Zürichin kaupunki Sveitsissä on niin äveriäs, että se maksaa hautajaisetkin asukkailleen – “Ne joilla on varaa, saisivat maksaa itse”

Zürichin kaupungin asukkaisiin vetoaa vaatimaton ja edullinen hautaus, vaikka varaa olisi muuhunkin.

Vauras Zürichin kaupunki kustantaa arkun ja hautapaikan ilmaiseksi. Kuva: Sanna Heikintalo

ZÜRICH Roskat siivotaan Züri-roskapussiin, ravintolassa juodaan pullotettua Züri-vettä ja kaupunkireissulla käydään ehkä Züri-WC:ssä. Elämänsä aikana Zürichin asukkaat käyttävät monia kotikaupunkinsa nimellä brändättyjä laatutuotteita ja -palveluja.

Ja viimeiselle matkalleen zürichiläinen valitsee useimmiten maksuttoman Züri-arkun.

Raskaan hetken koittaessa omaisten ei tarvitse huolehtia kuluista, sillä rikkaan Sveitsin suurin kaupunki Zürich on niin äveriäs, että hautajaiset kustannetaan verovaroista.

Kaupunki maksaa niin hauta-arkun kuin hautapaikankin tai vaihtoehtoisesti tuhkauksen. Kaupunki kustansi aikaisemmin jopa omaisten taksimatkan hautajaisiin. Palvelusta kuitenkin luovuttiin, koska sitä käytti ani harva.

Zürichin asukkaat säästävät siis useita satoja tai jopa tuhansia euroja muihin eurooppalaisiin verrattuna. Esimerkiksi Suomessa arkkuun ja hautapaikkaan kuluu useimmiten vähintään liki tuhat euroa, (siirryt toiseen palveluun) useissa maissa paljon enemmän.

Yksi syy kaupungin poikkeukselliseen avokätisyyteen on zürichiläisten korkea tulotaso. Sveitsin finanssikeskuksessa asukkaiden mediaanipalkka on noin 7 700 frangia eli peräti 6 600 euroa.

Hautajaiset ovat tärkeät omaisilleni, eivät minulle, Sandra Friedli sanoo. Kuva: Sanna Heikintalo

**Luulisi siis, että moni Zürichin asukas **olisi valmis laittamaan rahaa prameampiin hautajaisiin. Näin ei kuitenkaan ole.

Suurin osa zürichiläisistä valitsee juuri kaupungin tarjoamat ilmaishautajaiset. Ollaanhan Martti Lutherin aikalaisen ja kiistakumppanin, Zürichin uskonpuhdistajan Ulrich Zwinglin protestanttisessa kaupungissa.

Täällä jos missä ollaan vaatimattoman ja edullisen kannalla.

Samaa mieltä on myös Zürichin suurimman hautausmaan Sihlfeldin ohi kulkeva Sandra Friedli, 29.

– Hautajaiseni saisivat olla mahdollisimman tavalliset ja halvat. Hautajaiset ovat tärkeät omaisilleni, eivät minulle. He saavat päättää, kuinka haluavat ne järjestää ja sen mukaan mikä heistä tuntuu hyvältä, Friedli sanoo.

Harva kaupunkilainen edes tietää ilmaispalvelusta ennen kuin asia tulee omalle kohdalle.

– On myönnettävä, etten ole asiaa paljoa ajatellut, hän myöntää.

Ilmaiset Züri-arkut on valmistettu poppelivanerista. Kuva: Sanna Heikintalo

**Zürichin kaupungin hautausurakoitsija **Rolf Giger sen sijaan kannustaa ihmisiä puhumaan avoimemmin siitä, mitä toiveita heillä olisi omiin hautajaisiinsa.

– Kuolema on jatkuvasti esillä mediassa. Muuten se on tabu. Vanhemmat ja lapset tai ystävykset harvoin puhuvat keskenään omasta kuolemastaan.

