Hämäläiset taiteilijat vetoavat Riihimäen teatterin puolesta

Hämeen taidetoimikunnan jäsenet vetoavat Riihimäen teatterin puolesta. Suomi 100-juhlavuosi ei tarvitse tämänkaltaisia uutisia, toteavat allekirjoittajat.

teatteritaide
Eläinkuoseihin pukeutunut pörrötukkainen nainen hölmistyneenä
Katja Peacock on yksi Riihimäen teatterin kymmenestä kuukausipalkkaisesta työntekijästä.Aki Loponen

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkon esitys Riihimäen teatterin alasajosta on herättänyt myös Hämeen Taidetoimikunnan jäsenet.

Julkisuuteen lähettämässään vetoomuksessa hämäläisen taiteen edustajat toteavat, että kaupungin esitys teatterin tuen vähentämisestä ja teatteritilojen myynnistä on kuin terrori-isku hämäläiseen kulttuurikenttään.

– Taidemuodoista riippumatta kulttuuri on elinvoima, ennen kaikkea talouden ahdingossa.

Vetoomuksen allekirjoittajina ovat kaikki Hämeen taidetoimikunnan jäsenet eri taidelajeista. Mukana ovat muun muassa näyttelijä Risto Autio, kirjailija Tapani Bagge ja taidemaalari Tuija Lampinen.

Taiteilijat sanovat ymmärtävänsä säästöpaineet, mutta muistuttavat että Riihimäki menettää myös matkailutuloja. Samoin kaupungin imago ja identiteetti kärsivät.

– Juuri Vuoden teatterina ansioitunut Riihimäen teatteri on sinnitellyt itsensä suomalaisen näyttämötaiteen eturiviin kaikista siihen jo kohdistuneista säästötoimista huolimatta. Teatteri on onnistunut luomaan yhteistyöketjuja, viemään omia esityksiään muihin kaupunkeihin ja tuomaan Riihimäelle muiden teattereiden esityksiä.

Nuorisoteatterin ja ammattiteatterin vastakkainasettu on väärin

Taiteilijat ottavat myös kantaa suunnitelmaan, jonka mukaan Riihimäen kaupunki nostaisi jatkossa Nuorisoteatterin tukea selvästi, mutta lopettaisi ammattiteatterin. Vastakkainasettelu on allekirjoittajien mielestä väärin, koska Riihimäen teatteri toimii esikuvana kaupungin nuorisoteatterille.

– Molempien tasojen olemassaolo kehittää kulttuurikentän monimuotoisuutta ja mahdollistaa eri ikäluokkien ja sosiaalisten ryhmien yhtäläisen oikeuden näyttämötaiteeseen.

– Pienenä kielialueena meidän tulee yhdessä vaalia suomalaista sanaa, puhetta, kirjallisuutta ja ylläpitää kaikkia niitä estradeja, joilla suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri elää, jatkuu vetoomuksen teksti.

Riihimäen teatterin puolesta on esillä myös teatteriohjaaja, kirjailija Aino Kiven käynnistämä adressi. (siirryt toiseen palveluun) Sen oli torstaina iltapäivään mennessä allekirjoittanut 2 200 henkilöä.