WSJ: Yhdysvallat tunnisti kuusi Venäjän viranomaista epäiltynä demokraattipuolueen hakkeroinnista

The Wall Street Journal -lehden mukaan oikeusministeriö epäilee sotilas- ja tiedusteluhakkereita tietomurrosta, jossa varastettiin demokraattipuolueen sähköposteja ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja.

USA:n presidentinvaali
Ohjelmoijista ja koodareista on jatkuva pula Suomessa.
Ritchie B. Tongo / EPA

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on kerännyt riittävästi todisteita, jotta se voi asettaa kuusi Venäjän hallinnon viranomaista syytteeseen demokraattipuolueen tietokoneiden hakkeroinnista ennen vuoden 2016 USA:n presidentinvaaleja, uutisoi The Wall Street Journal -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehti perustaa tietonsa hakkerointitutkintaa lähellä oleviin, nimettöminä esiintyviin lähteisiin.

Jos liittovaltion syyttäjät vievät hakkerointijutun oikeuteen, he nimeävät tietyt sotilas- ja tiedusteluhakkerit, joiden epäillään toteuttaneen kyberhyökkäyksen demokraattipuoluetta vastaan.

The Wall Street Journalin lähteiden mukaan syyttäjät voivat viedä jutun oikeuteen ensi vuonna.

Lehti kirjoittaa, että asettamalla syytteeseen yksittäisiä venäläisiä sotilas- ja tiedusteluhakkereita Yhdysvaltojen viranomaiset voisivat hankaloittaa syytettyjen matkustamista ulkomailla.

Lehden mukaan syytettyjen pidättäminen ja tuomitseminen on kuitenkin epätodennäköistä.

Venäjä kiistää sekaantumisen vaaleihin

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut pitävät Venäjän tiedustelupalveluita syyllisinä kyberhyökkäyksiin, joiden avulla tuhansia demokraattipuolueen sähköposteja ja muita asiakirjoja päätyi vuotosivusto WikiLeaksille julkaistavaksi viime vuonna.

Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisö päätyi tammikuussa johtopäätökseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi määrännyt kampanjan, jonka tavoitteena oli tasoittaa Donald Trumpin tietä vaalien voittajaksi.

Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa vaaleihin. Presidentti Trump on kiistänyt, että hänen vaalikampanjansa olisi tehnyt yhteistyötä Venäjän hallituksen kanssa.

Jos hakkerointijuttu päätyy oikeuteen, kyseessä olisi toinen kerta, kun Yhdysvallat syyttää venäläisiä kyberrikoksista.

Maaliskuussa Yhdysvaltojen oikeusministeriö asetti syytteeseen kaksi venäläistä tiedusteluagenttia ja kaksi hakkeria Yahoo-verkkopalveluun kohdistuneesta tietomurrosta.

Lähteet: Reuters