Lane / EPA

Uzbekistanilaismiehelle, jota epäillään New Yorkin tiistaisesta yliajoiskusta, on luettu terrorismisyytteet. Liittovaltion syyttäjä syyttää häntä terroristijärjestön avustamisesta, väkivallasta ja moottoriajoneuvon tuhoamisesta. Tekijä oli innoittunut Isisin propagandasta ja vaati järjestön lippua sairaalahuoneeseensa. FBI kuulustelee myös toista uzbekistanilaista miestä.

Yhdysvaltain keskuspankille uusi johtaja

Jerome Powell (vasemmalla) on kuulunut Yhdysvaltojen keskuspankin johtokuntaan vuodesta 2012. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nimittää tänään maan keskuspankille uuden pääjohtajan.

Talouslehti The Wall Street kertoo, että Valkoinen talo on jo ilmoittanut keskuspankin johtajistoon kuuluvalle Jerome Powellille, että hän nousee pankin pääjohtajaksi. Nykyisen pääjohtajan Janet Yellenin kausi päättyy helmikuussa.

Jerome Powellia kuvaillaan "turvalliseksi valinnaksi". Hänen ei uskota juuri muuttavan keskuspankiin nykyistä linjaa.

Markkanen tykitti piste-ennätyksensä NBA:ssa

Chicago Bullsien Lauri Markkanen pelaamassa Floridassa 1. marraskuuta. Kuva: AOP

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls hävisi Miami Heatille pistein 91–97. Markkanen teki kuitenkin NBA-uransa piste-ennätyksen kuudennessa ottelussaan. Hän oli koko ottelun paras pistemies 25 pisteellään.

Sadealue liikkuu maan keski- ja pohjoisosan yli itään

Kuva: Yle

Säärintama sateineen liikkuu torstain ja perjantaiyön aikana Suomen yli itään, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Päivällä lunta tai räntää tulee Pohjanmaalta Pohjois-Lappiin yltävällä alueella, osittain sade voi olla jäätävää. Myös maan lounaisosassa sadekuurot ovat päivällä mahdollisia. Etelässä ja idässä on poutaisinta. Lue lisää säästä osoitteessa yle.fi/saa.