Sisäilmaongelmasta kärsivän koulun irtaimisto kirpputorilla – Vastuu on ostajalla, mutta myös myyjällä

Suomessa on viime vuosina suljettu lukuisia kouluja sisäilmaongelmien takia. Koulujen tavaroiden myyminen on ristiriitaista.

Kirpputorit ja myyjäiset
Kiljusen herasväki -kirjoja pöydällä.
Vanhoista kouluista jää myytäväksi muun muassa kirjoja.Petri Kivimäki / Yle

Lappeenrannan Joutsenossa Kesolan koulu on yksi niistä lukuisista kouluista, jonka ovet sulkeutuvat sisäilmaongelmien takia. Kesolan koulussa opiskelu loppui viime keväänä.

Tulevana lauantaina sisäilmaongelmaisen koulun irtaimistoa on myytävänä vanhempaintoimitoimikunnan järjestämällä kirpputorilla.

Rehtori Anu Urpalainen kertoo, että huonossa sisäilmassa olleista tavaroista on tiedotettava ostajille. Tavarat on lahjoitettu vanhempaintoimikunnalle, joka niitä myy. Urpalaisen mukaan paikalla on kyltit, joissa kerrotaan tavaroiden olevan sisäilmaongelmaisesta talosta.

Myyjän vastuu on kertoa tavaran alkuperästä. Mutta kun se on kerrottu, on ostajan on ymmärrettävä, että tavara on peräisin sisäilmaongelmaisesta rakennuksesta.

– On ostajan vastuu, aivan kuten kirpputorilla, sanoo Urpalainen.

Uusiin tiloihin siirrettävistä tavaroista on annettu koululle puhdistusohjeet. Samat ohjeet on annettu koululle jääneistä tavaroista.

– Kaikki kovat tavarat, jotka voidaan pestä, voi siirtää pois. Myös kaikki pehmeät tavarat, jotka voidaan pestä yli 60 asteessa, Urpalainen sanoo.

Someraivo kirpputorista

Lappeenrannan kaupungin omistama Lappeenrannan tilakeskus omistaa sisäilmaongelmaisen kiinteistön ja sen kiinteät tavarat. Kaikkia tavaroita ei myydä, vaan esimerkiksi puolapuut siirretään Kanavansuun koulullle.

Vanhempaintoimikunnan järjestämällä kirpputorilla on myynnissä esimerkiksi soittimia, astioita, opetusmateriaaleja, kirjoja, liikuntavälineitä ja lautapelejä. Saila Kontu kertoo, että kirpputorilla kerätään rahaa uuden koulun toimintaan, esimerkiksi lasten retkiin ja tarvikkeisiin.

– Esimerkiksi niiden tilalle, mitkä on jouduttu jättämään vanhaan kouluun. Tämä on yksi varainkeruumuoto, kertoo Kontu.

Kontu kertoo, että sisäilmaongelmaisista tavaroista on tiedotettu avoimesti. Hän on laittanut netistä löytämiään puhdistusohjeita tapahtuman Facebook-sivuille. Kuitenkin Kontu sai niskaansa someryöpyn ilmoittaessaan kirpputorista Facebookissa.

– Muistuttaisin, että ihmisiä tässä ollaan kaikki. Olen itse ollut ajamassa koulua äkäisesti alas. Mielestäni yksi kirpputori on aika pieni asia verrattuna siihen, että olen käyttänyt paljon vapaa-aikaani lasten terveyden pelastamiseen, Kontu kertoo.

Ionisointi peittää hajut

Rakennuspäällikkö Tapani Moilanen on usein käytetty sisäilma-asiantuntija. Hän kertoo, että tavarat jotka ovat puhdistettavissa, voi myös myydä. Tällaisia ovat kovapintaiset tavarat.

– Täytettyjä eläimiä en ostaisi. Jos on pahasti vaurioitunut rakennus niin muovituotteisiin jää haju, eikä sitä saa pois. Massiivipuu ja muu pinnoittamaton puu on myös tällaista.

Moilasen mukaan materiaalissa ei välttämättä ole haitallisia mikrobeja, mutta puuainekseen jää hajuja ja toiset oireilevat hajuista.

Nykyisin ei suositella käytettävän desinfiointiaineita, vaan pelkkää nihkeää pyyhdintää. Biosidejä eli hajuja peittäviä aineita ei Moilasen mukaan pitäisi käyttää. Ionisointia käytetään hajunpoistoon, eikö Moilanen ole vakuuttunut siitä.

– Otsonointeja ja ionisointeja ei pitäisi käyttää. Ellei tavara puhdistu hajuttomaksi nihkeällä pyyhkimisellä, niin se on vaurioitunut, eikä sitä pitäisi käyttää.