Ilmansaasteet lisäävät hengitys- ja sydäntautikuolleisuutta

Useat tutkijat haluaisivat tiukentaa muun muassa Suomessa käytössä olevaa pienhiukkasten raja-arvosuositusta.

terveys
tehtaanpiiput tupruttavat
Toni Pitkänen / Yle

Vuosikausia jatkuva altistuminen hengitysilman pienhiukkasille voi tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa iäkkäiden riskiä menehtyä hengityselinten sairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Riskit ovat sitä suurempia mitä pitempään altistus jatkuu. Tutkimus perustuu 19 miljoonan yhdysvaltalaisen sairausvakuutustietoihin vuosilta 2000–2008.

Tulosten perusteella riski menehtyä hengitysteiden sairauksiin, krooniseen keuhkoahtaumatautiin, keuhkokuumeeseen, keuhkosyöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin suurentuu, kun asuinalueen keskimääräinen vuosittainen PM2,5-pitoisuus suurenee. Yhteys oli voimakas varsinkin analyysissa, jossa tarkasteltiin viiden vuoden keskimääräisiä pitoisuuksia.

Havainnot lisäävät viime vuosina kertynyttä näyttöä PM2,5-pienhiukkasten terveyshaitoista. Nykytiedon valossa hengitysilman pienhiukkaset voivat lyhentää iäkkäiden elinikää, vaikka pitoisuudet olisivat raja-arvojen puitteissa.

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Monet tutkijat pitävät kuitenkin parempana WHO:n selvästi tiukempaa 10 mikrogramman suositusta.

Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim