1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

New Yorkin iskusta epäillylle on luettu syytteet – miestä syytetään terrorismista

FBI kuulustelee myös toista uzbekistanilaista tapaukseen liittyen.

terrorismi
Tutkijoita New Yorkin lokakuun viimeisen päivän terrori-iskun tekopaikalla.
Tutkijoita New Yorkin lokakuun viimeisen päivän terrori-iskun tekopaikalla.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa 29-vuotiaalle Sayfullo Saipoville on luettu syytteet keskiviikkona epäiltynä New Yorkin tiistaisesta terrori-iskusta. Hyökkäyksessä kuoli kahdeksan ihmistä ja kaksitoista loukkaantui.

Miestä syytetään terrorismista. Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI syyttää häntä terroristijärjestön avustamisesta, väkivallasta ja moottoriajoneuvon tuhoamisesta.

Saipov ajoi vuokraamallaan avolava-autolla ihmisten päälle West Streetin pyörä- ja kävelytiellä lähellä uutta World Trade Centeriä. Tämän jälkeen hän ajoi päin koululaisbussia, jonka seurauksena kaksi aikuista ja kaksi lasta loukkaantui.

Poliisi ampui pakenevaa Saipovia mahaan ja hän on nyt sairaalahoidossa. Poliisi on kuulustellut häntä sairaalassa, mutta syytteiden lukua varten hänet tuotiin tuomioistuimeen pyörätuolissa.

Pyysi terroristijärjestön lippua sairaalahuoneeseen

Poliisin mukaan hän teki iskun juuri tähän ajankohtaan, koska tiesi kaduilla olevan enemmän ihmisiä halloween-juhlinnan vuoksi. Saipov myös pyysi terroristijärjestö Isisin lippua sairaalahuoneeseensa. Syyttäjien mukaan Saipov tunsi tehneensä hyvää iskiessään kadulla ihmisten päälle.

Syyttäjät kertovat, että Saipovilla on 90 videota ja 3 800 kuvaa matkapuhelimissaan. Niistä monet sisältävät Isisin propagandaa.

Epäilty kertoo innoittuneensa Isisin propagandavideosta, jolla yllytetään Yhdysvalloissa asuvia muslimeja reagoimaan muslimien tappamiseen Irakissa.

Jo aiemmin viranomaiset kertoivat, että syytetty jätti käyttämäänsä ajoneuvoon veitsen sekä viestin, jossa hän kertoi tehneensä iskun terroristijärjestö Isisin nimissä. Saipov päätti hyökätä noin vuosi sitten ja suunnitteli tätä tekoaan useita viikkoja.

Huhtikuussa 2016 otettu pidätyskuva Saifullah Saipovista.
Huhtikuussa 2016 otettu pidätyskuva Sayfullo Saipovista.St. Charles County Police Department / AFP

Viimeksi kuluneiden viikkojen aikana Saipov etsi internetistä tietoja halloweenista New Yorkissa ja kuorma-autojen vuokraamisesta. Saipov jopa vuokrasi kuorma-auton 22. lokakuuta harjoitellakseen käännöksiä.

FBI:llä toinenkin kuulusteltava

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi haluaa selvittää myös toisen uzbekistanilaisen mahdolliset kytkökset iskuun. Mies on 32-vuotias ja myös syntyperältään Uzbekistanista. FBI on löytänyt miehen ja kuulustellut häntä.

Nimettömän poliisilähteen mukaan 32-vuotias on Saipovin ystävä, eikä hänellä ole välttämättä mitään osuutta iskuun.

Saipov on kotoisin Uzbekistanista ja saapui Yhdysvaltoihin laillisesti vuonna 2010. Hän työskenteli Uberin kuljettajana ja Ohiossa rekkakuskina.

Presidentti Donald Trump on sanonut, että hän olisi tullut maahan Green Card -oleskelulupien arvontajärjestelmän kautta.

Saipov ei ole ollut viranomaisten tarkkailussa, mutta hänen tiedettiin olleen yhteydessä terrori-iskun valmistelusta epäilltyyn henkilöön.

Juttua päivitetty ja tarkennettu 2.11. klo 6.03: Toinen uzbekistanilaismies on löydetty.

Lue myös:

Poliisilta lisätietoja New Yorkin terrori-iskusta: Yliajajalla useita puukkoja mukanaan, väitti toimivansa Isisin nimissä

Video näyttää miten New Yorkin iskun tekijä pakenee tapahtumapaikalta

Argentiinalaisen kaveriporukan New Yorkin -juhlareissu päättyi traagisesti terrori-iskussa

Uzbekit tehneet useita verisiä iskuja – miksi entinen neuvostotasavalta tuottaa terroristeja?

Trump: Emme saa antaa Isisin palata Yhdysvaltoihin

Terrori-isku New Yorkissa: Kuljettaja ajoi ihmisten yli, 8 kuollut – Yle seuraa

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT

Lue seuraavaksi