1. yle.fi
  2. Uutiset

Rajanaapurit Enontekiö ja Kautokeino virittelevät yhteistyötä monen vuoden jälkeen

Kuntien yhteistyö tyssäsi viimeksi yhteiseen lentokenttähankkeeseen, mutta nyt yhteistyötä pyritään käynnistämään opetuksen alalla.

Sápmi
enontekiö ja kautokeino
Kautokeinolla ja Enontekiöllä on paljon yhteistä; kuntien vaakunat kertovat pohjoisesta elämästä.Minna Näkkäläjärvi / Yle

Enontekiön kunta pohjoisimmassa Lapissa ja Kautokeinon kunta rajan toisella puolella Norjassa yrittävät jälleen saada käyntiin rajat ylittävää yhteistyötä. Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen ja kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen jäsen Janne Näkkäläjärvi tapasivat kuluneen viikon aikana Kautokeinon kunnan johtoportaan kanssa. Kuntien edellisestä viime tapaamisesta on kulunut vuosia.

– Tapaaminen oli miltei historiallinen. Kukaan ei tuntunut muistavan milloin kunnat ovat viimeksi tavanneet. Tämä oli suuri askel eteenpäin, sillä tässä tapaamisessa sovimme jo seuraavasta tapaamisesta, joka on jo heti ensi vuoden alussa, kertoo Enontekiön kunnanvaltuutettu Janne Näkkäläjärvi.

Johtti Sápmelaččat seervi čällee Janne Näkkäläjärvi
Janne NäkkäläjärviVesa Toppari / Yle

Kuntien keskustelu yhteistyöstä on vielä melko yleisellä tasolla.

– Tämä oli ensimmäinen kokous ja tapaaminen pitkään aikaan. Puhuimme siitä, miten kunnillamme menee ja huomasimme, että meillä on paljon samanlaisia haasteita ja asioita liikkeellä. Saamelaisuus, saamelaiskulttuuri ja saamen kielen edistäminen, niihin asioihin Enontekiö tarvitsisi tukea. Tottakai poronhoidolla on suuri merkitys niin Kautokeinolle kuin myös Enontekiölle. Myös liikenneyhteydet ja turismi ovat kuntien yhteisiä intressejä, kertoo Janne Näkkäläjärvi.

Lentokenttäyhteistyö epäonnistui

Enontekiö ja Kautokeino yrittivät yhdessä edistää Enontekiön lentokentän käyttöä 2000-luvun ensikymmenellä. Lentokentän nimikin muutettiin muotoon Enontekiö-Kautokeino Saami Airport ja vuonna 2009 kunnat juhlivat kentän avajaisia (siirryt toiseen palveluun) (NRK Sápmi).

Tarkoituksena oli, että kunnat maksaisivat kumpainenkin osan kuluista ja samalla edistäisivät näin alueen liikenneyhteyksiä ja turismia. Enontekiön kunta kuitenkin katkaisi yhteistyön, koska Kautokeinon kunta oli haluton yhteistyöhön eikä myöskään maksanut lentokentän kuluja, kuten kunnat olivat aiemmin sopineet.

Pitkäaikaisin yhteistyö Enontekiön ja Kautokeinon kuntien välillä on yhteispohjoismainen kirjastoauto, joka kulkee myös Muoniossa ja Ruotsin Pajalassa.

Viime vuosina yhdistävänä tekijänä on ollut vuosittainen hiihtokilpailu, Saami Ski Race, jossa kilpareitti kulkee Kautokeinosta Enontekiön Hettaan.

enontekiö kautokeino saami airport
Enontekiö ja Kautokeino juhlivat yhteistä lentokenttää vuonna 2009.Åse Pulk / NRK

Nyt Enontekiö ja Kautokeino haluavat katsoa yhdessä eteenpäin enemmänkin.

– Niin kautokeinolaiset kuin me enontekiöläisetkin näemme yhteistyön hyvin tärkeänä. Turismi on sellainen ala, jossa näkisin, että kunnilla voisi olla paljonkin yhteistyötä. Me olemme Saamenmaalla ja meidän tulisi edistää turismia siltä kantilta. Ei meidän tarvitse kilpailla Levin ja Rovaniemen kanssa. Meillä on täällä hieno luonto ja kulttuuri. Tietenkin liikenneyhteydet luovat omat haasteensa siihenkin, sanoo Janne Näkkäläjärvi.

Koulut yhteistyöhön?

Enontekiön ja Kautokeinon kuntien edustajat keskustelivat tapaamisessa myös koulujen mahdollisesta yhteistyöstä.

– Kautokeino on onnistunut edistämään saamen kieltä ja kulttuuria. Uskon, että saimme jo tässä tapaamisessa eväitä Enontekiölle matkaan. Kuntien koulut voisivat hyvinkin tehdä yhteistyötä. Kautokeinossa on Sámi Allaskuvla - Saamelainen korkeakoulu ja toisen asteen koulutusta. Enontekiöllä on lukio ja myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksen toimipiste. Mietimme miten näitä kouluja voisi nivoa yhteen ja miettiä yhteisiä teemoja, ja miten yhteistyö toimisi käytännössä, kertoo Janne Näkkäläjärvi.

– Suuri huolenaihe molemmilla kunnilla on rajaturvallisuus ja poliisin lähtö Enontekiöltä. Kautokeino on huolissaan siitä, että poliisi lähtee rajakunnasta pois, kertoo Janne Näkkäläjärvi.

Lue seuraavaksi