Tuntemattoman sotavainajan hauta uhattiin hävittää – luutnantin tytär pöyristyi ja päätti kunnostaa sen

Anna Pajunen suivaantui ajatuksesta, että Suomen 100-vuotisjuhlavuonna olisi hävitetty maan itsenäisyyteen merkittävästi liittyvä hautamuistomerkki.

hautapaikat
Tuntemattoman henkilön hauta vuodelta 1918
Pyry Sarkiola / Yle

Yksityishenkilö on ottanut hoidettavakseen tuntemattoman sotavainajan haudan Jaalan hautausmaalla.

Yrittäjä Anna Pajunen aikoo kunnostuttaa sisällissodan aikaisen hautakiven itsenäisyyspäivään mennessä ja viedä myös haudalle seppeleen. Pajunen aikoo maksaa sekä kiven kunnostuksen että hautapaikan hoidon.

Hoidosta on jo sovittu Jaalan kappeliseurakunnan kanssa, ja hautapaikka on otettu pois hoitamattomien hautojen kuulutusmenettelystä.

Pajunen aikoo hakea avustusta kustannuksiin Jaala-Elimäki-Valkeala -säätiön rahastosta.

– Kyse on korkeintaan muutaman sadan euron sitoumuksesta, Anna Pajunen luonnehtii.

Jaalan kappeliseurakunta merkitsi hoitamattomat haudat viime keväänä, jolloin myös tuntemattoman vainajan hauta kuulutettiin kunnostettavaksi. Muuten siltä lähtisi hautaoikeus.

Seppele itsenäisyyspäiväksi

Pajunen kimpaantui, kun hän kuuli, että tuntemattoman sotavainajan hautapaikka uhkaa tulla poistetuksi Jaalan hautausmaalta hoitamattomuuden takia.

– Ai että otti päähän, kun näin sen. Olen luutnantin ja lotan tytär, joten tämä kosketti minua, Pajunen kertoi aiemmin.

– Minut on kasvatettu isänmaalliseksi, sillä isäni oli reservin luutnantti ja äitini ilmatorjuntalotta. Minua suivaannutti, että Suomen 100-vuotisjuhlavuonna olisi hävitetty merkittävästi Suomen itsenäisyyteen liittyvä hautamuistomerkki.

Anna Pajunen sanoo myös haluavansa, että vanhoja muistomerkkejä säilytetään nuorten takia.

– Haluan, että minun lapsenlapsenikin tietävät, että tuollainen sota on aikanaan käyty Suomessa.

Asiantuntijat ovat arvioineet aiemmin, että hautapaikka kuuluu valkoisten puolella taistelleelle miehelle. He ehdottivat, että sotavainajan haudasta tehtäisiin muistomerkki ja näin osoitettaisiin, että vanhat jakolinjat ovat mennyttä.

Toinenkin hautapaikka

Jaalan hautausmaalta on löytynyt toinenkin samanlainen, sisällissodan aikainen tuntemattoman vainajan hautapaasi. Sen kohtalo tulee mietittäväksi keväällä.

Jaalan kappeliseurakunnan hautojen kunto tarkistettiin vastaavan ylipuutarhuri Janne Saarisen mukaan viime keväänä ensimmäistä kertaa. Kunnostuskehotukseen on vuosi aikaa reagoida.

– Ne haudat poistetaan kuulutusmenettelystä, joita joku alkaa hoitaa, Saarinen kertoo.

Vuoden kuluttua seurakunta käy laputetut haudat läpi ja arvioi, onko niiden suojeluun perustetta.

– Perusteena hautapaikan suojeluun seurakunnan toimesta voi olla esimerkiksi se, että kyse on merkittävän henkilön haudasta tai muistomerkki on jollakin tapaa erityinen. Olemme juuri valinneet Kuusankosken hautausmaalta ne haudat, joita esitämme otettavaksi seurakunnan suojeluun. Ensi keväänä mietittäväksi tulevat Jaalan haudat, Janne Saarinen toteaa.