Irak: Neuvottelut kurdien kanssa ovat epäonnistuneet

Irak uhkaa jatkaa toimia kurdien pesmerga-joukkoja vastaan kurdien hallinoimilla alueilla maan pohjoisosassa.

kurdit
Irakin kurdit marssivat tukeakseen Massud Barzania Erbilissä 30. lokakuuta.
Irakin kurdit marssivat tukeakseen Massud Barzania Erbilissä 30. lokakuuta.Safin Hamed / AFP

Irakin armeijan edustajien ja kurdien peshmerga-joukkojen väliset neuvottelut maan sisäisen konfliktin estämisestä ovat epäonnistuneet. Irakin armeija uhkaa jatkaa toimintaansa kurdeja vastaan kiistanalaisilla alueilla maan pohjoisosassa. Vajaa viikko sitten operaatiot alueella pysäytettiin neuvottelujen turvaamiseksi.

Irakin mukaan neuvottelujen tarkoituksena oli päästä sopimukseen peshmerga-joukkojen vetäytymisestä kiistanalaisilta alueilta, erityisesti Turkin raja-asemilta.

– Jos he eivät pidä kiinni sopimuksesta, teemme mitä haluamme. Näytämme heille lain voiman, Irakin pääministerin Haider al-Abadi uhosi.

Viime viikon lopulla käytyjen neuvottelujen sisällöstä ei ole annettu tarkkoja tietoja julkisuuteen. Aiemmin Irakin pääministerin Haider al-Abad oli kuitenkin kertonut neuvottelujen tarkoituksena olevan sopia Irakin joukkojen sijoittamisesta kurdialueella oleville Irakin raja-asemille Turkin, Iranin ja Syyrian vastaisilla rajoilla.

Peshmerga-joukkojen edustajat puolestaan syyttivät Irakin joukkoja poliittisten erojen ratkomisesta massiivisella asevoimalla ja uhkailulla. Myös kurdien oman hallinnon edustajien mukaan Irakin keskushallinto aiheuttaa kärsimystä kurdeille.

– Irakin hallituksella ei ole kiinnostusta vuoropuheluun, sanoi Hemin Hawrami, joka on Irakin Kurdistanin presidentin Massud Barzanin neuvonantaja.

Turkin raja-alueen valvonta on erittäin tärkeää autonomisella kurdialueella, sillä siellä kulkee öljyputki Irakista Turkkiin. Irakin pääministeri haluaa Irakin hallinnon saavan hallintaansa kurdialueen kautta Turkkiin kulkevan öljyputken. Vientiin kuljetettava öljy on kurdien tärkein tulonlähde.

Irakin armeijan ja kurdijoukkojen välillä on puhjennut yhteenottoja sen jälkeen, kun kurdit järjestivät kansanäänestyksen itsenäistymisestä syyskuun lopulla. Irak ja sen naapurimaat ovat vastustaneet kurdien itsenäistymishanketta jyrkästi.

Lue myös:

Kurdijoukot vetäytyvät Kirkukissa välttääkseen yhteenoton Irakin armeijan kanssa

Irak määräsi kurdijohtajia pidätettäviksi – "merkityksetöntä"

Irakin kurdit järjestävät presidentin- ja parlamenttivaalit

Irak estää lentotoiminnan kurdialueen pääkaupunkiin

Irakin johto antoi kurdeille 72 tuntia aikaa luovuttaa lentokentät

Irakin ja Turkin armeijat harjoittelevat yhteisiä toimia kurdeja vastaan – kurdialueella lasketaan ääniä

Lähteet: Reuters, AP, AFP