1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Verovapaita tukia ja puolison rahoilla elämistä – Yli 155 000 ihmistä on verottajan silmissä ilman tuloja

Viime vuoden verotiedot kertovat, että Suomessa on kasvava joukko nollatuloisia. Kysyimme verotuksen asiantuntijalta, mistä tämä johtuu ja keitä he ovat.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Tällä viikolla julkaistut vuoden 2016 verotiedot saivat ihmiset taivastelemaan suurituloisten ansioita. Samaan aikaan kun Supercell-miljonäärit tekivät isoja tilejä, yli 155 000 ihmistä oli verottajan silmissä kokonaan ilman tuloja. Vuonna 2015 vastaava luku oli reilut 146 000.

Verohallinnon ylitarkastajan Ville Niemeläisen mukaan nollatuloisten taustat ovat moninaiset.

– Ihminen voi elää verovapailla tuilla eli toimeentulotuella, asumislisällä ja lapsilisällä. Tai sitten hän voi elää puolison tuloilla eli tyyppiesimerkki olisi kotiäiti tai -isä. Tai jos on hyvin paljon omaisuutta ja ei halua, että te-toimisto patistaa töihin, niin elää vaan sillä omaisuudellaan, Niemeläinen selittää.

Edellä mainitut syyt selittävät Niemeläisen mukaan kuitenkin vain alle puolet 155 000 nollatuloisesta.

Esimerkiksi pelkillä verottomilla tuilla eläviä oli Kelan tilastojen mukaan alkuvuonna 12 500. Viime vuoden tilastoja ei ole kootusti saatavilla, sillä toimeentulotuen maksatus siirtyi kunnilta Kelaan vuoden 2017 alussa.

Muuttoilmoituksen teko unohtuu

Verottajan tilastoissa nollatuloisena näyttäytyvien noin 9 000 ihmisen lisäys johtuu Niemeläisen mukaan kansainvälistymisestä.

– Esimerkiksi ihmiset, jotka tulevat Suomeen töihin johonkin isolle työmaalle tai poimimaan marjoja. Silloin he tulevat verohallinnon asiakkaaksi, koska joudumme antamaan heille verokortin.

– Ihmiset eivät välttämättä tee muuttoilmoitusta pois Suomesta, jolloin me emme ymmärrä katkaista verotusta. Heidän asiakastietonsa jäävät meidän käyttöömme, ja joudumme pyörittämään näitä verotuspäätöksiä, jatkaa Niemeläinen.

Lisäksi ihmisten liikkuvuudesta johtuvaan kasvuun kuuluu ulkomailta tulleita kesämökin ostajia, ulkomaille muuttaneita suomalaisia, ulkomaisia sijoittajia, ja ulkomailla eläviä eläkeläisiä.

Ylitarkastaja Ville Niemeläisen mukaan verottajan asiakaskanta kasvaa kansainvälistymisen takia koko ajan, ja nollatuloisten määrä tulee lisääntymään myös jatkossa.