Herätys: Maitotilalla voidaan vain haaveilla kunnon lomista, Patrik Laineen kuiva kausi päättyi, sää lauhtuu viikonlopuksi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Seija Kairinen juottaa kahden päivän ikäistä vasikkaa
Maskulaisemäntä Seija Kairinen juottaa kahden päivän ikäistä vasikkaa.Minna Rosvall / Yle

Maskulaisemäntä ei pääse koskaan ulkomaanlomalle lomittajapulan vuoksi

Etelä-Suomen maitotilalliset kärsivät lomittajapulasta. Ammattitaitoisia lomittajia on vaikea löytää, ja tilallinen voi joutua opastamaan heitä kesken päivän. Lomittajan ottaminen yöksi on kallista, joten vaikka maskulaisemäntä Seija Kairinen lomailisi päivät, hän käy tekemässä iltalypsyn itse.

Suomalaisella öljyrahalla puita autiomaahan?

Sahara
AOP

Öljymiljardööri Mika Anttonen suunnittelee istuttavansa metsää Saharaan. Tavoitteena on, että puut sitoisivat hiilidioksidia ilmakehästä ja jarruttaisivat siten ilmastonmuutosta. Anttosen St1-yhtiössä kolme ihmistä laskee päätyökseen, miten tällaisen luonnollisen hiilinielun saisi kasvamaan hiekka-aavikolla. Kysyimme kahdelta huippututkijalta, voisiko hanke onnistua. He eivät tyrmänneet ajatusta.

Trump matkustaa ensimmäisen kerran presidenttinä Aasiaan

Donald Trump osoittaa etusormella kuvaajiaan.
Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump matkustaa perjantaina presidenttikautensa tähän mennessä pisimmälle ulkomaan matkalle ja ensimmäisen kerran Aasiaan. Asialistalla on muun muassa Pohjois-Korean ydinaseiden uhka. Yle pyysi Georgetownin yliopiston professori Dennis Wilderiä antamaan Trumpille neuvoja matkalle.

Isis sanoo tehneensä New Yorkin terrori-iskun – Ei todisteita väitteelle

New Yorkin poliisi on eristänyt alueen tutkintoja varten.
Poliisit tutkivat terroristi-iskun rikospaikkaa New Yorkissa 31. lokakuuta.Jason Szenes / EPA-EFE

Terroristijärjestö Isis on tunnustanut New Yorkin tiistaisen terrori-iskun, jossa kuoli kahdeksan ihmistä. Isisin verkkolehti Al-Naba kirjoittaa, että iskijä oli yksi kalifaatin sotilaista. Lehti ei esittänyt väitteelle todisteita.

Patrik Laine iski komean maalin pitkästä aikaa

Winnipeg Jetsin Patrik Laine tekee maalin Dallasia vastaan 2. helmikuuta 2017.
Patrik Laine onnistui maalinteossa pitkästä aikaa.Tom Pennington / AFP

Suomalaisjääkiekkoilija Patrik Laine teki viime yönä NHL:ssä neljän ottelun kuivan kauden jälkeen maalin, kun Winnipeg voitti Dallasin 5-2. Laine sai kiekon keskisektorilla ja laukoi terävästi Winnipegin 2-0 -johtomaalin.

Sää lauhtuu viikonlopuksi

Perjantain sääkartta.
Yle

Suurimmassa osassa Suomea sää on poutaista ja etenkin lännessä myös aurinkoista, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lämpötila kohoaa laajalti plussan puolelle. Vähäinen sadealue ulottuu aamulla Pohjanmaalta Länsi-Lappiin. Päivän kuluessa sadealue liikkuu itään ja iltapäivällä jokunen lumikuuro voi tulla vielä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Lue lisää säästä osoitteessa yle.fi/saa.