Laineen Tuntemattomasta löytyi paljon kärpäsiä – tietokoneen jäljiltä restauroinnissa lisättiin yksitellen kärpäsiä ja hävinneitä kuvia

Yli kuusikymppinen huonokuntoinen elokuva palautettiin nykykatsojalle sopivaksi alkuperäisen kaltaiseksi klassikoksi.

Tuntematon sotilas (1955 elokuva)
tuntematon sotilas -stilli
Kuvassa kersantti Hietanen suolapalaa vonkaamassa kostean illan jälkeen. Videolla Jani Jäderholm kertoo restauroinnista aamu-tv:ssä.

Edvin Laineen vuonna 1955 valmistunut Tuntematon sotilas on restauroitu juhlavuoden kunniaksi teräväpiirtoversioksi. Alkuperäinen filmiversio, kaikkien kopioiden äiti, kaivettiin esille varastosta ja käsiteltiin digitaalisesti Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa.

Työhön meni konservaattori Jani Jäderholmilta vuosi.

Negatiivissa oli paljon kärpäsiä, tietokone tulkitsi ne roskiksi

Jani Jäderholm

– Aion mennä katsomaan kyllä uuden Tuntemattoman, mutta tätä vanhaa en nyt vähään aikaan katsele, pikkutarkan urakan päättänyt konservaattori summaa urakkaa Ylen aamu-tv:ssä.

Tuntematon oli jo todella huonossa kunnossa. Elokuvasta on otettu lukuisia kopioita ja vuosikymmenien vaihteleva säilytys on jättänyt siihen jälkensä.

Elokuvan digitaalinen restaurointi tuotti myös paljon lisätyötä.

– Negatiivissa oli paljon kärpäsiä, tietokone tulkitsi ne roskiksi. Elokuvan kärpäset piti yksitellen tehdä pensselillä uudestaan, Jäderholm kertoo.

Negatiivi oli myös oikeasti likainen. Pölyt pestiin ja Jäderholm jopa leikkasi ja liimasi tietokoneella repeillyttä negatiivia.

restauroitu ja restauroimaton stilli
Kavi

Jäderholm työ ei päättynyt pelkästään värikorjauksiin ja värien vaihtelujen tasaamiseen. Tuntematon on pyritty restauroimaan vuoden 1955 ensi-iltaa vastaavaan kuntoon. Se on silti uusvanha nykyelokuva, jonka laatu ei eroa vaikkapa uudesta Aku Louhimiehen Väinö Linnan kirjasta tehdystä elokuvasta.

Jäderholm on verrannut tietokoneen läpi käynyttä ja puhdistettua elokuvaa alkuperäisestä negatiiveista tehtyihin kopioihin. Selvisi, että kovassa käytössä olleesta alkuperäisestä negatiivista puuttui useita kohtia ja kuvia.

Tietokone on tyhmä, sitä sitten restauroija korjaa

Jani Jäderholm

Restauroidussa versiossa muun muassa loppuun on lisätty luontokuvia ja yksityiskohtia haavoittuneesta.

– Ei siinä kuitenkaan uusia loppuratkaisuja ole. Haluan siistiä elokuvaa. Nykykatsojaa vanhan elokuvan roskat ja muut häiritsevät.

stilli tuntemattomasta sotilaasta
Kavi

Restauroinnissa tietokone on hyvä renki, mutta se tekee tepposia, jos ei tiedä sen toimivan niin sanotulla koneen logiikalla. Restauroinnissa kone vertaa esimerkiksi edellistä elokuvan ruutua ja päättelee, että seuraavan ruudun veden välkehdintä on vain poistettavaa roskaa.

– Tietokone on tyhmä, sitä sitten restauroija korjaa.

Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin on koottu (siirryt toiseen palveluun) noin 1 300 kotimaista elokuvaa.

Yle Teema lähettää uuden version Tuntemattomasta itsenäisyyspäivänä 6.12 klo 12.

_2.11 -17 klo 12.28 jutun loppuun lisätty elokuvan lähetysaika Ylellä. _