Rovaniemen Ylikylään nousee 850:n oppilaan jättikoulu

Ylikylään rakennetaan monitoimitalo, jota käyttää päivittäin 1150 oppilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa.  Taloon tulee yhtenäinen peruskoulu, päiväkoti ja nuorisotilat. Hankesuunnitelma on jo loppuvaiheessa.

Rovaniemi
Ylikylä
Ylikylän koulun piha.Miikka Miinala / Yle

Ylikylän koulu on jo pitkään ollut ahdas. Koulu on tällä hetkellä niin sanottu alakoulu, jonka 5-6. luokat ovat Kairatiellä entisen ammattioppilaitoksen tiloissa.

Koulussa on neljä rinnakkaisluokkaa luokilla 1-4 ja kolme rinnakkaista luokilla 5-6. Oppilasmäärä kasvaa joka vuosi, ensi syksynä Ylikylässä aloittaa oppilasennusteen mukaan viisi luokallista ekaluokkalaisia.

Koulurakennuksia on Ylikylässä tällä hetkellä kaksi: vanha 1950-luvulla rakennettu kivikoulu ja 1995 valmistunut päärakennus. Koulun alueella on lisäksi kaksi päiväkodin rakennusta.

Koululle ollaan nyt suunnittelemassa vauhdilla uutta rakennusta.

Yli 20 miljoonan hanke

Uuden monitoimitalon hankesuunnitelma on jo viimeistelyä vaille valmis. Hankkeen rahoitus ei ole vielä talousarviossa, mutta kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se päättää hankkeen investointimäärärahasta ja hankkeen käynnistämisestä erikseen vuoden 2018 talousarvion ja vuoden 2019 taloussuunnitelman muutoksena.

Epävirallinen, hatusta vedetty arvio investoinnin suuruudesta on 22-24 miljoonaa euroa. Ounasrinteen monitoimitalon lopullinen hinta oli noin 20 miljoonaa euroa.

Rakennustöiden aikataulu on vielä avoinna. Suunnitelman mukaan paikalta puretaan vanha kivikoulu ja päiväkodin kaksi rakennusta. Monitoimitalo tarvitsee tilaa niin, että päiväkodin tontin lisäksi nykyisen koulun tonttia on laajennettu hankkimalla lisää maata.

Uusiin tiloihin ilmeisesti neljän vuoden kuluttua

Uuden monitoimitalon rakennushanke on iso. Koulusta on näillä näkymin tulossa Rovaniemen suurin yhtenäiskoulu.

– Suunnitelma on sellainen, että tähän rakennettaisiin 1-9 -luokkainen koulu, jossa on neljä sarjaa eli neljä luokkaa rinnakkain. Oppilaita olisi suunnilleen 850. Lisäksi tähän tontille tulisi varhaiskasvatuspalveluiden tilat ja nuorisotilat, Ylikylän koulun rehtori Petri Mäkelä sanoo.

Rakentamaan tuskin päästään kovin pian. Ensin pitää saada hankesuunnitelma finaaliin ja sen jälkeen tehdä päätökset rahoituksesta ensi vuoden budjettiin ja seuraavan vuoden taloussuunnitelmaan. Rakentaminen alkaisi todennäköisesti 2019.

– Olemme varautuneet siihen, että me olemme nykyisissä tiloissa vielä syksyllä 2018. Positiivinen arvio on, että voisimme aloittaa uusissa tiloissa vuonna 2021, Ylikylän koulun rehtori Petri Mäkelä sanoo.