Saatana Clintonin tukena ja peukku Trumpille – Nämä Facebook-mainokset Venäjä halusi amerikkalaisten näkevän

Yhdysvaltain kongressi on julkistanut Facebookissa vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan kiertäneitä mainoksia, jotka pyrkivät lietsomaan eripuraa yhdysvaltalaisten äänestäjien keskuuteen.

sosiaalinen media
Venäläisen trollitehtaan tekemiä facebook-sivustoja esitellään Washingtonissa.
Shawn Thew / EPA

Saatana ja Jeesus vääntämässä kättä. Teksasilaisten uhkaus erota Yhdysvalloista. Näin raflaavilla Facebook-mainoksilla Venäjä pyrki vaikuttamaan viimevuotisiin presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa.

Kongressin julkistamissa mainoksissa mustamaalataan demokraattiehdokas Hillary Clintonia ja kehotetaan mielenosoituksiin sekä Clintonia että presidentti Donald Trumpia vastaan.

Niissä käsitellään myös muita Yhdysvaltoja repiviä aiheita kuten rotukysymyksiä, poliisiväkivaltaa ja maahanmuuttoa.

Mainokset on ostanut venäläinen yhtiö Internet Research Agency, jolla on kytköksiä Kremliin.

Kongressiedustajat ovat tällä viikolla kuulleet Facebookin, Twitterin ja Googlen edustajia siitä, miksi yhtiöt eivät ole pyrkineet estämään Venäjän toimia palveluissaan riittävän ponnekkaasti.

Nyt julki tulleet parikymmentä mainosta ovat vain pieni osa kongressin Facebookilta saamasta aineistosta. Kaikkiaan Venäjään kytkeytyviä Facebook-mainoksia on noin 3 000. Tässä muutamia esimerkkejä:

Saatana ja Jeesus vääntävät kättä.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Army of Jesus -nimellä toimiva Facebook-tilin mainoksessa saatana vääntää kättä Jeesuksen kanssa. "Jos minä voitan, Clinton voittaa!" sanoo saatana tekstissä kuvan yllä.

Mainoksen saatetekstissä Clinton rinnastetaan saatanaan suoraan. Donald Trumpista todetaan, että hänkään ei ole pyhimys, mutta ainakin rehellinen mies, joka välittää syvästi maastaan.

Trump nosta peukaloaan.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Trump puolestaan esiintyy venäläisrahoitteisessa mainoksessa myönteisessä valossa. Tekstissä mainostetaan hänen kampanjatilaisuuksiaan.

Bernie Sanders värityskuvana.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta Clintonin kanssa kisannut Bernie Sanders kuvataan yhdessä mainoksessa seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia puolustavana supersankarina.

Saatetekstissä väitetään Clintonin kannattajien esittäneen loukkaavia kommentteja Sandersista. Tarkoituksena lienee saada aikaan epäluuloja demokraattisen puolueen sisälle.

Bernie Sanders: Clinton foundation is a problem.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Kun Clintonin valinta demokraattien ehdokkaaksi oli selvä, Facebookissa kiersi mainos Sandersin Clintonien säätiöön kohdistamasta kritiikistä. Sandersin väitettiin pitävän säätiötä "järjestäytyneen rikollisuuden muotona".

No invaders allowed -kyltti.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Kongressin julkaisemissa mainoksissa näkyy, kuinka ne pyrkivät lietsomaan hämmennystä, vihaa ja erimielisyyksiä. Yllä olevassa mainoksessa vedottiin tiukan rajavalvonnan puolesta "maahantunkeutujia" vastaan.

Kolme ammuttua afroamerikkalaista.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Venäläisrahalla puolustettiin Facebookissa sekä poliisin väkivallasta kärsineitä afroamerikkalaisia...

Poliisit kantavat arkkua.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

... että mustien aktivistien ampumia poliiseja.

 Texas get ready to secede
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Kansallismielinen texasilainen Facebook-ryhmä Heart of Texas keräsi yli 200 000 seuraajaa paikallisiin vetovilla isänmaallisilla viesteillä. Presidentinvaalien alla se alkoi levittää erilaisia Clintoniin liittyviä uhkakuvia.

Esimerkiksi yllä ryhmä kehottaa vastustamaan "vallanpitäjiin kuuluvia roistoja" ja käyttää Clintonista nimitystä "Killary Rotten Clintonin". Mainos kutsuu tapahtumaan, jossa on määrä näyttää, että Texas on tarvittaessa valmis eroamaan Yhdysvalloista.

Ryhmä lakkautettiin syyskuussa osana Venäjä-kytköksiin liittyvää tutkintaa.

Ruksi Clintonin naaman päällä.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Venäläisrahoitteisten mainosten hyökkäykset Clintonia vastaan olivat suoria. Ylläoleva mainos kehottaa osallistumaan Clintonin vastaiseen mielenosoitukseen New Yorkissa heinäkuussa 2016.

Not my president -raksi Trumpin naaman päällä.
USA:n edustajainhuoneen demokraattiryhmä

Ainakin yksi venäläisrahoitteinen mainos hyökkäsi myös Trumpia vastaan. Vaalien jälkeen, kun republikaaniehdokkaan valinta oli selvä, mainos kutsui Trumpin vastaiseen mielenosoitukseen.

Lähteet: AP, The New York Times, Politico, The Washington Post, CNN

Lue myös:

WSJ: Yhdysvallat tunnisti kuusi Venäjän viranomaista epäiltynä demokraattipuolueen hakkeroinnista