Trumpin ehdokas keskuspankin johtajaksi selviää illalla – ennakkosuosikki Powellin valinta suosisi alhaisia korkoja myös Suomessa

Jos ennakkosuosikki Jerome Powell valitaan Yhdysvalloissa, se tarkoittaa alhaisten korkojen jatkumista esimerkiksi asuntolainoissa, myös Suomessa.

Donald Trump ja Jerome Powell Kuva: AFP

Presidentti Donald Trumpilta odotetaan tänään torstai-iltana maailman vaikutusvaltaisimman keskuspankin uuden pääjohtajan nimeä. Trumpin ehdotus uudeksi pääjohtajaksi vaatii vielä virallisesti senaatin hyväksynnän.

Asiasta on spekuloitu jo kuukausia, ja tällä hetkellä esille on nostettu todennäköisenä nimenä jo nyt Fedin johtokuntaan kuuluva Jerome Powell, 64.

Arvostettu talouslehti The Financial Times luonnehtii Powellia rahapolitiikassa keskitien kulkijaksi, jolla on kokemusta sekä elinkeinoelämästä että hallintotyöskentelystä. Kauppalehti luonnehtii Powellia kyyhkyksi (siirryt toiseen palveluun) ja mainitsee, että analyytikoiden ja taloutta kommentoivien parissa loppusuoralla valintakisassa on myös Standfordin yliopiston professori ja ekonomisti John Taylor, 70.

Taylor tunnetaan kovemman rahapolitiikan kannattajana, ja hän on muun muassa arvostellut helmikuussa paikkansa jättävän Janet Yellenin elvytyspolitiikkaa.

Powell on ollut johtokunnan jäsen jo viisi vuotta. Hän on koulutukseltaan juristi, joka on ollut aiemmin sekä pääomasijoitusyhtiö Carlylen palveluksessa että valtiovarainministeriössä jo George Bush vanhemman kaudella 1990-luvulla.

Powellin valinta on todennäköinen

Tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta tekee parhaillaan väitöskirjaa Fedin ja Euroopan keskuspankin (EKP) poikkeuksellisista toimista finanssikriisin ja eurokriisin jälkeen, ja seuraa tarkkaan Trumpin talouspolitiikkaa.

Ronkainen pitää Powellin valintaa todennäköisenä, koska tähän viittaavia vuotoja Valkoisesta talosta on tullut jo paljon.

 Trump haluaa Powellin keskuspankin johtoon muutamista syistä, jotka eivät juuri muuttaisi Yhdysvaltain rahapolitiikan linjaa nykyisestä. Powell olisi imagoltaan parempi Trumpille, mutta edustaisi jatkuvuutta.

– Se tarkoittaa jatkuvuutta vaikka hän on Barack Obaman nimittämä kuvernööri keskuspankkkiin. Hän on republikaani, eikä ole kertaakaan äänestänyt avomarkkinakomiteassa Janet Yellenin linjaa vastaan, Ronkainen arvioi. 

Väitöskirjatutkija Antti Ronkainen, Helsingin yliopisto Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Powell on myös valtiovarainministeri Steve Mnuchinin suosikki tehtävään ja tulisi käytännössä tekemään enemmän yhteistyötä valtiovarainministeriön kanssa kuin presidentti ja keskuspankin johtaja.   

Professori John Tayloria pidetään myös kovana republikaanina, joka on kannattanut Trumpin talouspoliittisia reformeja veronkevennyksistä ja finanssimarkkinoiden sääntelyn purkamisesta.

– Pestiin varmaan löytyy kiinnostusta, mutta hän edustaisi ehkä liian suurta muutosta rahapolitiikkaan. Taylor on kritisoinut keskuspankin ja Yellenin ajamaa erittäin maltillista korkojen normalisointia. 

Taylorin valinta saattaisi tarkoittaa korkojen nousemista nopeammin, ja myös dollarin arvo nousisi nopeammin. Tämä lisäisi Yhdysvaltain velanhoitokuluja ja toisaalta vähentäisi yhdysvaltalaisten yritysten kilpailukykyä.

