Päiväkoti päätti korvata isänpäivän läheisenpäivällä – "Maailma muuttuu, joten niin täytyy meidänkin"

Helsinkiläinen päiväkoti aikoo juhlistaa samalla tavoin myös äitienpäivää ja kutsua kahville lapsen läheisiä. Neutraalimmalla nimellä halutaan lisätä lasten yhdenvertaisuutta.

Isänpäiväkortin askartelu kuuluu monen päiväkodin ohjelmaan. Sen voi tehdä myös jollekin muulle läheiselle aikuiselle. Kuva: Elina Mäyrä / Yle

Yliskylän päiväkodissa Kaakkois-Helsingissä ei vietetä ensi viikon perjantaina perinteisiä isänpäiväkahveja.

Toki isiä saapuu kahvittelemaan edellisten vuosien tapaan, mutta paikalle ovat tervetulleita myös muut lapselle tärkeät aikuiset. Tästä syystä päiväkodissa päätettiin puhua isänpäivän sijaan läheisenpäivästä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Yliskylän päiväkodin johtaja Mervi Eskelinen haluaa korostaa, ettei ole kysymys siitä, että isien merkitystä vähäteltäisiin. Isät ovat yhtä tervetulleita kuin ennenkin.

– Perheet päättävät itse, kuka se on se lapsen läheinen henkilö, joka tulee mukaan. Näin kaikki lapset voivat nauttia aamukahveista läheisen ihmisen kanssa, Eskelinen sanoo.

Päiväkodin johtaja sanoo, että isänpäivää neutraalimman läheisenpäivän viettäminen juontuu pohjimmiltaan varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa korostavasta opetussuunnitelmasta (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin osa lapsista on voinut kokea ulkopuolisuutta äitienpäivää tai isänpäivää juhlittasessa.

– Meillä on kovin moninainen asiakaskunta, johon kuuluu monenlaisia perheitä. Jotta voisimme kohdella lapsia yhdenvertaisesti, meidän on laajennettava omaa katsantokantaamme.

Päiväkodit päättävät juhlistaan itse

Helsingissä on reilu 300 kunnallista päiväkotia. Kukin päiväkoti saa itse päättää, miten juhlapäiviä vietetään ja millä nimellä niistä puhutaan. Päiväkotien oman päätöksen varassa on myös se, kuinka paljon lasten erilaiset kotitaustat näkyvät toiminnassa.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas sanoo luottavansa eri päiväkotien henkilökunnan pedagogiseen otteeseen.

– Kyseessä ei ole se, että joissain päiväkodeissa oltaisiin poispyyhkimässä isänpäivää. En näe ongelmaa siinä, että isänpäivän rinnalla juhlittaisiin myös muita läheisiä aikuisia, jos lapsella ei syystä tai toisesta ole isää. Tärkeintä on se, että jokaisella lapsella on mahdollisuus osallistua, Järvenkallas ilmoittaa.

Yliskylän päiväkodin lisäksi ainakin Kulosaaren päiväkodissa kahvitellaan ensi viikolla isänpäivän sijaan läheisenpäivän merkeissä.

– Kysymys on lähinnä viestinnällinen. Isänpäivä ei ole katoamassa minnekään. Kyse on pohjimmiltaan siitä, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea oloaan ulkopuoliseksi, Järvenkallas sanoo.

Ydinperhe ei ole enää normi

Päiväkodeissa ja kouluissa on yhä enemmän lapsia, joiden kotitausta ei vastaa perinteistä käsitystä miehen ja naisen perustamasta ydinperheestä. Esimerkiksi yhä useampi nainen hankkii ja kasvattaa lapsen yksin. Myös sateenkaariperheitä on aiempaa enemmän.

Etenkin yhden vanhemman perheiden asiaa ajavan Pienperheyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja Juha Turtiainen sanoo, että kaikkien perheiden kirjo on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana.

– Muutosta on tapahtunut myös pienperheissä. Yksinhuoltajaperheiden yhteinen nimittäjä ei enää ole pelkästään se, että ollaan yksinhuoltajia, Turtiainen sanoo.

Yliskylän päiväkodissa halutaan tehdä perheiden moninaisuus näkyväksi ja sitä kautta lasten asema yhdenvertaiseksi.

– Maailma muuttuu ja menee eteenpäin, joten niin täytyy mennä meidänkin. Läheisenpäivä on yksi ojennus siihen suuntaan, päiväkodinjohtaja Mervi Eskelinen summaa.

Myös toukokuinen äitienpäivä aiotaan korvata Yliskylässä läheisenpäivällä, jolloin aamukahville voi saapua lapsen äiti tai joku muu läheinen aikuinen.

– Kokeilaan ja katsotaan, että millaista palautetta tästä saadaan. Tähän mennessä kaikki palaute on ollut pelkästään positiivista, Eskelinen sanoo.