Antaisitko kannattajakortin, jos voisit voittaa lennon? Väyrysen kampanjassa arvottiin kuumailmapallolento kannattajakortin jättäneiden kesken

Lahjan antaminen kannattajakorttia vastaan ei ole laitonta.

presidentinvaalit
Paavo Väyrysen kannattajakortteja kerättiin Helsingin Kirjamessuilla 26. lokakuuta
Paavo Väyrysen kannattajakortteja kerättiin Helsingin Kirjamessuilla 26. lokakuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolueen perustamiseen tai presidenttiehdokkaaksi asettautumiseen tarvittavien kannattajakorttien antamiseen voi houkutella vaikka laivaristeilyjä tarjoamalla.

Puolueen perustamiseen vaadittavasta kannattajakorttien keruusta säädetään puoluelaissa ja presidenttiehdokkaaksi asettautumiseen vaadittavien kannattajakorttien keruusta vaalilaissa. Kummassakaan ei ole määräyksiä siitä miten kortit pitäisi kerätä, tai miten niitä ei saisi kerätä.

– Nimenomaista kieltoa, että kannattajakorttia vastaan ei saa myöntää mitään lahjaa ei ole, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kampanjassa kerättiin viime viikolla kannattajakortteja Helsingin kirjamessuilla. Siellä kannattajakortin jättäneiden kesken järjestettiin arvonta, jossa voittona oli lento kuumailmapallolla. Arvonnan järjestämisessä ei ollut mitään laitonta. Niin voi tehdä, ja kuumailmapallolennon voi nähdä hauskana mausteena korttikeräykseen. Kortteja saatiin järjestäjän mukaan muutamassa päivässä noin kolme ja puolisataa.

Kannatuksen antamisessa puolueen perustamiseksi tai jonkun presidenttiehdokkaaksi asettumisen puolesta ei välttämättä ole kyse siitä, että kannattajakortin antaja itse edes aikoisi kannattaa samaa puoluetta tai ehdokasta. Kunhan mielellään näkisi nämä kisaamassa suosiosta muiden joukossa.

Jääskeläinen muistuttaa, että rikoslaissa on vaalilahjontapykälä, joka kieltää ihmisen taivuttamisen äänestämään tietyllä tavalla. Vaalilahjonta on rangaistavaa, mutta kannattajakorttien keruussa on kyse eri asiasta. Ääritapauksessa voisi ajatella, että korteista maksettaisiin jopa rahaa.

– Tämäntyyppinen ei tietenkään ole asianmukaista, eikä lainsäätäjä ole tarkoittanut, että kannattajakortteja voisi käydä ostamassa, mutta siitä ei sinänsä ole mitään säännöstä, Jääskeläinen toteaa.