Ronkainen arvioi, että Tayloria ei todennäköisesti valita, mutta voi hyvin käydä niin, että Taylor nimitetään varajohtajaksi.

– Heidän yhteisvalinta voisi olla järkevää, koska se mahdollistaisi rahapolitiikan molempiin suuntiin. Lisäksi Taylorilla on ekonomistin koulutus, jota Powellilla ei ole.

Powell on myös Wall Streetin finanssipiirien suosikki, koska hän ei aja suurta muutosta rahapolitiikkaan, vaan kaikki jatkuisi jotakuinkin ennallaan. Lisäksi hän kannattaa finanssimarkkinoiden sääntelyn purkamista toisin kuin väistyvä Janet Yellen. Powell olisi sopiva valinta siitäkin syystä, että sääntelyä ei pureta kongressissa vaan valtiovarainministeriön ja eri sääntelijöiden yhteistyön tuloksena. 

Powell olisi Euroopalle ja Suomelle suotuisampi valinta

Jos Taylor valittaisiin niin korot nousisivat nopeammin ja dollari vahvistuisi ja antaisi siten enemmän liikkumavaraa EKP:lle.

Ronkainen arvioi, että asetelma säilyy Euroopalle ja Suomelle hyvin samankaltaisena, kun on todennäköistä, että Powell valitaan.

– Korot pysyvät alhaalla erittäin kauan ja Yhdysvaltain keskuspankki on aloittanut poikkeuksellisten toimien normalisoinnin,  mutta erittäin maltillisesti.

Mistä tiedetään, milloin keskuspankin korkopolitiikka on liian löysää?

Ronkainen kuvailee Yhdysvaltain osakemarkkinoita tällä hetkellä ”hulppeaksi” ja keskeiset pörssi-indeksit tekevät koko ajan uusia historiallisia ennätyksiä samoina päivinä. Nousua on jatkunut finanssikriisin syvimmän kuopan ajoilta.  

– Historiallinen data viittaa siihen, että jossain kohtaa markkinoiden korjausliike on tiedossa, mutta Yhdysvaltain keskuspankki on viestittänyt, että sellaiseen tullaan vastaamaan voimallisesti, jos tällaista tapahtuu. 

Nyt on kiinnostavaa, miten juristi ja investointipankkiiri, joka ei ole uppoutunut rahapolitiikan teoriaan, selviäisi seuraavan kriisin alkaessa. Sekä Yellenillä että häntä edeltäneellä Ben Bernankella oli vahva taloustieteellinen koulutus.

Trump voi tiukentaa poliittista otetta johtokunnasta

Trumpilla on nyt myös historiallinen mahdollisuus vahvistaa otettaan keskuspankin johtokunnasta, jossa on seitsemän jäsentä. Ronkainen huomauttaa, että Trump voi nyt nimittää johtajan lisäksi varajohtajan ja yhteensä kolme johtokunnan jäsentä, joista hän on jo nimittänyt yhden.

– Jos Trumpilla on joku rahapoliittinen linja, joka poikkeaa oleellisesti Obaman aikaisesta Yellenin ja Ben Bernanken Fedistä, niin he voivat tehdä sen näillä nimityksillä.

Ronkainen painottaa johtajanimityksen merkittävyyttä juuri tänään ennen Trumpin huomenna perjantaina alkavaa Kiinan-matkaa.

Suuren muutoksen mahdollisuus on Ronkaisen mukaan valuuttakurssipolitiikassa, sillä Trump on julkisesti puhunut dollaria alas ja on kiinnostavaa nähdä, muuttaako hän yleisesti hyväksyttyä käsitystä, että keskuspankki toimii itsenäisesti vai onko nimitysten taustalla se, että keskuspankki osallistuisi avoimemmin Valkoisen talon politiikan tukemiseen.