180 astetta: ”Köyhyysrajalla suurituloisten verotiedot herättävät katkeruutta”

Suomen rikkaimpien vuosittainen listaus saa myös Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtajan Jukka Haapakosken miettimään omaa uravalintaansa.

Verotiedot
Jukka Haapakoski
Yle Uutisgrafiikka

Näin alkaa Suomen suurituloisimpien lista: John Nicholas Derome, Supercell, 74 miljonaa euroa. Lassi Tapani Leppinen, Supercell, 70 miljoonaa euroa. Ilkka Matias Paananen, Supercell, 47 miljonaa euroa.

Ja sitä rataa.

Vuoden 2016 verotietojen myötä Suomen kansa sai taas tietää, ketkä ovat Suomen rikkaimpia ihmisiä. Mitä työttömien edusmies ajattelee kateusviikon päätteeksi?

– Jos ihminen on työtön ja elää köyhyysrajan alapuolella, toisten miljoona-ansiot herättävät takuuvarmasti jonkun verran katkeruutta, Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski sanoo.

– Toinen puoli lanttia on se, että miljoonista maksetaan veroja, joilla ylläpidetään työttömien sosiaaliturvaa.

Haapakosken mukaan verotiedot kuitenkin osoittavat, kuinka eriarvoistunut yhteiskuntamme on.

Grafiikka

Supercell on hoitanut asiat mallikkaasti

Samalla kun Supercellin perustajat ja johtajat ovat Suomen kovatuloisimpia ihmisiä, he ovat myös kovimpia veronmaksajia. Samoin itse yhtiö maksaa Suomen suurimpia yhteisöveroja, 181 miljoonaa euroa vuonna 2016.

Kovista tuloista maksetaan siis – yleensä – myös paljon veroja. Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski on tyytyväinen jokaisesta Suomeen maksetusta veroeurosta.

180 astetta

Työttömien Keskusjärjestön Haapakosken mielestä Supercellin pomot ovat hoitaneet asiansa mallikkaasti.

– He eivät ole ensimmäisenä palkanneet lakimiespataljoonaa, ja siirtäneet rahojaan veroparatiiseihin. Uskon, että kun he ovat start up –alkuvaiheen jälkeen menestyneet, he haluavat olla talkoohengessä mukana rahoittamassa yhteiskunnan menoja.

Veropakolaisuus ei ole oikein

Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tällä viikolla, etteivät Portugaliin muuttaneet vuorineuvokset, Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran maksaneet eläkkeistään veroja Suomeen viime vuonna.

Haapakosken mielestä ei ole kohtuullista, että varakkaat vuorineuvokset eivät maksa Suomeen verojaan, mutta työtön maksaa työmarkkinatuestaan veroja viidenneksen. Esimerkiksi noin 700 euron työmarkkinatuesta jää käteen vain reilut 500 euroa kuukaudessa.

– Veropakolaisuus on tietenkin katkeruutta herättävää, Haapakoski sanoo.

Kertauksen vuoksi: Suomen suurituloisimman miehen yhteenlasketut tulot olivat viime vuonna 74 miljoonaa ja rapiat päälle. Haapakoski laskee, että työmarkkinatuella elävän suomalaisen työttömän vuosiansio jää alle kymppitonnin.

Verotietojen julkistaminen on hyvä asia

Vaikka työttömien ja muiden huonotuloisten parissa vero- ja tulotietojen julkistus saattaa herättää närää, Jukka Haapakoski on ehdottomasti verotietojen julkistamisen kannalla. Ne kiinnostavat ihmisiä.

– Kyllä suurituloisten listat panevat vähän ajattelemaan tätä omaakin uravalintaa. Mutta verotietojen julkaiseminen on paikallaan. Mitä avoimempi yhteiskunta on, sitä terveempi se on.