Hyppää sisältöön

Ahtisaari Pohjoismaiden neuvostossa: Suomen pitäisi liittyä YK:n ydinasekieltosopimukseen

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Suomen on oltava mukana kaikissa kansainvälisissä sopimuksissa, myös YK:n ydinasekieltosopimuksessa. Ensimmäinen presidenttitentti oli suututtanut Ahtisaarta.

Martti Ahtisaari puhui eduskunnassa torstaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Presidentti Martti Ahtisaari kertoi torstaiaamuna eduskunnassa, että suostuu tätä nykyä enää hyvin harvoin mihinkään puheenvuorokutsuihin. Pohjoismaiden neuvosto teki poikkeuksen, koska pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on niin lähellä hänen sydäntään.

Nobel-palkittu Ahtisaari kuvaili olevansa kuin hyvä esimerkki siitä, mitä tasa-arvoinen ja väkivallaton yhteiskunta voi tuottaa.

Presidentti muisteli eri vuosikymmenten konfliktinratkaisutehtäviään, mutta otti keskustelussa kantaa myös ajankohtaisiin asioihin.

Ahtisaaren mielestä Suomen pitäisi liittyä YK:n ydinasekieltosopimukseen, koska "on hyvä olla mukana kaikissa kansainvälisissä sopimuksissa". Suomen hallitus on päättänyt olla liittymättä sopimukseen. Ruotsi osallistui sopimuksen valmisteluun ja harkitsee omaa kantaansa parhaillaan.

Ahtisaari on aiemminkin kertonut olevansa vakaasti Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. Sen hän toisti tänään eduskunnan istuntosalissa.

Hänen mukaansa Nato-jäsenyys olisi luonnollinen osoitus siitä, että Suomi kuuluu länteen.

Entinen presidentti kertoi, että häntä suututti, kun tämänkertaisen presidentinvaalinkampanjan ensimmäisessä tentissä ei tätä puolta käsitelty tarpeeksi.

Presidenttiehdokkaita tentattiin ensi kertaa maanantai-iltana elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan järjestämässä vaalitentissä.

.
.