Gigerin mukaan omaisia jää usein kalvamaan epäilys siitä, ettei vainajan viimeistä tahtoa ollutkaan toteutettu. Jos perheen kanssa on asiasta vaikea puhua, on omat toiveet mahdollista jättää hautausvirastoon netistä löytyvällä lomakkeella, käsin tai koneella kirjoitettuna.

Monta lisätoivetta voidaankin toki toteuttaa lisämaksusta, hautausurakoitsija Giger sanoo.

Ilmainen vaaleasävyinen Züri-arkku on valmistettu poppelivanerista. Sitä koristavat metallikuviot voi halutessaan ja omalla kustannuksella vaihtaa esimerkiksi risteihin.

Maksuton uurna on joko haapaa tai savea, mutta valkoisen, kaupungin profiililla reunustetun Züri-uurnan saa 130 frangilla eli noin 113 eurolla. Muita maksullisia vaihtoehtoja ovat vainajan tuhkasta valmistettu timantti tai kaulakoru, jonka sisään voi tallettaa pienen määrän tuhkaa.

Hautausurakoitsija Rolf Gigerin mielestä kuolema ei välttämättä olisi monille niin pelottava asia, jos ihmiset kykenisivät puhumaan vapaammin esimerkiksi tulevista hautajaisistaan. Kuva: Sanna Heikintalo

**Ilmaiseen hautaukseen ovat oikeutettuja **kaikki Zürichin kaupungin ja sitä ympäröivän kantonin asukkaat. Tällaisia kantoneja on Sveitsissä viisi.

Muualla hautajaiskulut saattavat nousta 6000–10 000 frangiin, siis jopa lähelle 9 000 euroa.

Eikä edes rikas Zürich ole enää niin vakavarainen kuin aikaisemmin. Kaupunki on parhaillaan säästölinja, sillä kulut ovat kasvaneet kaupungin kasvun myötä. Tulevassa budjetissa ammottaa kymmenien miljoonien frangien vaje.

Myös Sandra Friedli ihmettelee, miten kaupungilla riittää nykyisin rahaa kustantaa lähes kaikkien asukkaiden hautajaiset.

– Minusta ne joilla on varaa, saisivat kyllä maksaa itse hautajaisensa.

Ja vaikka monet zürichiläiset saavat kovaa palkkaa, ovat myös kulut kalliissa kaupungissa tuntuvat.

Vaatimattoman kolmion vuokrasta saa pulittaa keskimäärin 2400 frangia eli noin 2000 euroa, keskeisellä paikalla joen lähellä ja kauniilla näköalalla paljon enemmän. Kahvikupillinen, se tavallisin eli café crème, maksaa lähes neljä euroa. Ja ruokakaupassakin on kaikkea muuta kuin halpaa: esimerkiksi kilo vähärasvaista naudan jauhelihaa maksaa reippaasti yli 20 euroa.

Zürichissä puu- ja saviuurnat ovat maksuttomia. Kuva: Sanna Heikintalo

**Ilmaishautajaisille on kaupungissa **kuitenkin pitkät perinteet.

Vastuu hautajaisista siirtyi kirkolta Zürichin kaupungille jo 1800-luvun lopulla. Tuolloin kaupunkilaiset olivat köyhiä ja sen kaduilla jylläsivät taudit kuten rutto. Valvotuilla hautauksilla ne saatiin paremmin kuriin.

Taustalla oli vielä poliittisia motiiveja. Sosiaalidemokraatit näkivät ilmaishautajaisissa mahdollisuuden auttaa kaupunkilaisia ja edistää oman puolueen kannatusta.

Sandra Friedlinkin mielestä perinteestä ei ehkä sittenkään voi luopua tuosta vain.

– Toisaalta, jos hautaus on pitkään ollut ilmainen, vaikea sitä on yhtäkkiä muuttaa maksulliseksi, hän pohtii.

Sveitsin 26 kantonista viisi kustantaa asukkailleen ilmaiset hautajaiset. Kuva: Sanna Heikintalo

Liisa Helve-Sibaja on vapaa toimittaja Sveitsissä.

Lue lisää: