Hyppää sisältöön

Adenoviruksia pyörii nyt työpaikoilla ja busseissa: "Silmät näyttävät kirsikkatomaateilta"

Vakavia silmätulehduksia on havaittu huomattava määrä HUSin alueella. Koko maan tilannetta selvitetään parhaillaan. Lääkärin vinkeillä voit välttyä infektiolta.

Lääkäriin ei kannata mennä varmuuden vuoksi. Kuva: Yle

Tämä syksy on ollut HUSin silmäklinikalla täysin poikkeuksellinen, sillä reilun viikon aikana siellä on havaittu jo noin nelisenkymmentä adenoviruksesta johtuvaa vakavaa silmätulehdusta.

Ylilääkäri Marita Uusitalo on työskennellyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin silmäklinikalla 1990-luvulta lähtien. Joka vuosi loka-maaliskuussa klinikalle on tullut vain muutamia yksittäisiä potilaita, joilla on adenoviruksen aiheuttama vakava silmän sidekalvotulehdus.

Silmäklinikalle on hakeutunut potilaita laidasta laitaan. Nuorin on alle yksivuotias ja vanhin kuusikymppinen.

– Nyt aggressiivisia muotoja on aivan eri määrä kun koskaan aikasemmin. Näitä adenoviruksia pyörii työpaikoilla, busseissa ja julkisissa tiloissa, Uusitalo sanoo.

Virus elää pinnoilla jopa kaksi viikkoa

Vakavat silmätulehdukset ovat vain jäävuoren huippu, sillä suurimmalla osalla tartunnan saaneista ihmisistä tulehdus on vain lievä. He voivat kuitenkin tartuttaa muita tietämättään, sillä adenovirus leviää kosketuspintojen kautta.

Jos tulehdusta kantava ihminen hieroo silmiään ja koskee sen jälkeen esimerkiksi näppäimistöä, virus voi elää sen pinnalla jopa kaksi viikkoa ja tarttua sen kautta toiseen ihmiseen.

Adenovirukseen ei ole lääkehoitoa. Yleensä virus paranee itsestään muutamassa viikossa. Toisinaan potilaalle annetaan paikallinen antibioottikuuri, että hän välttyisi bakteeri-infektiolta, joka saattaa kehitttyä adenoviruksen aiheuttaman silmätulehduksen kylkiäisenä.

Kotihoito riittää useimmille

Lievässä tulehduksessa kotihoidoksi riittää silmien päivittäinen puhdistus vedellä. Kostutustipat voivat helpotaa oireita. Kädet on syytä pestä aina kotiin tullessa ja ennen ruokailua. Käsidesin käyttö on suositeltavaa.

Silmätulehdusta sairastava ihminen voi suojella lähipiiriään tartunnalta hyvällä hygienialla. Kädet tulisi pestä aina sen jälkeen, kun on koskettanut silmiään. Tulehdusta kantavan pitäisi käyttää ainoastaan omaa pyyhettään ja tyynyliinaansa. Ne voi vaihtaa vaikka päivittäin.

Uusitalon mukaan lääkäriin ei kannata hakeutua varmuuden vuoksi, sillä maallikonkin on helppo erottaa lievä ja vakava tulehdus toisistaan.

– Vakavassa tulehduksessa silmät näyttävät kirsikkatomaateilta. Ne ovat todella kipeät ja arat. Luomilla saattaa olla verenvuotoja.

"Kukaan ei ole menettänyt näköään"

Poliklinikalla potilaan silmien tilaa seurataan tarvittaessa jopa päivittäin.

Paniikkiin ei ole syytä, vaikka lääkehoitoa ei ole, Uusitalo sanoo.

– Aiempina vuosina kukaan ei ole menettänyt näköään. Tulehdus on rauhoittunut muutamien viikkojen aikana.

HUSIssa tutkitaan parhaillaan, onko tämän syksyn adenovirus jotenkin muuttunut, koska se on tavallista ärhäkämpi. Lisäksi HUS selvittää, onko vastaavaa silmätulehdusaaltoa havaittu muualla Suomessa. Molempiin kysymyksiin saataneen vastauksia lähiviikkoina.

.
.