Unohda kissakahvilat! Moskovassa silitellään nyt pöllöjä

Kissakahviloiden jälkeen Japanista leviää maailmalle kahviloita, joissa asiakkaat pääsevät tutustumaan kesyihin pöllöihin.

kahvilat
Lehtopöllöpari Forest ja Bulja viihtyvät aina lähellä toisiaan.
Lehtopöllöpari Forest ja Bulja viihtyvät aina lähellä toisiaan.Pöllökahvila Sovinyi dom

Moskova– Aleksanteri Suuri piileskelee mikroaaltouunin takana, mutta muiden kanssa saatte tehdä tuttavuutta, pöllökahvilan nuori työntekijä kertoo.

Asiakkaiden viihdyttämisestä vastaavat siis tällä kertaa neljä muuta kesyä petolintua: lapinpöllö Mira, sarvipöllö Morty sekä lehtopöllöpariskunta Forest ja Bulja.

Antiikin sotapäällikön nimeä kantavalla tornipöllöllä on viikon ainoa vapaa päivä. Silti se lentää myöhemmin alakertaan muiden pöllöjen seuraan.

Kahvila-ajasta maksavat asiakkaat ihmettelevät sisätilassa vapaasti liikkuvia pöllöjä. Toiset niistä ottavat aktiivisesti kontaktia ihmisiin, toiset istuvat hämärässä nurkkauksessa nuokkuen.

Kissakahviloita Moskovassa on jo parikymmentä, mutta Sovinyi dom eli Pöllötalo on Venäjän ensimmäinen kahvila, jossa asiakkaat pääsevät kaveeraamaan pöllöjen kanssa.

Valokuvausta, paijaamista ja ruokintaa

Pavelin, 12, ja Makarin, 10, suosikkipöllöä ei ole vaikea arvata. Kookas lapinpöllö Mira erottuu muista linnuista ihmisystävällisimmällä käytöksellään. Se ikään kuin kerjää rapsutuksia.

Pöllöjen valvojat neuvovat silittämään sitä kämmenselällä. Kämmenestä irtoavan rasvan kerrotaan vahingoittavan pöllöjen höyhenpeitettä.

Pöllökuopusta nostellaan myös asiakkaiden olkapäille kuvaamista varten. Sen kynnet eivät ole niin terävät kuin toisilla kahvilan linnuilla.

Mira-pöllön ruikkaus paidalle tuntuu vain naurattavan poikia ja jäävän jopa paremmin mieleen kuin pöllöjen syöttäminen hiirillä. Pöllöille annetaan päivittäin kolmesta kymmeneen pakastettua hiirtä. Asiakkaat voivat maksua vastaan osallistua ruokintaan.

Äiti Tatjana Šubina on tyytyväinen elämykseen.

– Eläinten kanssa kommunikointi on tärkeää myös aikuisille, sillä me vieraannumme helposti luonnosta, Šubina sanoo.

Pavel ja Makar silittävät kilpaa pöllökahvilan nuorinta asukasta lapinpöllö Miraa
Pavel ja Makar silittävät kilpaa pöllökahvilan nuorinta asukasta, 4 kuukauden ikäistä lapinpöllö Miraa. Erkka Mikkonen / Yle

Pöllökahvila on koulinut omistajaansa

Moskovalainen Mark Lobyntsev, 22, sai idean yritykseensä lukiessaan netistä Japanissa suosiota kasvattavista pöllökahviloista. Pöllöistä hän ei aiemmin tiennyt mitään.

Petolintujen pitämisen vaativuus yllätti nuoren yrittäjän. Vankeudessa syntyneet pöllöt ovat kesyjä, mutta niiden totuttaminen uuteen isäntään on ollut rankkaa.

– Pöllöt ovat opettaneet minulle ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Eläinten kanssa työskentely on yhtä haastavaa kuin lasten kanssa oleminen, Lobyntsev vertaa.

Kaiken kaikkiaan Pöllötalon ensimmäinen vuosi on ollut raskas.

Kahvila kärsi vesivahingon ja eläinsuojeluaktivistit ovat syyttäneet sen toimintaa epäinhimilliseksi. Kasaantuneet ongelmat saivat Lobyntsevin liikekumppanin jättämään pöllökahvilan.

Mark Lobyntsev perusti Venäjän ensimmäisen pöllökahvilan Moskovaan reilu vuosi sitten. Kädessään hän pitelee sarvipöllö Mortya.
Mark Lobyntsev perusti Venäjän ensimmäisen pöllökahvilan Moskovaan reilu vuosi sitten. Kädessään hän pitelee sarvipöllö Mortya.Erkka Mikkonen / Yle

Pöllöjen vankeudessa pitämistä arvostellaan

Moni pitää petolintujen pitämistä vankeudessa julmana ja perusteettomana.

Kahvilanomistaja Mark Lobyntsev itse vakuuttaa, että eläimistä pidetään hyvää huolta. Pöllötalo on myös läpäissyt eläinsuojeluviranomaisten tarkastukset.

Lobyntsev kertoo pöllöjen näyttävän erityisen onnellisilta silloin, kun ne päästetään ulos auringonpaisteeseen. Ulos vapaana päästättävät pöllöt pystyisivät myös karkaamaan, mutta ne ovat aina lentäneet takaisin isäntänsä luo.

Lobyntsevin mukaan vankeudessa syntyneet pöllöt eivät selviäisi yksin luonnossa. Hänen mielestään pöllöjen vankeudessa pitämisellä on myös perusteensa.

– Nämä pöllöt tekevät ihmiset onnellisimmiksi ja ne opettavat meitä rakastamaan eläimiä ja luontoa, Lobyntsev sanoo.

Tornipöllö Aleksanteri Suurta kutsutaan tuttavallisemmin Makiksi.
Tornipöllö Aleksanteri Suurta kutsutaan tuttavallisemmin Makiksi.Erkka Mikkonen / Yle